Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Astma i beba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Blondivoje

16.02.2015. 12:10

Dobar dan. Imam trideset pet godina i astmatičar sam. Prije mjesec mi se gospođa (nema astmu) porodila i dobili smo bebu. Na redovnom pregledu (danas), pedijatrica je pregledom kod djeteta utvrdila bronhitis i uključila inhaliranje fiziološkim rastvorom i Berodualom pet dana (dva puta dnevno). Moja pitanja glase: kada se i kako postavlja dijagnoza astme kod malih beba? Koja je učestalost da će beba imati astmu ako je jedan od roditelja ima? Da li postoji išta što možemo da uradimo kako bi smanjili taj rizik ili bar olakšali kasnije tegobe? Hvala vam na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

16.02.2015. 22:35

Moja pitanja glase:
1. kada se i kako postavlja dijagnoza astme kod malih beba? Dijagnoza se postvlja kada dijet ima astmu, i kada to kaže stručnjak. U principu se u dječjoj dobi mora pokazati alergija ili neke karakteristike atopije (tj. alergijskihsklonosti), poput peludne hunjavice, urtikarije ili neurodermitisa, a za astmu treb aopstrukcijski 8n ebilo koji) bronhitis, koji se stalno vraća
2 .Koja je učestalost da će beba imati astmu ako je jedan od roditelja ima? Vidite, ovdje nema roditelj 1 i roditelj 2, ma što god rodni ideolozi tvrdili. Ako tata ima astmu, rizik je do 30%, ako mama ima astmu rizik je do 50%, a ako oba roditelja imaju astmu, onda i do 70%.
3. Da li postoji išta što možemo da uradimo kako bi smanjili taj rizik ili bar olakšali kasnije tegobe? Za sada tako nešto ne postoji.

Na kraju: dijete vjerojatno nema astmu. Osim toga, i da je ima, Berodual sasvim sigruno nije uputno davati dojenčetu od mjesec dana (u većini zemalja nije registriran ili je povučen). Tako da mi ta terapija nije jasna.

Blondivoje

17.02.2015. 10:25

Hvala vam na brzom i preciznom odgovoru, doktore.

Što se tiče terapije, baš je onako kako sam napisao. Otišli kod pedijatrice, ona je dijagnozirala bronhitis i prepisala inhalaciju Berodualom (pet kapi Beroduala, 3ml fiziološkog rastvora, 5 dana, dva puta dnevno: još četiri dana ostala). Nisam ljekar, ne znam koliko ima smisla to što je prepisano, pa ne mogu da komentarišem.

Sigurno je da nećemo mijenjati terapiju koju je prepisala pedijatrica bez konsultacija sa njom, ali ako ne smeta pitao bih vas još jedno pitanje - ako zaista ima bronhitis koji traži inhalaciju na osnovu nalaza, šta se daje ovako malom djetetu, pod uslovom da je dijagnoza postavljena kako treba? Da li se inhalira nečim drugim ili se liječi drugačije?

Hvala unaprijed i živjela rodna neravnopravnost, bar u ovom slučaju.

Darko Richter, dr. med.

19.02.2015. 19:05

Dakle, meni nije poznato da se dijete s 1 mj. inhalira zbog nekog bronhitisa, ili astme. No, već sam vam napisao da najvjerojatnije nema astmu. To bi bilo jako, jako neobično u toj dobi. Da ima barem 3-4 mjeseca, mogao bih u to povjerovati. No, recimo da se u ovom slučaju događaju nevjerojatne stvari i da ima astmu. Onda bih mu ja dao Ventolin u inhalaciji + kortikosteroid u venu ili intramuskularno.
Moguće je da dijete u toj dobi ima bronhiolitis, a to je virusna dišna bolest koju urzokuje najčešće respiracijski sincicijski virus (RSV). To mi je ovdje najvjerojatnije. U tom slučaju gotovo nikakva posebna terapija ne koristi, već umirivanje, hidriranje i hranjenje djetete, na "po malo", a ako ne ide, onda na infuziju. Dok infekt ne prođe.

Blondivoje

20.02.2015. 10:05

Hvala vam puno na odgovoru doktore Richter.

Mi smo jutros još jednom bili kod pedijatrice. Produžen je Berodual još tri dana (što daje osam u totalu) i to čak tri puta dnevno (na osam sati). Ako ne bude poboljšanja, rečeno nam je da će se uključiti Pulmicort u inhalacioni rastvor (u ponedjeljak ili utorak kontrola). Istakao bih da je ovaj bronhitis otkriven na redovnoj kontroli nakon porođaja, dakle - nismo otišli kod pedijatrice zato što je disao loše. Takođe, mi zaista ne vidimo da je njemu slabo, a nismo vidjeli ni ranije. Ne guši se (nije se ni gušio), ne kašlje, ne sipi (hropće) - spolja izgleda potpuno zdravo. Po noći spava mirno (tako je bilo i prije inhalacija), dobija na kilaži kako treba, jede redovno i bez problema (isključivo dojenje + vitamin D).

Jedino što mi primjećujemo je zapušen nosić, koga rješavamo fiziološkim rastvorom. Istakao bi da čak nije ni potpuno zapušen - dakle, malo slini, ali diše na nosić, a ne na usta. Obratili smo pažnju na to - dakle, od početka prehladice, nijednom nije disao samo na usta. Tako da ispada da je sva terapija data na osnovu preslušavanja pluća, jer se dijete vidljivo ne guši, ne kašlje, mi zaista ne čujemo da sipi... kao što sam već naveo. Stolica mu je redovna, nema sluzi. Ne povraća.

Nemam nikakav problem da prihvatim da mi dijete ima astmu, ako je ima. Ja je imam, kontrolišem je, pa eto živim bez ikakvih problema (ako izuzmemo finansijske). Od roditelja sam koji smatraju da ljekaru treba vjerovati - najgore što roditelj može da uradi je da liječi dijete na svoju ruku, ili da sam određuje terapiju. Dakle, radićemo šta nam se kaže, odgovorni smo. Ne znam ni šta da vas pitam, samo sam zabrinut i nisam pametan šta da radim. Ovako se plašim da nam se sve ovo dešava zato što sam prilikom kontrolnog pregleda gdje je doktorica primjetila da slini ja dodao da imam astmu, pa zaista ne znam da li je ovo sve posljedica toga ili mu je zaista toliko loše, a da mi kao roditelji to ne primjećujemo. To vam je u skladu sa onom poslovicom - ako imaš čekić sve ti liči na ekser.

U slučaju da je dijete zdravo, da li ova terapija može ostaviti posljedice? Da li mu i kako može naštetiti?

Vama još jednom hvala i izvinite na uznemiravanju.

Darko Richter, dr. med.

21.02.2015. 23:30

Gledajte, bilo bi dobro prekinuti ovo loptanje, u kojem ste vi previše obazrivi, a možda na štetu svojeg djeteta. Vrlo ste dobro uočili da je terapija astme u vašeg djeteta uslijedila nakon što ste vi na pregledu, ničim izazvani, pripomenuli tu riječ.
Ja sam doktor koji je prešao 80% profesionalnog puta, i supspecijalist sam iz pedijatrijske alergologije i kliničke imunologije. Dijete vam (još) nema astmu. A, da je i ima, nije u toj dobi moguće da bude bilo koja druga, osim alergijske. Je li vam onaj, koji djetetu daje Berodual, učinio alergološke pretrage?
Ako nije, nemojmo se zavaravati da je siguran u ono što radi.