Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


astma ili sta?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

kisha

05.12.2009. 13:40

Postovani,

imam problem star preko mjesec dana, naime imam osjecaj skakiljanja u bronhijama, kao i negdje oko dushnika. Kad se nakasljem, ne uspijem uvijek maknuti tu iritaciju u obliku svraba, rjedje se desi da trenutno ponogne. Pocelo je sve nekom kao iritacijom dushnika, kao kad vam ode mrvica u dushnik; tako nesto. I otad problem nikako da prestane. Uz to mi se pojavio i sekret, koji najvishe osjecam kao da se nakuplja na glasnim zicama, pa se prokasljavam skoro neprestano, prociscavam i imam tacno utisak da nesto sklonim otud, ali se vrati brzo. I tako traje sat-dva, pa se smiri, pa opet. Nocu sam uglavnom mirna, mada se desi da me probudi ta iritacija i da moram procistiti grlo (ili sta vec).
Bila sam kod tri ljekara opste prakse. Prvi je rekao da se radi o nekoj alergijskoj iritaciji, pa sam bila na terapiji sirupom, kapima za nos, i tabletama (sve to protiv alergije). Kako nije bilo nikakvih pomaka, otisla sam opet, ovaj put drugi ljekar je bio. Ona je opet bila drugog misljenja, naime da se to meni sve sliva iz nosa i da nikako nisam smjela koristiti sprej za nos (koji mi je, uzgred budi receno, prvi ljekar rekao da koristim obavezno). Ona mi je rekla da se inhaliram na paru iz vruce vode i da ce to proci. Kako nakon par dana ni to nije proslo, otisla sam opet, gdje me treci ljekar uzurbano pregledao (zurio je negdje), samo je nabrzinu rekao "dacu vam nesto protiv bronhitisa" i izasao. Sestri je izdiktirao sta da mi napise na recept - radilo se o antibiotiku, kao i sirupu protiv iritacije (da li je moguce da je on meni propisao antibiotike samo tek tako sto nista drugo nije pomoglo?). Popila sam tu sedmodnevnu terapiju.. i opet nista.
Juce sam bila kod otorinolaringologa. Pregledao nos, ogledalcetom grlo i glasne zice.. on misli da je opet u pitanju neka gljivica.. nije precizirao da li je nesto vidio ili nagadja (pa sam dobila neke tablete koje se cijeli dan drze u ustima iznad zuba, pod usnom), kao i neku otopinu bikarbonata za ispiranje. Danas sam obavila RTG pluca, uredan, iako ja osjetim da mi nesto, sto bih najprije dozivljajem opisala kao sekret, krece se po plucima i lagano nadrazuje. Ponekad osjecam da ta iritacija u plucima kao da ima neke veze s jednim mjestom na nosu (ondje gdje se otprilike oslanjaju naocale na nosu), kao nesto sto bi me lako potaklo i na kihanje (ali ipak ne kishem).

U svakom slucaju, ovo je toliko iritirajuce, da ja ne znam sta cu raditi od sebe, ako ne pomogne ni ova terapija protiv gljivica.

Imate li vi neku ideju sta bi ovo moglo biti u pitanju?

Da na pomenem, od lijekova koje koristim permanentno - zoloft (anksiozna sam i depresivna - pomisljala sam i na mogucnost somatizacije, ali ne, tacno se neki sekret krece po glasnicama, na momenat i kad pricam osjeti se po glasu da se neki sekret navuce).

Zahvaljujem vam na misljenju unaprijed, pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

05.12.2009. 16:30

Nemam ideje, ali, astma 100% nije. Najviše izgleda kao psihogeno, uz mali doprinos kataralne upale i dima od cigarete. Ja osim tog Zolofta, ne bih uzimao baš ništa. I, kada bi mi došlo da kašljem, ne bih kašljao. Baš ne bih, za inat. I tako par dana. I na kraju bih na sve zaboravio.

kisha

06.12.2009. 04:50

Iako niste po uzoj specijalizaciji otorinolaringolog, ali: da li bi sinusi mogli da daju takve sekrete, koji bi nadrazivali cak i pluca?
Moj ljekar (otorinolaringolog) je rekao da ako ne pomogne ova terapija vezano za gljivice.. da bi me slao na CT-skener (sinusi), a meni se ne zraci bas svakih malo.
Sto se tice dima od cigareta: ne pusim, niti se krecem uopste u enterijerima gdje neko pusi. To je iskljuceno. Na somatizaciju sam i sama sumnjala, buduci da sam vec duze vrijeme "na ti" sa depresijama i strahovima, ali me bunilo sto me budi nocu (no i strah moze da probudi, zar ne), ali taj odvratni sekret.. imam osjecaj da je tacno u plucima i kako udisem, tako ga osjecam. Znaci najveci je nadrazaj kad sam pri kraju udisanja ili izdisanja, pa mi to nije licilo na zeludac.
Pokusavala sam (sto mi savjetujete) da se suzdrzim od kaslja.. ali ne mogu, jednostavno prasnem u kasalj prije ili kasnije. Ali je tacno i to, da kad god pomislim na taj nadrazaj, on se pojavi - kakvog li ludila!

Sto se tice trenutne terapije za ove gljivice (miconazole, 50 mg).. mogu vam reci da razmisljam i sama da je prekinem, jer mi je od zubnog mesa napravila Hirosimu.

U svakom slucaju, ako sinusi ne mogu dati ovakve simptome (a po simptomima nije ni astma), onda samo zaista preostaje psiha.

Hvala Vam puno jos jednom.

Darko Richter, dr. med.

06.12.2009. 20:50

Sinusi sigurno mogu dati takav kašalj. Postoji tzv. sino-bronhalni sindrom, gdje od bolesnih sinusa sekretom bolest dođe i do pluća. U principu se liječi antibioticima. Mislim da je ideja s gljivicama malo izvan praktične stvarnosti. Ako treba, upinite CT sken paranazalnih sinusa. Ja bih još pokušao antibiotik: azitromcin (Sumamed), ili ciprofloksacin.