Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Trajanje kašlja


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Anjetka

29.03.2010. 13:05

Poštovani,

Dakle, dijete 4,5 god, dijagnoza astma, redovita terapija singulair mini + flixotide 2x1. Prije 10 dana budi se sa suhim kašljem i začepljenim nosom. Inhaliram ga fiziološkom otopinom i povećavam dozu flixotida na 2x2. Nakon tri dana nos se lijepo otčepio i ispuhuje se, ali je kašalj i dalje suhi, te postaje učestaliji, pa uvodimo terapiju ventolinom 2x. Prekidamo sa inhalacijama fiziološkom otopinom. Svih dana dijete je dobrog apetita, bez temperature, a u vrijeme spavanja disanje je mirno (oko 20 udisaja u minuti). Slijedeći dan od uvođenja ventolina kašalj postaje produktivan, ali i dalje vrlo čest. Po noći ne kašlje. Iako je od početka bolesti prošlo točno 10 dana kašalj je i dalje čest iako uglavnom produktivan. Smanjili smo ventolin na 1 potisak svakih 6 sati. Da li je to ispravno i da li ima potrebe javljati se svom pedijatru? Isto tako koliko dana smijemo davati ventolin, te kad možemo očekivati smirivanje kašlja?

Zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

29.03.2010. 20:55

Ventolin se ne "uvodi"u terapiju. On je uveden čim je rečeno da je osnovna terapija Singulair + Flixotide, ili samo jedan ili drugi od ova dva lijeka. A uveden je tako da je jasno napisano: Ventoln 2 potiska PO POTREBI svakih 4-6 h. Tako da ne znam koja je to potreba, da se danima uzima. Ako je to istina, da je potreba kontinuirana, onda treba nešto pormijeniti u osnovnoj terapiji, tj. povisiti Flixotide, ili vidjeti da li diejte dobro udiše lijek.
Također, zreli kašalj nije nikakva indikacija za Ventolin. Kašalj od astme, a koja se liječi Singualirom i Flixotideom, obično je suh, i tada se može dati Vetnolin PO POTREBI.
Fiziološkom otopinom se liječi dehidracija, a ne kašalj, tako da opet ne znam o čemu je riječ. A sigurno je da fiziološka otopina u nosu djetetu smeta isto kao i ribi zrak u škrgama.