Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


astma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mali77

27.01.2013. 14:20

Poštovani,
David je rođen 2008. godine i ubrzo su krenuli problemi sa začepljenim nosem, tako reći non stop su problemi sa tim. Sa 1,5 mjesec je dobio prvu inhalaciju aloprolom. Nos smo otčepljivali slanim rastvorom i nekad Operilom, sve je to bilo kratkkog dejstva.
Nisu bila značajna poboljšanja nakon toga jer su se simptomi začepljenog nosa kao i nakupljanje šlajma u plućima uvijek vraćali. Do navršene 2 god. starosti 5-6 x godišnje inhaliran je aloprolom. Sa 1,5 god. zbog osipa i svrbeži po tijelu te zažarenih obraza odveli smo ga dermatologu, DG-Constitutio atopica. Dobio Afloderm i Dermobase, nakon toga nikad nije imao prolema sa tim. Pazimo da koža ne bude suva, mažemo mlijekom za tijelo i to je to.
Sa 2,5 god. ORL spec. utvrdio DG-Rhinitis chr.alergica i pulmoalergološkom obradom DG-Bronhitis obstr. recidivans. PRICK testom utvrđena alergija na grinje(3 mm). terapija Aerius i Flixonase sprej. Napominjem da se do 2 god. i te obrade čestoosjetilo otežano disanje. Nakon alergol. obrade i propisane terapije, rjeđe išao na inhal., u plućima se nije osjetilo otežano disanje već samo šlajm koji je on lakše i iskašljavao. Više smo i obraćali pažnju na čišćenje radi grinja (usisivač na vodu, češće mijenjanje posteljine i sl). U zadnjoj god. išao na 4 inahalacije, svaki put Aloprol i 2x Dexason.Pomagalo mu je. Odemo sad 15.1. ponovo na kliniku dječiju (naš pedijatar nam to predložio u decembru jer nismo bili 2 god i jer je tad inhaliran), tad "Auskulatatorni nalaz na plućima uredan", ali dr (nije bio naš pulmolog alergolog već drugi pedijatar) napisao DG-Asthma bronchiale. Pretpostavljam da je to zbog tog ašto je imao 4 inhal. u 1 god-prethodnoj. Kaže da nećemo riješiti problem sa Aeriusom i Flixonase sprejem...Dobija sad Flixotide sprey 50 mcg 2x1 udah preko baby halera. Nakon 1,5 mjesec idemo na kontrolu.
.Meni nije jasno otkud sad ta dijagnoza jer je dijete puno bolje u odnosu na 2 god. prije kad je pulmolog alergolog dao dg-obstr.bronh., a sad Asthma. Takođe, može li mu škoditi Flixotide ako nije dobra dg? On je od decembra ok, osim šlajma koji je juče povratio 2x u velikim količinama. Nos više nije začepljen. Ne koristimo ništa osim slanog rastvora. Da li smo na dobrom putu i šta vi predlažete?
Izvinite na opširnosti, ali želim da Vam što bolje približim situaciju. Unaprijed zahvalni...

Darko Richter, dr. med.

28.01.2013. 16:05

Ako je imao opstruktivne bronhitise s jasnom alergijom, onda je imao alergijsku astmu, već tada, a ne samo sada, od ovog mjeseca i drugog doktora. I onda je terapija Flixotide na mjestu. Ono što nikako nije na mjestu, to je ta fiziološka otopina za koju toliki misle, nadaju se, vjeruju da je blagotvorna, a ona uglavnom škodi. Prekinite s time i svim ostalim vodama i vodicama, kapima i kapljicama, sirupima i sličnom ljekarijom za i protiv kašlja, za i protiv nosa, pa da vidimo što će od svih smetnji ostati. Nastavite s Flixotideom, njega se može prekinuti ako se stanje smiri za 3-4 mj. ako me pitate da li flixotide može škoditi ako dijete nema astmu, odgovor je sljedeći: može, i ako je ima, i ako je nema. Obično se to očituje nešto manjom konačno dosegnutom visinom, oko 1 cm su kraći.

mali77

03.02.2013. 23:30

Poštovani,
Pisala sam Vam prije par dana jer sam bila u nedoumici oko dijagnoze. Sad razumijem da je astma, ali...
David od jutros kašlje, suvi kašalj je u pitanju i pomalo djeluje promukao kašalj. Šta da radim, da li treba Aloprol ili da povećam dozu Flixotide?
Žali se kad se zakašlje da ga boli grlo. Ja ne vidim da je crveno....Nemam pojma da li to napad astme ili...
Šta da radimo?
Hvala još jednom...

Darko Richter, dr. med.

04.02.2013. 10:50

Sad ja jos manje mogu to znati. Pitanje morate postaviti sebi. Mama djeteta s astmom mora to znati. Ja bih rekao da ima anginu, a cudi me da me to pitate, kada i sami dajete taj opis. Vi niste nikada imali anginu? Sada, unatoc tome sto vjerojatno ima anginu, ili sto ce sutra mozda pasti s bicikla, ima i astmu. Hoce li se ona pogorsati od pada? A od angine? Od pada sigurno nece, a od angine - mozda da, mozda ne. Ali, ako vi to ne vidite, postoje 2 mogucnosti: ili se nije pogorsala, ili jest (ali tada sigurno manje nego da nije na Flixotideu). Ako jest, pogorsala se samo malo, pa ne vidite, ili, ako se pogorsala dosta, onda bi bilo dobro da se saberete i shvatite sto je astma u vaseg djeteta, a sto nije. U pocetku vam tu moze pomoci dr, ali na dugi rok takvog dra koji ce kao duh iz svjetiljke izaci svaki put kada mama nema pojma, to je teze izvedivo.

Darko Richter, dr. med.

04.02.2013. 10:50

I jos nesto: ako se astma pogorsala, daje se najprije Ventolin, a zatim se moze pojacati i Flixotide.

martina35

20.02.2013. 18:40

naš HZZO će sigurno odobriti terapiju kad se u dječijoj poliklinici Helena završi izrada studije jer je rade u suradnji sa Medicinskim fakultetom iz Zagreba a rezultati su , za sada, odlični. Studiju radi dr. Greta Gunek Mačukat, pedijatar pulmolog

Darko Richter, dr. med.

21.02.2013. 10:35

Martina35,
nema pojma o čemu se vi sada javljate.