Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Kašalj nakon Covida-19


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

MarijaSB

11.01.2021. 07:55

Posovani, u 11mj ove godine zarazena sa covidom—19,od samog pocetka od kako sam zarazena je bio kasalj prvo suhi nadrazajni, zatim sa sekretom. Dr. mi preporucila flavamed al se stanje nije popravljalo, tj bivalo je sve gore, preko dana kasalj sa sekretom a navecer jos gori kasalj sa grebanjem i sviranjem u plucima. Zatim sam isla na RTG pluca i vadit krv, crp blago povisen(12),pluca u redu. Da bi mi onda dr. rekla da si uzmem nesta drugo za iskasljavanje i za tjedan dana na ponovo provjerimo Crp koji je taj put bio 10. Nakon tog drugog popijenog lijeka za iskasljavanje stanje nije bolje. Preko dana kasalj al vise kao da je vlazni al nema sekreta, a navecer sviranje i zvizdanje u plucima i dobra dva sata kasljanja i onda zaspem. I u noci se ponekad zakasljem il cak ostanem kratko bez zraka il ne mogu udahnit zrak sto me jako uznemiri, i zbog svega toga jako lose spavam. Inace nisam imala disnih problema i nepusac sam.
Zvala sam opet dr i ona kaze da takav kasalj moze potrajat i do tri mjeseca. A napominjem da smo to sve telefonski i da me ni jednom nije pozvala na pregled da me poslusa ili naruci pulmologu. Ne znam kako se postavit dalje i sta uciniti? Jer mislim da ovo sve skupa traje predugo.
Imam kcer 3godine koja je kao beba imala bronhiolitis prosla sam s njom inhalacije i sve sto ide uz to te prima redovitu terpiju i bolje je. Kako je njoj sviralo i zvizdalo u plucima tako i meni a dr me ne zeli narucit na daljnje preglede il da me sama poslusa, nego mi samo produzava moju muku, a sama si ne mogu pomoci. Hvala i Lp

Darko Richter, dr. med.

25.01.2021. 08:10

Nema to veze s COVID-19, nego izgleda kao astma. Doktor vas mora primiti, pregledati, učiniti spirometriju, ili vas uputiti na spirometriju i alergološko testiranje, ili, jednostavno, propisati vam pumpicu Ventolina i inhalacijski kortikosteroid. Od Ventolina bi vam odmah bilo lakše kada onako noću kašljete, a od inhalacijskog kortikosteroida bilo bi vam sasvim dobro za nekih 2-3 tjedna, a noće bi tegobe prestale već unutar prvog tjedna.

BossGirl

13.10.2022. 14:50

Postovani doktore, prosle godine u novembru sam bila pozitivna na koronu. Od prvog dana sam pocela da kasljem, a kasalj se vremenom povecavao. Osjecala sam kao grebanje po plucima dok kasljem, i zvizdanje. Ustanovljena mi je obostrana upala pluca, iako je crp mirovao, temp sam imala vrlo malu oko 37,5. Mjesec dana sam lijecila upalu longaceform,urbazonom,amikacinom i raznim antibioticima, dok nisam promijenila doktora, koji mi je dao udarnu terapiju 7 dana, posle koje mi je bilo odmah bolje. Nakon dva mjeseca bila sam na kontrolu, sve je bilo u redu, al je doktorica naglasila da sumnja na hronicni bronhitis i da to treba ispitati. Kasalj je svo vrijeme bio prisutan, u dosta manjoj mjeri nego sada. Javila mi se opet temperatura do 37,5 konstantna, znaci ne pada ispod 37 uopste, i to me dosta lomii. Kasalj je veoma jak, cak nakon kaslja osjecam pritisak neki kod grudi. Cesto se cuje i skripanje.
Pa me zanima vase mislienje, doktorica mi je zakazala testiranje na korona virus, medjutim nije me ni poslusala. Da li je normalno da kasalj postoji konstantno godinu dana? Trenutno me bas gusi, cak sam i povratila par puta od natezanja. Do sada su mi nalazi svi bili u redu. Sa malo povecanim leukocitima, ali doktorica kaze da je to sve u redu

Darko Richter, dr. med.

13.10.2022. 20:00

Imate ili kroničnu opstruktivnu plućnu bolest - KPPB (osobito ako ste pušili >10 cig./dan godinama), ili astmu. Ne znam što biste dobili s novim testiranjem na COVID-19, koji može biti pozitivan ili negativan. I, što onda? Imate problem koji nema veze s COVID-om i trebalo bi se javiti nekom pulmologu. Primarna za štita je knock-downu, ne znam da li se tamojoš išta može riješiti. Kad spominjete onu neku "udarnu terapiju", što vam je to? Jer. Longaceph se daje intramuskularno ili intravenski, ne znam što još udarnije od toga ima. No pitanje jest je li vam sve to tada trebalo, jer, imali ste simptomatiku astme odnosno KOPB-a.