Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Astma i vazomotorni rinitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

majdica

26.03.2012. 21:50

Postovani doktore,

Javljam se ozibljno zabrinuta za sigurnost terapije koja mi je prepisana. Iako oba lekara, ORL (koji m ileci vazomotorni rinitis) i pulmolog za astmu znaju da sam u trudnoci, dobila sam istu terapiju kao i inace. Do sada sam jako mnogo poverenja imala u ove lekare. Sto se tice mog stanja, situacija sa rinitisom je vec dugo tj. od pocetka trudnoce pogorsana, a spirometrija je stabilna (FVC 107% a FEV1 89%) Inace, imam umerenu astmu. Pulmolog mi je dao Simbikort umesto Pulmicorta koji sam do tada dugo uzimala (preventivno da spreci moguce pogorsanje u trudnoci) i Singulair da ukljucim od 4. meseca koji mi je jako pomagao do sada. ORL lekar je ukljucio od mog ulaska u 4. mesec Aerius i Nasonex.

Ja sam proveravala na internetu i vidim da Simbikort i Aerisus nisu sigurni u trudnoci, a Pulmicort i Clarithine koje sam takodje ranije uzimala jesu. Kako su kontrole tek za mesec-dva kod lekara a ja sam upravo usla u 4. mesec u nedoumcii sam sta da pijem? Sta biste vi u mom slucaju dali pacijentkinji?

Srdacan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

28.03.2012. 09:45

Po mojem mišljenju, Sym icort, Aerius, Nasonex i Singulair su polipragmazija, i, osobito u trudnoći to bi trebalo izbjegavati. Polipragmazija znači da je terapija nepotrebno iskomplicirana suvišnim lijekovima.
Niti za jedan od navedenih lijekova nije utvrđeno da štete fetusu, ali, nije utvrđeno niti obrnuto. Dakle, ne zna se.
Postoje podatci da inhalacijski steroidi (u prvom redu budesonid, koji je u Symbicortu i Pulmicortu), Ventolin, monetlukast (Singulair) i teofilin nisu štetni (razina sigurnosti "B"; postoji A - najveća sigurnost, i postoji C i D). Za Nasonex također nema podataka.
Kada god nema podataka, formula glasi: uzeti u trudnoći samo ako potencijalna korist za majku nadmašuje rizike za fetus. I time nije rečeno baš ništa, osim što se, u krajnjim slučajevima, treba voditi računa da sama nekontrolirana astma više šteti fetusu od lijekova koje za astmu majka može dobiti.
Mislim,(ali ja na daljinu samo "mislim"blunk, da vam je posve dostatno uzimati Pulmicort i Singulair, uz, po potrebi, Ventolin, a za nos imate maramicu. Ako baš mora biti neki lijek za nos, ja bih se orijentirao na Pulmicort/Tafen nazalni sprej.

majdica

01.04.2012. 20:10

Hvala na odlicnom odgovoru. Usvojila sam vas savet i za sada sam dobro. Kod nas nema Tafena pa uzimam Nasaleze prah za nos.

Veliki pozdrav

ivica111

09.04.2012. 02:00

pozz imama 35 god.imama problem kasljem dugosa prekidima po par dana trebala samizvadit krajnike a evo vec dvije godine nemogu mi odklonit kasalj,dijagnosticiranami je asma ,pijem singular i koristim pumpise ali kasalj neprolazi nekasljem 3 dana i opet nastavim jaki suhi kasalj visemeizludi radila sambrohoskopiju slikala pluca sve ureduu sto daa napravim dalje .

Darko Richter, dr. med.

17.04.2012. 18:40

A da prestanete pušiti? Ili malo poslikate sinuse?
Inače, meni vaša priča o kašlju ne znači ništa, apsolutno ništa, jedna obična, velika nula. A znate zašto? Jer, od 7 milijardi ljudi na svijetu, svaki pojedini kašlje svaki dan. Svaki, bogovetni dan. Tako da, kada vi pričate da kašljete, što je u tome neobično?
Meni uistinu nije jasno da odraslom čovjeku nije jasno što mu je, tj., da ne zna opisati svoje tegobe. To mi je jasno za dijete, ali, za odrasloga - ne.

majdica

14.11.2013. 20:40

Dragi doktore,

Javljam se ponovo Vam za pomoc. Od kraja septembra mi se pocela pogorsavati astma koja je u trudnoci uspesnom kombinacijom Simbicorta i drugih lekova u zavisnosti od stanja tj. spirometrije i simptoma menjala ali sam imala jako dobro kontrolisanu astmu. Tokom leta me je lekar vratio na slabiji Pulmicort i dobro sam se osecala do tog kraja septembra. Od tada mi je vracena stara terapija Simbicort plus Nasonex i singulair i Ksizal koji pijem od februara za vazomotorni rinitis/hronicni sinuzitis. Poslednjih dana se vreme pogorsalo i ja se sve gore osecam. Pokusala sam da se skinem sa Ksizala ali posle 2 dana neuzimanja nastupi gadan svrab po telu sad
dakle, ono sto je moj glavni problem je da mi se pojavio ocajan kasalj produktivan i da Vas smorim detaljima iskasljavam veliku kolicinu zelenog slajma vec dve nedelje. Doktorka opste prakse me slala na vadjenje krvi, ali krv je super. Nazalost, lekari kod kojih se pregledam su jako zauzeti i pitanje dal cu kod njih doci na red pre februara kada su mi redovne kontrole. Sta Vi mislite da trewba da radim? Pulmolog ili ORL ovog puta? Da li je taj slajm i sad vec poslednjih dana pojacano gusenje moguce da i dalje lecim Simbicortom i drugim lekovima koje vec uzimam? Iii, da cekam da bude bolje. Da li je uopste tipicno za astmu da ovoliko iskasljavam? Imam i hronicni sinuzitis. Jako sam zabrinuta jer imam dete od 14 meseci oko koga imam puno posla i zelela bi da se oseam bolje da o njemu mogu na pravi nacin da brinem.

hvala unapred na odgovoru i nadam se da Vas necu iziritirati opsirnim izlaganjem

Darko Richter, dr. med.

16.11.2013. 04:10

Taj šlajm (iskšašljaj) treba, ako je moguće,poslati na bakteriološku analizu. Da se vidi koja bkaterija to uzrokuje, a sigurno jest infekt.
Treba da uzmete neki antibiotik: npr. amoksicilin, ili azitromicin, ili tetraciklin, ili kinolon.
Dokle god imate toliko šlajma, aerosoli i prašci za udisanje ne mogu sjesti na samu sluznicu, i ne mogu najbolje djelovati na vašu astmu.
A infekt i imate u ovoj mjeri dijelom i zbog inhaliranja kortikosteroida koji smanjuju imunološke reakcije, i time pogoduju infekcijama. No, ne bih vam savjetovao da prekidate terapiju astme, već da je malo pojačate, tj. uzmete opet Symbicort i liječite infekt antibiotikom.