Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


astma ili bronhitis ili nesto trece?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

vuk84

12.01.2011. 11:20

Poštovani dr. Richter,

Imam 25 godina, moji problemi su ; kasalj i gusenje pri vecim naporima, cesta pojava skipanja u plucima ,apotom i gusenja u toku noci,ceste kijavice (i po 20 puta za redom) apotom napadi gusenja, kada iz tople prostorije izadjem na hladno pocinje da me steze u plucima i otezano disem.
sve ovo mi se desava jednom ili 2 puta nedeljno.
posto cesto mijenjam lokaciju zbog posla , nemam izabranog doktora,a hitnoj su mi prepisali pumpicu BERODUAL. naravno trebao sam ici pulmologu, ali odlazem.
pumpicu koristim pei napadima i kod vecih zamora , i pomaze mi.posle 5 minuna od uzimanja jednog udaha pumpice disem normalno.
Ovaj problem vucem vec nekoliko godina. Mislim da mi se stanje pogorsava, sve cesce imam potrebu za pumpicom.
dali ja to imam astmu ? sta mi savjetujete?

Darko Richter, dr. med.

12.01.2011. 18:45

Izgleda kao astma. Ja bih, umjesto Beroduala, uzimao Ventolin u spreju, preko Volumatica, i to po 2 potiska, po potrebi ponavljati svakih 4 h.
Što prije odite pulmologu ili alergologu da se definira stanje (alergol. obrada, spirometrija) i odredi stalna terapija, uz koju nećete biti toliko ovisni o Ventolinu (ili Berodualu), a nećete niti imati tegoba. Radi se o kroničnoj terapiji inhalacijskim steroidima (npr. Fflixotide, Tafen), ili kombinaciji steroida i beta-agonista dugog djelovanja (npr. Seretide, Symbicort).