Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


asthma all susp.


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

anabanana

23.06.2009. 21:50

Poštovani,

ovako prije 10 dana dobila sam dijagnozu asthma all susp. Liječnik mi nije ništa naročito objasnio pa sam pomalo zbunjena. Ne znam dal je radi o astmi ili je to nešto slično tome. Prepisao mi je terapiju sa Singular tabletama 1 navečer od 10 mg, i Aerius po potrebi. Inače nalaz krvi mi je bio uredan osim MCH 24.9 L, MCHC 283 L, te IgE 82.9. Inače prije dvije godine sam radila pretrage zbog istih poteškoća,a to su alergijska reakcija- curenje nosa i suzenje na lipu, jaki napad suhog kašlja i kao neko pištanje u grlu u zadimljenoj prostoriji i u blizini dima cigareta, te kašljucanje na prašinu. zadnjih godinu dana sam stalno kašljucala, osjećala zadihanost pri malo većem naporu, te me ponekad budio pred zoru suhi kašalj ako bi tokom dana bila u blizini cigareta. Inače nisam pušač,imam 23. godine, a nitko u obitelji nije imao sličnih tegoba.nalazi su onda ispali uredni, al problem je u tome što nisam znala da nesmijem koristiti Claritine 7 dana prije testiranja, a ja sam ga uzimala zbog tog učestalog kašlja, tako da sam dobila nalaz spirometrije FVC 82,1, FEV1 81,7 , plinske analize arterijske krvi PaO2 - 102, alergološko testiranje negativno, jedino na RTG piše slabije ventilirana desna baza. Molila bih Vas ako mi možete objasniti malo tu dijagnozu. Hvala

Darko Richter, dr. med.

24.06.2009. 10:50

Ne mogu vam objasniti dijagnozu, odnosno, astma je toliko opće poznata stvar, da o njoj možete čitati do mile volje na internetu, uključujući i na ovom forumu.
Ono što bih vam hitio objasniti, to je, da nitko osim vas ne zna koji su to vaši "uredni nalazi".
Claritine uopće ne smeta spirometriji.
Vi trebate napraviti regularnu alergološku obradu, i to kožni prick test, ili ukupni i specifični IgE u krvi (specifični na: grinju, Dactylis, dlaku mačke, brezu, ambroziju, Alternariu). Za prick test morate izostaviti Claritine ili drugi antihistaminik na najmanje 7 dana. To bi bilo sve.
Ako ste alergični, imate alergijsku astmu, bez "susp.". Ako niste alergični, bilo bi dobro učiniti FeNO, i to bez terapije barem 3 tjedna, a koji se radi u Plućnoj poliklinici u DZ Črnomerec (Ul. gr. Mainza), eozinofile u krvi, i eozinofile u obrisku nosa. Ako ste tu pozitivni, onda imate nealergijsku astmu, isto bez "susp."
Pogotovo ako vam, osim spirometrije, još naprave i Ventolinski test, bez obzira na možda uredni nalaz osnovne spirometrije. Spomenite im to.