Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


alergijska astma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

denis

02.11.2009. 12:10

Poštovani doktore ja bolujem od astme od malih nogu.Liječio sam se kao mali u Makarskoj hiposenzibilizacijom i dovela je do poboljšanja tolikog da 10 godina nisam uzimao nikakvu terapiju.Alergičan sam na kućnu prašinu,dlaku psa i mačke,pelud stabala,borovinu i ambroziju.Ponovljenim alergotestiranjem prije 8 mjeseci imam iste alergene koje sam imao kao mali. Do prije 3 mjeseca koristio sam fliksotide 250 mcg 2x1 udah i serevent 2x2 udaha.Spirometrija ja u referentnim vrjednostima sa porastom na ventolin test.prije 3 mjeseca počeo sam koristiti symbicort turbohaler ( budesonidum / formoterolum ) i spirometrija je bila u redu.Na zadnjoj kontroli prije 10 dana spirometrija je losija nego sve prethodne a to me zabrinjava s obzirom da sada nema mojih alergena a stan je bez tepiha zastora i svega onoga što mi smeta.Mozete li mi Vi dati svoje mišljenje. Svake godine se cijepim protiv sezonske gripe i sada ću kroz par dana. Dali da se cijepim protiv gripe H1N1 i jeli cjepivo opasno za mene ili poželjno. Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

02.11.2009. 15:30

Cjepivo protiv H1N1 itekako je poželjno za svakog astmatičara, bez obzira na dob. To je prvo.
Drugo, postavlja se pitanje da li vi znate uredno udahnuti lijek iz Turbuhalera. To je osnovno pitanje, i jednostavno vam ne mogu dalje davati odgovore, koji svi ovise o ovoj jednostavjoj stvari. A mi to teško da možemo efikasno provjeriti preko interneta. Jer, ako uzimate Symbicort Turbuhaler, i uzimate ga kako treba, a nije sasvim dobro, onda možete povećati dozu, ili prijeći na Seretide 250. Zapravo, nije mi jasno zbog čega još prije niste bili na Seretide-u, jer to nije ništa drugo, nego u istoj spravi pomiješani Serevent i Flixotide. K tome, prašak Seretide-a je jako fino mikroniziran, pa nekim osobama, osobito ako imaju astmu na manjim dišnim putevima, takav pripravak više odgovara, jer prašak prodire duboko u bronhalno stablo.

denis

04.11.2009. 20:10

Poštovani doktore zahvaljujem se na brzom odgovoru.Što se tiče sybicort turbohalera njega sam uzimao pred doktorom prvo okrenem prsten lijevo pa desno izdahnem do granice nelagode prislonim pumpicu jako je stisnem usnama zatim udahnem kroz pumpicu i zadrzim dah 20 sekundi. Ako želite ja ću vam napisati vrjednosti zadnje spirometrije pa da mi vi kažete jeli da uzimam symbicort ili da pređem na seratide 250 pa da predložim svom pulmologu promjenu terapije. Kako mi je moj pulmolog objasnio ja imam blage opstruktivne smetnje na malim dišnim putevima. Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

04.11.2009. 21:50

Kod tehnike udisanja malo mi fali gdje su vam zubi, dok turbuhaler stiščete usnicama?
Inače, možete mi napisati nalaz spirometrije i to: FVC, FEV1, PEF i MEF50 ili FEF50, i to apsolutni izdahnuti nalaz u L ili L/min, i uz to, koji je to postotak od normale.

denis

10.11.2009. 14:00

Doktore ja živim u BiH točnije u Mostaru i iz dana u dan čujem da se povećava broj oboljelih od gripe H1N1. Pošto još uvijek nema cijepiva pošto se krećem među ljudima šta da uradim ako ipak dobijem taj virus. Koji lijek mi je naj bolji i gdje ga ima nabaviti. Hvala.

Darko Richter, dr. med.

10.11.2009. 22:20

Vama, kao astmatičaru, svakako se preporučuje Tamiflu, koje se pije 2×1 tbl. kroz 5 dana, a nabavi se u ljekarnama. U Hrvatskoj košta 220 kn.