Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Astma-kašalj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Anjetka

02.11.2010. 13:50

Poštovani,

Dijete ima 5,5 godina, dijagnoza aler. astma (kravlje mlijeko, jaja), terapija Flix. 2x2, Singulair mini 1x, po potrebi Ventolin (uglavnom kod prehlada). U zadnje vrijeme primjećujemo da iako nije u infektu i ne kašlje, prilikom trčanja ili neke druge pojačane fizičke aktivnosti napada ga suhi učestali kašalj. Učimo ga da kad kašalj krene, stane i primiri se dok kašalj ne prođe, ali je to teško za jednog petogodišnjaka, a i ne čini mi se normalno jer lijekovi bi trebali držati astmu pod kontrolom. Čini mi se da ova naša nije pod kontrolom ili se varam? Idući tjedan idemo kod liječnika na redovitu kontrolu i spomenut ćemo mu to, a prije želim čuti i Vaše mišljenje. Dakle, što Vi mislite? Bi li trebali inzistirati na nekim novim pretragama za utvrđivanje novih mogućih alargena ili ...?

Hvala.

Darko Richter, dr. med.

02.11.2010. 16:25

Trebalo bi sada ponoviti alergološke pretrage, npr. prick test na bivše, ali i na moguće nove alergene: dakle: km, jaje, kikiriki, grinju, mačku i peludi trava, stabala i kroova.
Vjerojatno mu treba podesiti dozu lijekova, ili možda malo sve skupa promijeniti, uvesti kombinacijsku terapiju (Seretide). Usput, trebalo bi napraviti i spirometriju, sa 5,5 g. je za to sposoban.

Anjetka

02.11.2010. 22:00

Hvala Vam, pokušat ću razgovarati sa liječnikom i nadam se da će uvažiti naše zahtjeva. Spirometriju bez problema odrađujemo već dvije godine i uvijek su (pa i ova posljednja u svibnju) bile u redu. Do sada smo dva puta radili prick test i u oba slučaja je bio negativan, tek smo iz specif. Igeova saznali koje su alergije. Tako da ću i ovaj puta tražiti utvrđivanje ukupnog i specifičnog Igea, ali kako to u našim bolnicama obično treba čekati nekoliko mjeseci najvjerojatnije ćemo morati to obaviti u privatnom aranžmanu. Vi ste još uvijek u Alergoviti ili imate neku preporuku?

Darko Richter, dr. med.

02.11.2010. 23:40

Nisam, ali možete ići tamo.
Također, ima par privatnih laboratorija u Zagrebu, npr. Laboratorij Breyer u Ilici, ili Labor Centar na Bukovčevom trgu (Petrova ul.).

Anjetka

03.11.2010. 13:20

Evo dobila sam ponudu jednog priv. laboratorija, pa me zanima jesu li ove pretrage u redu. Što Vi mislite da li da ponudu prihvatimo?

U našem laboratoriju uzorke venske krvi uzimamo samo djeci starjoj od 7
godina. Zato nam je raspon pretraga ograničen na one koje kvalitetno možemo
napraviti iz kapilarne krvi (iz prstića).
Od pretraga koje su Vama potrebne možemo napraviti:

ukupni IgE...
paletu specifičnih IgE koji su najčešći...
(rade se iz kapi krvi)
dlaka mačke
breza
crni pelin (artemisia)
mačji rep (phleum pratense)
bjelanjak jajeta
dlaka psa
maslina
drijenak (parietaria j.)
grinje
mlijeko

Darko Richter, dr. med.

03.11.2010. 13:50

Paleta je u redu, to ste valjda mogli i sami zaključiti jer sam vam jasno napisao što treba.
Međutim, ne vjerujem u pouzdanost nalaza čim se netko izmotava na tehničke razloge.
U čemu je problem izvaditi krv djetetu mlađem od 7 godina. Ako to ne mogu, ne mogu niti odrediti sIgE. To je barem jasno.
Koji je to laboratorij, i kojom metodom rade iz vene, a kojom iz kapilare?

Anjetka

03.11.2010. 14:25

Breyer. Shvatila sam da je popis u redu, ali je i meni to vađenje krvi bilo čudno, pa sam Vas pitala zbog pouzdanosti nalaza, jer od kada je dijete bilo beba vadili smo krv iz vene...

Darko Richter, dr. med.

03.11.2010. 18:35

Djetetu od 5,5 g. jednako se izvadi krv iz vene, kao i djetetu od 7 godina.
Inače, slutio sam da se radi o tom laboratoriju.
Možete se naručiti i kod mene, pa da uradimo prick test, a po potrebi izvadimo krv koju vi potom odnesete u taj laboratorij. Koji, inače, nije loš.

Anjetka

08.11.2010. 14:10

Obzirom da ovaj tjedan imamo redovitu kontrolu na Srebrnjaku, ipak smo otišli kod Breyera i izvadili kapilarno krv. Rezultati su slijedeći: ukupni IgE 328, a prema onom popisu pozitivno je «samo» mlijeko. Pretpostavljam da ukoliko će spirometrija biti ok, doktor će terapiju htjeti ostaviti takva kakva je, da li da spominjem Seretide...Vaš komentar?

Darko Richter, dr. med.

08.11.2010. 19:25

Sve ovisi kod koga ste, i kako mu prezentirate stvar. On dijete ne vidi kada mu je loše, već najčešće u dobroj fazi.
Zašto biste mu spominjali Seretide? Vi njemu opišite kako izgledaju njegove smetnje i reknite istinu od dvanju ili nedavanju lijekova.
Alergološki nalaz nema puno veze, osim što jasno svrstava opstrukcije u astmu.

Anjetka

28.01.2011. 15:05

Poštovani,

5,5 godina, alergijska astma, Flixotide 2x2 i Singulair mini granule 1x1. Obzirom da se, kao što sigurno znate, trenutno ne može nabaviti Singulair mini u ljekarnama, koja je zamjena za taj lijek ako je ima? I da li možda smijemo prijeći na Singulair tabletice koje idu od 6 godina, obzirom da nam je to već na S. najavljeno da kada dijete napuni 6 god. pređemo na njih?

Hvala.

Darko Richter, dr. med.

28.01.2011. 22:40

Pokušajte bez Singulaira, možda mu više ne treba.

monika113

24.02.2011. 00:01

Poštovani.
moje djete ima 14 godina,2 i pol godine kašlje, IGE:261,4
uvijek šmrca.
na ispitivanju za alergiju ništa nije pokazalo. uzimala CONTROLOC a 40 mg 1×1 i Tafen Novlizer a 200 ug 2×1 udisaja,ništa nije koristilo.
trenutno uzima Flixotide discus 1 × 100 ug.i dalje kašlje uz laringealni prizvuk.također uzima i avamys sprej za nos,ali bez ikakvog poboljšanja.
spirometrija: uredna ventilacijska funkcija pluća.
AST 673 (dobila Extencillin 1.200.000 po 2×)
Molimo Vas da nam pomognete,neznamo se kome više obratiti za pomoć.
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

24.02.2011. 09:00

Koje su dijagnoze?

Darko Richter, dr. med.

24.02.2011. 09:00

Ne mogu vam dati nikakvo mišljenje, jer ne razumijem o čemu se radi. Ne postoji alergološka dijagnostika na razini nekog doma zdravlja. Ne razumijem da se izasipao, pa pio Megle 3,2, pa nije, pa onda vi biste, ali zapravo ne biste kravlje mlijeko. Odlučite se što je problem, koji su nalazi, i pitajte.
Ne znam moram li vam ponoviti sto puta: nema alergije dok se ne dokaže alergološkim testiranjem. Ako pije Megle iz supermarketa, i ništa se ne zbiva,odakle vam to da je alergičan na kravlje mlijeko?

Anjetka

30.08.2012. 15:20

Dijete 7 g., aler. na kravlje mlijeko, redovita terapija 2x1 Flixotide 125, prije pola godine uspješno maknuli sa Singulaira.
Od 6. mj. do danas u dogovoru s liječnikom bez terapije, koja bi se prema preporuci trebala uvesti početkom škole, a najkasnije do listopada. Da li da pokušamo sa minimalnom dozom 1x1 Flixotide 125 za početak, da vidimo kako reagira?
Drugo pitanje: prije dva dana nakon povratka u ZGB prvi puta u životu povremeno ga svrbi nos, kiše, osipao se oko usta...dali mu 2 doze Rinolana, osip se povukao i smanjilo se kihanje i svrbež nosa, sumnjamo na ambroziju...do kada da nastavimo sa Rinolanom i da li trebamo odmah uvesti i Flixotide? Slijedeći pregled i aler.obradu imamo zakazanu na S. u listopadu, pa ćemo sve točno znati, ali do tada trebamo savjet.
Hvala.

Darko Richter, dr. med.

30.08.2012. 18:45

Za Flixotide ne da je rano, već će za koji dan biti kasno, pa vam savjetujem da ga odmah uvedete, 1×1 ili 2×1 od 125 mcg. Ja sam uvijek za to da se prvo uvede veća doza, a onda, za 2-3 tjedna, smanji. isto tako, preporučio bih intranazalni steroid, kroz 3-4 tjedna, npr. Avamys, Nasonex, Tafen nazal i sl.