Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Pneumonija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

djevojčicalili

04.12.2013. 10:30

Poštovani doktore Richter,
djevojčica u dobi od 7,5 godina prošli je četvrtak hospitalizirana na Srebrenjaku zbog desnostrane pneumonije. Tomu je prethodilo nekoliko dana produktivnog kašlja, hunjavice i nosa koji je naizmjenično bio neprohodan ili pun sluzi. nije imala povišenu temperaturu i činilo se da sve prolazi, da bi u četvrtak ujutro rekla da teško diše i da joj se vrti u glavi, također mučnina, klonulost i potpuni gubitak teka. Cijelo to vrijeme nije dovoljno pila, a šlajm se samo proizvodio u ogromnim količinama, po noći bi spavala u povišenom položaju, a ja bih čula kako neprestano guta, tj. da se iz nosa slijeva. To jutro je imala temperturu 37.4. Na rendgenskoj snimci je potvrđena pneumonija, leukociti su pri prijamu bili 12000, a CRP 6. Dobila je venozno antibiotik Ketocef(ne znam jesam li dobro napisala), inhalacije ventolinom, solumedrol, tu prvu noć i masku kisika na usta, a drugi dan uz navedeni antibiotik i Sumamed putem infuzije na koji je dobila urtikarije i svrbež pa je zamijenjen Fromilidom u obliku sirupa. Puštena je 4. dan doma uz nastavak uzimanja Fromilida 7 dana i Flixotide 125 još mjesec dana do kontrole. U brisevima nije izolirana bakterija, a također nema ni eozinofila u nosu, rekli su nam da se radi o atipičnoj upali pluća. U dobi od 4 godine prošla je alergološku obradu, testirana na inhalacijske i nutritivne alergene, kako je test očitan tek nakon sat vremena kada se više ništa na ruci nije vidjelo, dr. nam je rekao da mu se čini da je malo nateklo gdje je bio ubod za brezu, tada je ukupni IgE bio 20. kako smo htjeli raščistiti je li zaista alergična ponovili smo testiranje u Alergoviti i nije ništa bilo pozitivno. I prošle je godine u siječnju imala pneumoniju, u međuvremenu nije imala nijedan bronhitis, a također nema sve do sad ni povijest respiratornih opstrukcija. Jedino je tada s 4 godine imala nizak IgA (manji od 0.2), a također i sada je bio nizak (piše manji od 0.2; ostali imunoglobulini uredni) pa nam je savjetovano da napravi subklase IgA, zasad piše da je to selektivna IgA imunodeficijencija. Zna češće pokupiti viroze, ali najviše u zimskom periodu, ali bez komplikacija između ove 2 pneumonije u skoro 2 godine. Moje pitanje je sljedeće: bi li joj pomogla terapija Singularom u zimskom periodu, jer 5 viroza prođe normalnim tijekom, ali brine me pneumonija koju ima drugu godinu zaredom (ako se one uopće mogu izbjeći). Je li u redu terapija Flixotide 125, to imamo do iduće kontrole, ne znam hoće li i nastavati. I bili bismo jako zahvalni ako bi bilo moguće kod vas obaviti jedan kompletan pregled, jer očito je respiratorno osjetljivija.
hvala unaprijed na svemu!

Darko Richter, dr. med.

04.12.2013. 22:05

Ponavljane pneumonije, a to se definira kao 2 u godini dana, ili 3 u cijelom životu, indikacija su za temeljitiju obradu.
Nije m iz ovog jasno zašto je stavljena na Flixotide, ali, niste niti napisali dijagnoze koje je dobila na otpustu iz bolnice.
Kako god, možete doći, i donijeti sve dosadašnje nalaze, a najvažnijebi bilo da imamo uvid u RTG slike.
Možemo se dogovoriti na mail: bibice@live.com. Potencijalni otvoreni termin imam ovaj petak (prekosutra) u 14 h.

djevojčicalili

05.12.2013. 14:15

poštovani dr. Richter,
imamo prošlogodišnju snimku pluća kad je imala pneumoniju, danas idemo na Srebrenjak po ovu najnoviju, jako smo zahvalni na terminu, vidimo se sutra u 14.
P.S. treba li na uputnici pisati pregled ili kompletna obrada?

Darko Richter, dr. med.

06.12.2013. 18:00

Svjedeno je što piše, samo neka je uputnica.