Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Astma i trčanje


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Modesty34

16.10.2014. 15:00

Poštovani doktore,
imam 34 godine i astmu od 2 godine života. Radila sam spirometriju koja je pokazala da mi je MEF50%=38% a nakon ventolina 48%. Inače se bavim 6 mjeseci trčanjem a ujedno radim na svom plućnom kapacitetu putem frolove disalice zadnjih 20-ak dana. 2 godine prije, mi je rezultat bio 48%. Zanima me da li je moguće da mi je trčanje zapravo naštetilo kapacitetu te možete li mi dati savjet kako mogu samostalno poboljšati nalaze osim dodatnim uzimanjem lijekova? (Do sada sam uzimala 2xudah symbicort prije savanja a od sada bi trebala 2x2 udaha + singular tablete)
hvala

Darko Richter, dr. med.

19.10.2014. 22:00

Nešto možete postići izbjegavanjem alergena, jer je, s obzirom na rani početak astme, sigurno da imate alergiju na nešto.
Drugo, apsolutno je neophodno uzimanje inhalacijskog kortikosteroida, i to na ispravan način (ako je iz pumpice, obavezno se koristi Volumatic ili slično pomagalo) i u ispravnoj dozi, te redovito i trajno. To vam je najbolji i najvažniji savjet.
Od Singulaira u vašem slučaju neće biti puno, ako ikakve, koristi.
Tjelesni napor vam ne škodi, ali, šteta je izlagati pluća fizičkom naporu, a ne liječiti astmu. Naime, time se ne postiže puno, već treba otopiti astmatsku upalu lijekovima i izbjegavanjem alergena, a onda primjenjivati tjelesni napor. Inače je tjelesni napor samo još jedan izazivač astmatskih smetnji.

Modesty34

15.01.2015. 13:15

Hvala Vam na odgovoru.
Imali ste pravo, singular mi nije pomagao. Sad nakon 2 mjeseca sam napravila kontrolu te mi je i ovaj put MEF50 i manji - 32%. Inače, pokazalo se da od alergena imam problem s grinjama (866 kLU/L). Vjerojatno mi zato astma najviše problema zadaje noću.
Ono što me muči, da li je moguće da symbicort ne djeluje na male dišne puteve? (FEV1 mi je 74%, FVC 113%, Tiff 56%, RV 183%, TLC 134%, RV/TLC 134%, a SpO2 98%)
Naime, pročitala sam članak Dr Marka Jakopovića u kojem navodi da za male dišne puteve pomažu samo oni i Inhalacijski "kortikosteroidi s vrlo sitnim česticama, veličine od 1 do 5 μm" a da ih u RH ima samo u 2: " U Hrvatskoj su dostupna dva od njih: HFA –beklometazon dipropionat, zaštićenog imena Qvar, i HFA – ciklezonid".
Ono što sam uspjela pronaći je da bi to bili lijekovi Alvesco (koji meni nije pomagao..) i BECOTIDE. Nisam shvatila da li ga ima i u Symbicortu?
Znam da to nije moja domena ali isto tako sam primijetila da ponekad doktori po bolnicama, zbog obima posla, nisu u mogucnosti sagledati sve parametre pa je dobro se malo i sam informirati... Hvala puno!

Darko Richter, dr. med.

16.01.2015. 10:25

Očito imate alergijsku astmu i trebali biste uzimati neki inhalacijski kortikosteroid. Koji godi želite, ali, i onaj najsitnijih čestica neće vam puno pomoći, ako ga ne znate udahnuti. To vam slovim ne mogu javiti, to vam netko mora pokazati, ili pogledajte uputu uz lijek. Svi to nešto čitaju, a baš sada, i baš ono što je bitno, čini mi se da niste proučili.
Ne vjerujem da vam Alvesco nije pomogao, već ga niste korektno udahnuli. Ako to ne možete, uzmite Qvar. Symbicort i Seretide su odlični lijekovi, no oni su već stepenicu iznad, oni su kombinacijska terapija, jer sadrže dva lijeka; inhalacijski kortikosteroid + dudodjelujući beta2-agonist. To dolazi u obzir kada se ocijeni da makismalni efekt običnog inhalacijskog steroida nije dostatan, unatoč dobroj tehnici inhaliranja.