Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Astma ili ipak ne?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ivana83

16.10.2010. 21:00

postovani

imam dijete od 3,5 godine, sa mjesec i pol dana zavrsio je na srebrenjeku sa dijagnozom bronhiolitis. te mu je uvedena terapija ventolin po potrebi , flixotide i singular to je koristio oko 1godine.on ima jos uz to i atopijski dermatitis, prije 2tj. poceo je kasalj i plitko disanje opet smo zavrsili na srebrenjaku gdje mu se uvela terapija ventolin spray 4x1 poisak 3 dana zatim 3x1 potisak 3 dana gdje
flixotide 50ug 2x1potisak 2tj. zatm 1x1potisak 2tj.
gdje je diagnoza bila akutni bronhitis
kad smo zavrsili sa ventolinom njemu se kasalj vratio i pedijatrica je predlozila alergolosko testiranje koje smo obavili i koje je pokazalo da je dijete alergicno na ambroziju. doktorica je odmah vratila ventolin i dodala jos singular 1x1 a flixotide 2xpo 50ug 2mj. kao dijagnozu je napisala asthma in obs.dermatitis
mene zanima vase misljenje o toj dijagnozi...nije li preuranjeno govoriti o asthmi??posto on nije imao bas tako ceste bronhitise..
zahvaljujem na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

17.10.2010. 12:20

Mislim da ima alergijsku astmu, i da mu treba nastaviti Flixotide 50, 2×1 ili 2×2 potiska (koja god doza se pokaže djelotvornom) uz Singulair Mini, 1 vrećicu kroz 1-3 mj. Nakon tog perioda može se izostaviti Singulair, i vidjeti efekt Flixotidea samog. Ventolin po potrebi, 2 potiska na Babyhaler, može se ponavljati nakon 6 h, ako se smetnje vraćaju.

ivana83

02.11.2010. 18:45

postovani!
napravili smo pretragu RIST IgE koji je 170 kU/ l

molila bih Vas da mi pojasnite nalaz.

zahvaljujem na odgovoru

Darko Richter, dr. med.

03.11.2010. 00:20

Za dijete od 3,5 g. ukupni IgE od 170 U/L vrlo je visok i ukazuje na značajnu sklonost alergiji, koju treba konačno dokazati nalazom nekog od specifičnih IgE (npr. na kravlje mlijeko, bjelanjak, grinju, pelud trave). Dakle, nije u pitanju neki "bronhitis", nego će to biti alergijska astma, kao što sam to ranije već rekao.

ivana83

03.11.2010. 13:20

postovani!

ja sam zaboravila napisat da je to bilo testiraje na ambroziju.

i da je RIST IgE pokazao 170

hvala

Darko Richter, dr. med.

03.11.2010. 13:50

Ne postoji RIST IgE na ambroziju, već eventualno RAST IgE na ambroziju, a zatim, nalaz na ambroziju može biti najviše 100, i što god je više, ne piše se, već se označi >100..

sarita k

06.11.2010. 19:22

Poštovani doktore, molim Vas za pomoć prije nego se odlučim doći do Zagreba na testiranja. Inače sam iz Zadra.
Pokušat ću Vam što bolje opisati simptome, prepisati nalaze...
Još kao dijete imala sam česte bronhitise (inače sam 1984.godište) no bez većih komplikacija, hvala Bogu. U školskoj dobi sam isto imala česte napade kašlja ali za mene je to bilo normalno. No, bilo je trenutaka kada bi mi sviralo u prsima, baš sviralo i jasno se sjećam takvih stanja. Mama me vodila na testiranja i ustanovljeno je da sam alergična na grinje, kućnu prašinu. Neku posebnu terapiju nisam uzimala koliko se sjećam, samo Ventolin kod težeg disanja. Ti napadaji su se javljali samo kad bi u prostoriji bilo puno prašine, npr. ko djeca kad bi skakali po krevetu i sl. I kad bi dobila bronhitis, naravno. Mama kaže da sam samo jednom dobila injekciju upravo zbog tog asmatičnog napada. No, svega toga se ne sjećam ko nečeg traumatičnog. Uzela bih Ventolin pa bi to prošlo, ali znala sam ništa ne uzeti i imati napadaje pa bi prošli sami od sebe. Uz to, imala sam uvijek u prisutstvu puno prašine jak svrbež nosa, suzenje očiju... Tada bih ponekad uzela Claritine. No, nikad mi nije bila dijagnosticirana baš astma.
To je sve valjda s vremenom samo od sebe prestalo i narednih 8-9 godina sam bila bez ikakvih poteškoća i lijekova. Jedino, ponavljam, u prisutstvu prašine bi uvijek imala curenje nosa, suzenje očiju, svrbež i kihanje.U tih 8-9 godina samo jednom sam imala napad otežanog disanja i sviranja u prsima, a za druge se ne sjećam...
Prije 2 i pol godine prolazila sam kroz neke stresove i sve me to jako psihički iscrpljivalo. U tim trenucima, često sam ostajala bez daha i "gušila se", ALI!!! to nisu bili napadi ko u mom djetinjstvu. Znam dobro prepoznati napad astme i to nisu bili napadi, nije bilo sviranja u prsima ni kašlja, samo veliki problem udaha, ne izdaha. Kao da nikako ne mogu do kraja udahnuti i osjećaj da nemam zraka. Kako nisam znala što s tim, a to nije prestajalo, išla sam ponovno nakon dugo vremena na kontrolu kod pulmologa i rekla za simptome. Napravili su alergijsko testiranje i Ventolin test. Ventolin test je bio pozitivan, a alergija ko i u djetinjstvu: Dermatophagodies Pteronyssimus i to 10x10. Od drugih alergena ništa, jedino mi kraj histamina piše 4x4, a ne znam što to znači??? Dijagnoza je bila Asthma bronchiale alergica gr II
Uglavnom, doktorica me isprepadala da imam astmu, da se ne smijem "igrati", da moram uzimati lijekove... Od nalaza još sam ove napravila: (S)IgE 48, zatim (S)IgE-RAST 42, zatim specifični Ige d1 Dermatoph.pter. Vrijednost: 10.8, razred 3. Nitko mi nije objasnio jesu to dobri nalazi niti što to znači zato Vas najiskrenije molim ako Vi možete??? Terapija je bila Alvesco 2 udaha ujutro svaki dan. Uzimala sam to par mjeseci i stanje isto ko prije,ni bolje ni gore. Onda mi je doktorica dodala još Singular tablete al to sam pila samo mjesec dana jer nije imalo nikakvog učinka. Onda sam promijenila pulmologa koji je puno bolji, al isto mi ništa konkretno nije objasnio niti radio nikakve dodatne pretrage. Ja sam ponavljala da nemam sviranje u prsima (jedino nekad jako malo ali u grlu u području ključne kosti, a ne u prsima i to nije ono tipično sviranje nego kao neko tiho šuštanje), nemam noćna buđenja, jedino kašljem povremeno, zimi više, ali ništa strašno (i mamu mi uvijek muči neki kašalj a nema ni astmu ni alergije) i povremeno osjetim škakljanje u grlu i standardno - oči,nos,kihanje... Ali i dalje nisam radila nikakve dodatne pretrage nego samo redovito koristila Alvesco. Nakon skoro 2 godine korištenja Alvesca meni je isto stanje ko prije. I tada sam na svoju ruku odlučila smanjivati doze najprije na 1 udah dnevno, pa svaki drugi dan, pa naposlijetku svaki treći dan 1 udah i sad već 2 mjeseca ne koristim ništa i isto je ko i prije (osim tih manjih smetnji koje sam Vam prije spominjala). Moram još napomenuti da često imam osjećaj knedle u grlu i uvijek mi se iz nosa slijeva sluz u grlo koja je bijele, prozirne, rijetko žućkaste boje.
Kad sam već ovako opširna, moram još i ovo spomenuti. Taj prvi susret s pulmologom nakon toliko godina me prestrašio jako i od tada stalno osluškujem jel dobro dišem...postala sam previše zabrinuta oko toga, a ko dijetetu mi je to bilo ništa. U međuvremenu su mi se desili neki problemi i stres i sve je to još više utjecalo na mene tako da sam u zadnjih pola godine (i više) par puta završila na hitnoj jer sam se "gušila", a ustanovili su samo napadaj panike iako ja doslovno nisam mogla do zraka, al nije bilo ništa osim napada panike. Također, počele su i smetnje sa srcem, tahikardija (redovito imam veći puls),al ultrazvuk srca je bio sasvim uredu, zatim želucem, kiselina, upala dvanaesnika (radila gastroskopiju)...Controloc mi je tu pomogao. Znam da je sve to došlo od moje dugotrajne anksioznosti i strahova, tako da sad idem i psihoterapeutu ali ne pijem nikakve lijekove osim nekad Helex. Sve sam to rekla svom pulmologu na zadnjem pregledu prije 2 mjeseca i rekao mi je da uzmem samo po potrebi Alvesco ili Ventolin, i da ne moram ništa uzimati od terapije, a da mi je i spirometrija normalna.


Za kraj Vas najsrdačnije molim da mi napišete Vaše stručno mišljenje o svemu ovome jer ja stvarno ne znam što dalje i koje pretrage napraviti. Najviše me buni imam li ja na kraju astmu ili ne??? (Zaboravila sam reći da mi je spirometrija uvijek u granicama normale!!!) Uzimati sve te lijekove ili ne? Što je sa ostalim simptomima, kome poći??? Spremna sam doći i u Zg i napraviti koje god pretrage samo da mi napokon netko može reći što i kako a ne samo da obilazim doktore, a nitko konkretno ne zna ništa.

Oprostite što sam ovako opširna, čak i pretjerano, ali ustinu mi je stalo da čujem stručno mišljenje. Hvala Vam najljepša i nadam se skorom odgovoru!

Darko Richter, dr. med.

06.11.2010. 20:30

Ako vam je Ventolinski test bio pozitivan, to znači da imate astmu, uz to i alergijsku, jer vam je IgE u krvi pokazao ponovno preosjetljivost na grinju (3+).
Međutim, sve skupa nije za komentirati ili suvereno tumačiti na daljinu, jer, to, da li imate, ili nemate astmu, ovisi o vašim simptomima i znakovima. Ako je Ventolinski test bio učinjen korektno, onda imate astmu. I trebali biste uzimati Alvesco, ili drugi inhalacijski steroid. Međutim, to ne isključuje da imate i panične atake, a to je čisto psihijatrijski problem.

sarita k

09.11.2010. 14:50

Hvala Vam najljepša na odgovoru!!! Samo me buni kako to da se ja isto osjećam sa Alvescom i bez njega i kako to da 8-9 godina nisam koristila nikakve ljekove i dobro se osjećala (osim nekih manjih smetnjica) ? Jel samo suhi kašalj i slijevanje sluzi u grlo mora značit astmu ili mora "svirati u prsima"? Pitam jer hvala Bogu meni nije "sviralo" od djetinjstva, a muči me samo problem udaha, ne izdaha?

Što se mog alergijskog rinitisa tiče, jel mogu Letizen uzeti samo po potrebi kad radim u prašini ili?

I za kraj vas molim da mi pojasnite još ovo: jel može doći do anafilaktičkog šoka i u mom slučaju, dakle kod alergijske astme (samo na prašinu)? Oprostite što Vas gnjavim glupim pitanjima, al ja Vam se zaista stvarno jako bojim svega toga, pa me zanima.

Hvala još jednom i pozdrav!!!

sarita k

09.11.2010. 16:30

Još sam nešto zaboravila pitati a važno mi je. Recite mi molim Vas kako ću znati razlikovati kada me kašalj muči zbog astme/alergije a kada je posrijedi nešto drugo??? Primjera radi, zna me nekada "uhvatiti" kašalj i to onda traje i do dva-tri tjedna. Tada jako kašljem, nešto slabije iskašljavam i po cijelu noć kašljem. Ali meni je to bilo "normalno" i navikla sam na to tako da nikada u tim slučajevima nisam baš ništa pila osim puno toplog čaja i prošlo bi samo od sebe. Ako me opet to uhvati, što bih trebala uzeti od terapije???
Jer ko što sam prije rekla, moj pulmolog mi je rekao da ne trebam trenutno ništa koristiti od terapije, samo Alvesco i Ventolin po potrebi - dakle, oboje po potrebi a inače ništa. A kako se inače za mog pulmologa čeka 2 mjeseca na pregled, zanima me što kad me uhvati tako jak kašalj i kako ću znati jel to od astme ili ne? Jel simptom astme može biti samo kašalj i pritisak u prsima BEZ "sviranja" i drugih simptoma ili?

Nadam se da ćete imati razumijevanja za moja brojna pitanja jer nažalost nemam to sve koga pitati, a stalo mi je do stručnog mišljenja! Hvala!

Darko Richter, dr. med.

09.11.2010. 19:30

Reakosam vam da ja na dalkjinu teško mogu pogađati imate li sada astmu ili ne. U prinicupu, jednom astma,uvijek astma, uz periode mira (remisije). Ovo što sada poisujete, kao simptom, i kao reakciju na Alvesco, govori protiv astme. Međutim, kada je Alvesco u pitanju, također treba vidjeti da li vi tu pumpicuznate udisati. U hrvatskoj apsolutna većina odraslih, i sva djeca, to nisu u stanju bez pomagala poput Aerochambera.
Letizen možete uzeti po potrebi, ili stalno. Ne razumijem vaše pitanje.
Do anafilaktičkog šok amože doći kod svakoga, a kod onih koji su ga imali, u 30% slučajeva nikada se ne dozna od čega.

Duska1

11.07.2014. 15:25

Poštovani doktore

Imam 29 godina i već 10-ak mjeseci imam osjećaj nedostatka kiseonika. U najblažem obliku je dovoljno samo malo više da udahnem da bih udahnula dovoljnu količinu kiseonika a u najgorem slučaju tek nakon 5-6. pokušaja sa maksimalnim udisajem ja uspijem nekako udahnuti dovoljnu količinu kiseonika, 5-6 udisaja normalno pa se opet pojavljuje taj osjećaj nedostatka i tako po cijeli dan. Ni sa čim nisam ovo mogla povezati. Jednostavno javlja mi se nebitno gdje se nalazim i zna trajati i po 1-2 sedmice. Takođe zajedno sa ovim problemom nekako u isto vrijeme pojavile su mi se i vrtoglavice (ne znam da li je ovo povezano). Išla sam pulmologu i uspostaljena mi je dijagnoza Asthma bronchiale allergicum. Rađen mi je alergo test koji je pozitivan na polen stabla, polen trave, ambroziju i deratoph. IgE je 204, Spirometrija je VC 96.3 FVC 96.9 FEV1 106.0 PEF 112.7, NBPT je graničan PD20FEV1: 4.79% (laik sam pa se nadam da sam da je to najbitnijji podatak sa nalaza, ako treba naknadno ću dopuniti). Dilatatorni test takođe graničan. Auskultatorni nalaz uredan. Ono što mene najviše zbunjuje je to što nemam nikakve smetnje prilikom udisaja i izdisaja, nemam ono specifično "režanje" u plućima kao kod bronhitisa (inače kao mala imala sam bronhitis, više se ne pojavljuje), u porodici niko nema astmu, ne kašljem. Takođe nemam ni "napade" već je ovaj osjećaj manje-više konstantan, poveća se nekoliko sedmica traje pa se malo smanji i tako u krug. Pokušala sam sa Ventolinom da ublažim kada se pojača taj osjećaj ali nisam primjetila da mi je nešto pomoglo. Doktor mi je danas napisao Flixotide sprej 250mcg 2x1 inh pa još nisam počela da uzimam.

Zanima me po Vašem mišljenju da li je ovo definitivno astma ili postoji mogućnost da nije. Šta mi Vi preporučujete? Da li je potrebno raditi neke dodatne testove da bi dijagnoza bila 100% potvrđena i da li ovakvo stanje može da prouzrokuje nešto drugo? Zaboravila sam napomenuti da sam imala anemiju i sumnjala sam da bi i ona mogla biti uzročnik međutim krv sam popravila a simptomi su ostali. Ostale pretrage nisam radila osim za štitnu žlijezdu i ona je u redu. Ja se izvinjavam ako sam nešto bitno izostavila ili nisam dovoljno informativno napisala. Slobodno recite ja ću dodati.

Unaprijed hvala na odgovoru
S poštovanjem

Darko Richter, dr. med.

11.07.2014. 23:50

Moguće je da imate alergijsku astmu, ali ja to na daljinu ne mogu sigurno tvrditi niti opovrgnuti.
To da vam nije bolje od Ventolina jest čudno, i ne govori za astmu, ali, veliko je pitanje da li vi taj Ventolin udahnete u pluća, ili on ostane u sobi, na zubima ili u ustima.

Duska1

12.07.2014. 17:20

Hvala Vam puno doktore na odgovoru. Moguće je to za Ventolin da nisam dobro uzimala jer nikad ranije nisam koristila pumpicu. Radila sam po uputstvu koje dobijem uz njega. Otići ću pulmologu da provjere da li uzimam kako treba i kada mi se stanje malo pogorša probaću sa Ventolin tabletama da vidim da li će mi one pomoći. Malo sam se razočarala za ovaj NBPT što sam juče radila nisam znala da može biti "graničan" a još manje šta znači kad je graničan. Mislila sam da može biti ili pozitivan ili negativan i da će on staviti tačku na konačnu dijagnozu. Juče sam pokušala naći tumačenje rezultata ovog testa ali sam samo pronašla način na koji se izvodi i ništa više. Da li možete Vi da mi malo detaljnije pojasnite? Ja ću nastaviti slijediti instrukcije pulmologa pa ćemo vidjeti šta dalje. Vama još jednom hvala. Veliki pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

13.07.2014. 18:35

Ja ne znam što je te NBPT test.

Duska1

13.07.2014. 20:45

Oprostite mislila sam da znate. To je nespecifični bronhoprovokacijski test a rađen je karbaholom.

Darko Richter, dr. med.

14.07.2014. 13:55

Grančini nalaz nespecifičnog bronhoprovokacijskog testa, kao niti bilo kakav nalaz toga testa, ne može glasiti: "... NBPT je graničan PD20FEV1: 4.79% ... ". Zato vam ne mogu nikako reći što je to uopće. Inače, da imate uredan nalaz nespecifičnog bronhoprovokacijskog testa, to bi značilo da sasvim sigurno nemate astmu.

Liu Lu

15.07.2014. 19:20

Poštovani dr. Richter

Evo ovako ide moja priča s " astmom ". Imam 23 godine, prije nekih 7 mj prvi put me uhvatio napadaj. Gušenje, suhi i neprestani kašalj, piskanje u plućima i stezanje u prsima. Trajalo je nekih 15-ak min. Posli se smirio kašalj a piskanje je trajalo još nekih pola sata. Ništa to meni nije bilo čudno jer sam se prethodno smijala, malo žešče nego inače, pa računam da je zbog toga. Sljedeći put kad me uhvatilo, nakon nekih mjesec dana, prilikom zagrcavanja. Tu sam počela kašljati i opet je krenulo sa gušenjem, stezanjem i piskanjem. Nakon toga me u razmaku od para dana opet uhvatilo i nakon toga je dolazilo sve češće. Gotovo svakodnevno. Tu sam odlučila posjetiti pulmologa. On mi je odmah konstatirao da se radi o astmi bez ikakvih pretraga. Dao mi je Alvesco jedan put dnevno 2 udaha i Ventolin po potrebi.Inače, majka mi ima alergijsku astmu. Poslao me raditi Feno koji je bio 124 ppb , NO Nasal: 2709 , Difuzija SB: blago snižena, Spirometrija: uredna i Ventolin test pozitivan. Zadnja 2 mjeseca nisam imala potrebe za Ventolinom, samo jednom u noći kad me uhvatilo, ali ne klasično, samo otežano disanje i piskanje u plućima. Sad mene zanima, da li postoji mogučnost da ja možda nemam astmu? Kontrola mi je tek za mjesec ipo dana s nalazima kod pulmologa. Buni me jer sam skoro dva mjeseca bez napadaja a koristim taj Alvesco svakodnevno, a uz to i dojim. Dr je rekao da nema utjecaja na dojenje, a opet s druge strane sam malo skeptična prema tome. Ne pušim.
Unaprijed zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

15.07.2014. 23:15

Imate astmu, i to se vidi u prvim retcima vašeg posta, i prije nego ste citirali svojeg pulmologa. Od pretraga biste trebali napraviti alergološko testiranje, ali vam to astmu neće puno promijeniti. Treba vam inhalacijski kortikosteroid, da li Alvesco, ili nešto drugo, gotovo da je svejdeno.
Nemam pojmo zbog čega vas brine ono o čemu nitko nema podataka - tj. o lučenju Alvesca u majčinom mlijeku. Zar očekujete da će vam netko dati taj odgovor, a nema ga u dokumentima o lijeku, kojeg imate i vi u vidu upute uz lijek. Eto, to je nesreća interneta, jer se na internetu traže odgovori na koje nema odgovora. To je unekolko slično odlasku nadriliječniku. No, nitko vama ne može narediti da uzimate inhalacijski kortikosteroid. To je posve vaša stvar, i odluku morate staviti na svoja leđa, ne na doktorova.
Ja, kao doktor, mislim da Alvesco nema nikakve posebne uloge, ako ga i ima u majčinom mlijeku, a što se ne zna. A zašto to mislim? Jednostavno zato, jer se ciklesonid aktivira u stanicama bronhalnog epitela, i djeluje pretežito lokalno, u plućima. Da li i koliko od toga uopće dospije nekamo drugamo, nije do kraja razjašnjeno, iako sigurno postoji i sistemni efekt lijeka, no on je u usporedbis drugim inhalacijskim steroidima bitno manji.

BossGirl

12.12.2022. 18:25

Postovani, zbog cestog bronhitisa i upale pluca, obratila sam se pulmologu. Svaka i najobicnija prehlada se zavrsavala bronhitisom. Nakon sto mi je ustanovljen bronhitis, pila sam antibiotik, a takodje prepisana mi je pumpica na koriscenje Alvesco 2puta po 2udisaja dnevno. Odmah po zavrsetku terapije, radjena mi je spirometrija. Stvarno mi je pumpica pomogla, i nisam kasljala vise niti imala problem sa plucima,ali mi nije jasno zasto sam odmah nakon same terapije radila spirometriju. Rezultati su sledeci:
VC IN 95%
FVC 78%
FEV1 90%
FEV1%I 96%
FEV1%F 119%
PEF 48%
MEF75 45
MEF50 71
MEF25 106
Napominjem da nikada ranije nisam radila spirometriju i imam 22 godine.