Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Astma bez napada?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

*tg*

26.01.2013. 15:25

Poštovani dr. Richter,

sin mi ima 3 godine i od njegovih 10mj teško diše i to uglavnom na usta. Po noći je još gore i dolazi i do kratkotrajnog prestanka disanja (4-5 sek) nakon kpojeg slijedi izdisaj uz hroptanje. Pedijatrica nas je poslala na ORL gdje mu je ustanovljen treći krajnik koji zauzima 3/4 epifarniksa. 21.11. izvađen je treći krajnikk,a ostala dva uvećana nisu jer su zdravi. Nakon operacije njegovo stanje je jednako. Ponovno smo išli na pregled i dr mu je dala nasonex i rekla kontrola za 2mj. U međuvremenu smo došli do dr alergologa i on je posumnjao na astmu. Prepisat ću vam što je dr napisao,ali mene zanima da li je moguća astma ako dijete uvijek jednako teško diše i disanje se ne pogoršava ni u bolesti ni pri tjelesnom naporu i ne čuje se 'zviždanje' u prsima. a kao laik sam uglavnom mislila da su to simptomi astme,ali kažem nisam stručna. I zanim me da li je malo preagresivna terapija ventolinom 4x2 potiska jer on inače diše kao sada tj. nije u stanju da ne može udahnuti. Zahvaljujem unaprijed na odgovoru.

Prsni koš sveden, obostrano jednako respiracijski pokretan, pectus excavatum , harisonova brazda, rahitična krunica. Pluća: produžen i otežan ekspiri, dosta hropčića čujno u većim dišnim putovima.

terapija: pulmicort 0.5mg u 3ml 0.9% NaCl primio ambulantno
2x125 ug flixotide i ventolin 4x2 potiska nekoliko dana do prestanka bronhoopstrukcije.

preporuka: alergološka obrada, KKS, DKS, CRP, eo, Dunger, IgE

Darko Richter, dr. med.

28.01.2013. 15:55

Uglavnom bih se složio s terapijom, a i s dijagnozom, na temelju onoga što je dr. čuo i napisao da čuje. Ventolin se daje PO POTREBI, do 4×2 potiska, i to nije ništa agresivno. Nadam se da mu dajete Flixotide, Pulmicort.
U cijeloj priči malo me čudi da niste vi zapazili da dijete teže podnosi napor, npr. penjanje uza stepenice, trčanje, ili da se dodatno zakašljava, više suho, u naporu.

*tg*

28.01.2013. 20:55

Kao prvo hvala vam na odgovoru.
Danas smo išli u dnevnu bolnicu kod dr na kontrolu i on je rekao da nema više opstrukcije i da sad više ne diše otežano te da je to očito bilo zbog bolesti. Ono teško disanje koje sam ja navela po njemu je problem gornjih dišnih puteva i da nastavimo kontrole kod na ORL. Ono mjerenje koliko pluća dobiju kisika je bilo danas 98%.
Kod njega nema suhog kašlja ntii još težeg disanja pri tjelesnom naporu. On konstantno jednako teško diše tj. glasno i to na usta. Ali očito je problem u nosu ili ostala dva krajnika koja nisu izvađena.

Za svaki slučaj smo dogovorili da napravimo alergološku obradu i da mu još do tada dajem flixotide 125, 2 x po 1 potisak

Darko Richter, dr. med.

28.01.2013. 23:10

Očito djetetu trebajedan pouzdan doktor i običan pregled uz prick test.

*tg*

29.01.2013. 13:25

Na prick testove idemo 18.3.

I ja mislim da mu treba dobar doktor . Mi smo u Sl. Brodu pa ako se ništa ne riješi morat ćemo put Zagreba.

Da li bi mu po vama trebala davati flixotide iako sad nema te opstrukcije kako dr kaže? I dr mi je rekao da ne prekidam flixotide ni prilikom testiranja,a na uputama za pregled piše da dijete ne smije biti na terapiji barem 8 dana prije pregleda. Što vi kažete?

Darko Richter, dr. med.

29.01.2013. 20:35

Ja kažem skoro iste stvari kao i vaš doktor. Flixotide se uzima stalno, jer to nije terapija, već profilaksa napada - tj. služi dome da stabilizira bronhe, a ne da ih širi. Terapija na kojoj ne smije biti odnosi se na antihistaminike, i to ili jasno piše, ili je jasno samo po sebi. A samo po sebi je jasno doktoru, ne pacijentu. Pacijent ne treba ništa čitati samo da bi dokazao doktoru da nema pravo. Jer to nikamo ne vodi. Doktoru se ništa ne treba dokazivati, već, ako ste njime nezadovoljni, promijeniti ga. Ima nas 12000 pa se ne možete požaliti da nemate izbora.

*tg*

30.01.2013. 15:05

Poštovani,

ja sam iz vašeg odgovora zaključila da ste vi sugerirali da dr nije pouzdan,ali sam izgleda pogriješila. Ako se ne riješi problem teškog disanja ni od strane ovog dr ni na ORL onda bi potražila u Zg pomoć, na to sam mislila. Ono su upute pacijentu i piše da ne smije pacijent biti na terapiji,a meni je sve što se uzima svakodnevno terapija,ali eto sad kad ste mi lijepo objasnili shvatila sam da flixotide to nije u slučaju alergije.
Hvala vam lijepo na odgovorima!

Darko Richter, dr. med.

31.01.2013. 01:30

Reako sam "pouzdan" doktor, jer mi se učinilo da je onaj, kojega ste citirali, dobar. A pouzdan sam rekao jer mi se činilo da vama ne ulijeva pouzdanje. Dakle, to može biti i vaša, i njegova greška.
Odakle da je svatko svakome pouzdan, dobar, itd.!?
Nikada nije bilo svejedno tko je pacijent, a tko doktor, i tako će biti do sudnjeg dana. Sviđalo se to nekome, ili ne, razumio to netko, ili ne.
Da ne kompliciram: mislim da imate korektnog doktora, ali, ako mu ne vjerujete, promijenite ga. Onda ćete tek shvatiti, u komparaciji, tko je tko. Ali, na dvije se stolice ne sjedi.

*tg*

31.01.2013. 12:50

hvala na odgovoru

Kad je vaše dijete u pitanju bojite se svega i onda je logično da se zapitate jel dobar taj dr i jel postavio dobru dijagnozu.Vama sam se obratila jer sam čula da ste vrlo cijenjen stručnjak pa da vidim što mislite u kompletnoj situaciji. Očito sam krivo protumačila vaš odgovor o pouzdanosti doktora.
Bili smo danas opet i dobili singulair od 4mg do 18.3. pa ćemo vidjeti šta dalje.

Puno hvala na trudu

Darko Richter, dr. med.

31.01.2013. 22:40

I jeste, i niste me krivo protumačili.
Ima situacija kada doktor ne može ništa, jer mu pacijent upravo neće vjerovati.
Međutim, u većini slučajeva radi se o određenoj grešci doktora, koji "rutinski" obavalja posao, čak jako dobro ga obavlja, a ne opaža da su roditelji uznemireni ili nepovjerljivi, jer oninameju pojam kojije standard kvalitete medicinskog posla. Samo plahutaju.
Na to sam mislio. To se često događa, vjerojatno svakome.