Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Asthma susp.


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Nektar

14.09.2022. 10:30

Postovani,

Kcerka ima 9 godina i ceste probleme s kasljem. Nakon zadnje epizode promuklog kaslja i neuspjelih inhalacija Dexasonom, bili smo kod pulmologa. Djevojcica ima recidivirajuce bronhoopstrukcije unazad dvije godine, probali smo Urbason, Dexason, Atrovent i Ventolin spray. Kise, ne svrbi je nos, negira smetnje s ocima, kao dojence je imala atopijski dermatitis. Zamara se pri naporu, ali je i nesto adipozna, 44 kg i 131 cm.

Pri pregledu su nosnice teze prohodne, sluznica edematozna, tonzile blago uvecane i asimetricne, ali nisu upaljene. Auskultatorno normalan disajni sum.

Eozinofili nosa nadjeni, IgE seruma 150 (normalno ispod 90 IU/ml), apsolutni broj eozinofila krvi 110 (0-1040). U DKS nema eozinofilije.

Prenosim nalaz doktorice, napisala je da se radi o rhinitisu, laryngitisu i da vjerovatno ima astmu. U terapiji je najnovije dala Sinomarin children spray, Loratadin sirup do 15 dana, a po potrebi i duze te Montelukast tbl, a 5 mg 1 uvece do kontrole. Kod prvih znakova bronhoopstrukcije uvesti Salbutamol.

Od kontrole je proslo vec 10 dana, ali nalaz nije nista bolji, djevojcica cesto ima napade koji traju i po 15 min, nema slajma, jednostavno kao glasan, nadrazajni, suhi kasalj, izrazito neugodan.

Mozete li nam dati savjet u kojem smjeru da idemo, da li da mijenjamo ljekara ili terapiju ili mozda kome da se obratimo (mi smo iz BiH, Tuzla). Dosta sam zbunjena, ne mijesam se nikad u ljekarske odluke. Ovaj gore nalaz je sa klinickog centra i nakon sto djevojcici nije bilo bolje, otisli smo kod lokalne pedijatrice koja je rekla da se radi samo o laringitisu, dala Prednidelt cepice i ponovo inhalacije.

Mladja kcerka ima slicne probleme, njen nalaz mogu posebno napisati, ali ako nas vec uputite negdje ili date savjet u kojem smjeru da idem, ne bih da vas previse zamaram.

Unaprijed zahvaljujem,

Jasna

Kao majka, ne znam otkud krenuti, znam samo da djevojcica ima glasan, suhi kasalj. Nalaz na plucima je prilikom svakog odlaska ljekaru bio cist, tako su mi rekli.

Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

18.09.2022. 22:45

Iz ovoga mogu zaključiti da je dijete atopičar, da ima atopijski dermatitis i da ima ili laringitis, ili astmu. Po dobi djeteta to bi morala s 99% sigurnosti biti astma, a ne laringitis. Davati nekakve supozitorije tako velikom djetetu prilično je blesavo, jer, dijete od 9 g. puno lakše popije tabletu istog kortikosteroida koji je sadržan u čepiću (npr. tbl. Decortin ili Medrol), a resorpcija lijeka na usta daleko je sigurnija nego per rectum.
Ja bih joj dao terapiju za astmu, jer, unatoč navodno čistim nalazima pluća, ipak postoje tzv. tusigeni ekvivalenti astme (samo suhi kašalj, bez klinički čujne bronhoopstrukcije) koji se jednako liječe. Npr. Flixotide 125, inhaler, ili Flixotide 100, diskus, 2×2 potiska iz pumpice preko Volumatica/udaha iz diskusa izravno u usta, i za 4-5 dana nema više kašlja. Onda nastaviti samo s 1 potiskom ii 1 udahom dnevno, i to je sve. I imate dijagnozu - alergijska astma. Koji su alergeni, treba trakođer istražiti (prick ili IgE iz krvi).

Nektar

25.09.2022. 12:35

Postovani,

Prije svega, hvala na odgovoru. U medjuvremenu smo bili kod alergologa, testiranje iduci mjesec. Spirometrija za 6 mjeseci, tad imamo i sljedecu kontrolu kod pulmologa.

U terapiji je dobila:

Atrovent i Sinomarin, 3 x dnevno, uz Bisolvon

Pulmocort 1 ml i Sinomarin 2 ml, dvaput dnevno

Flixotide 2 x dnevno, 3 mjeseca

Ventolin 4 x 2 do poboljsanja

Galitifen, ATP, Oleovit i OnceAir.

Ni nakon 6 dana, nije nista bolje. Sinoc se djevojcica zalila na gusenje i bol u grudima,
nemoc da podigne ruke. Doktor je pak rekao da nema opstrukcije, saturacija 94%, ekg uredu. I prokomentarisao kako koristi previse lijekova.

Sta vi mislite?

Hvala

Darko Richter, dr. med.

25.09.2022. 15:55

Naravno da je to previše lijekova, jedna papazijanija. Pitanje jest, na koju dijagnozu što od toga dobiva. Ako je astma, onda jeoj je sasvim dovoljan Flixotide. Ali, kada mi kažete da se žali da ne moće podignuti ruzke, ukputio bih vas malo da razmislite o psihijatriji: somatizacijskom poremećaju u djeteta. Ima li neki pritisak škole, problem u obitelji, neko umiranje, vršnjačko nasilje, i slični stresovi? Dijete projicira neki problem u gušenje, slabost i slično. Inače je najčešća glavobolja ili bol u trbuhu u tim slučajevima.