Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

matejcy

12.12.2017. 11:40

Poštovani doktore,

imam dječaka od 15 mj koji je do 1.godine imao nekoliko prehlada, viroza uz hroptanje i sve je proslo kroz par dana uz salbutamol sirup.
sa godinu dana dijete se hospitalizira ba zaraznu bolnicu uz dijagnozu pneumonija, bronhiolitis i alektaza desnog gornjeg reznja. Tada je bio na kisiku 2 dana. Lijecen inhalacijama salbutamolom i ceftriaksonom 4 dana te kod kuce amoksicilinom jos tri dana. kontrolni rtg pokazao je regresiju atelektaze. 3 tjedna kasnije opet kroz noc zavrsava u dnevnoj bolnici na zaraznoj uz ubrzano disanje , kasalj i hroptanje, ovaj put nije bio ovisan o kisiku te je nakon par inhalacija salbutamolom djecak ujutro otpusten.
2i pol tj.kasnije opet sekret iz nosa, kasalj. na srebrnjaku ujutro radimo alergeolosko testiranje koje je negativno osim histamin 5mm. Do navecer tog dana djecak pocinje tesko disati te se u noci hospitalizira na srebrnjaku: spo2:89,respiracija 56, temp.37.5,puls 169 .Provdeno lijecenje metilprednizolon parentwralno, parenteralna rehidracija,inh.salbutamola,ipertropija uz ostalu simptom terapiju. Vec sljedece jutro djecak jebolje nastavljeno je lijecenje kortikosteroidom parenteralno 2 dana a zatiminhalacijskim kortikostwroidom uz inhalaciju salbitamola. rtg srca i pluca nalaze se parabronhiticne infiltracije parakardijalne desno bez znakova aleveolarnog supstrata, hilusi neostro ograniceni uvecani bez znakova adenopatije a srce u granicama normale. alergija na grinje negativna, IgG 5.9, IgA 0.4, IgM 0.8. Nalaz otorinolaringologa: endoskopski propasiran lijevi nosni kavum,bistri sekret, blijeda sluznica, epifarinks cist, minimalno limfaticnog tkiva oko 20 % uz iniciran straznji larinks i postkrikoidno,tipicno za LPR.preporuka ukodanja nocnih podoja. Od tada koristi flixktide 2x1 i ventolin po potrebi.
Mjesec dana kasnije djecak povraca u kaslju , cuje se teze disanje u grlu- laringitis. dobio ventolin i solumedrol nakon cega je bolje.
2 tjedna nakon toga djecak pri disanju blago koristi pomocnu respiratornu muskulaturu, kaslja i curi nos. nad plucima uredan sum disanja. u HA srebrnjak dobio solumedrol , inhalaciju ventolina i pulmicorta te flixotide 2x2.
ucinjen je test na hripavac na koji je pozitivan a na kontroli otorinolaringologa: diskretni otklon spetuma u desno, u epiofarinkus oko 40 % adenoida uz sliku refluksnog nadrazaja larinksa poglavito straznjeg. preporuka gaviscon sirup navecer i ukinuti nocne podoje.

Dakle, otorinolaringolog tvrdi da djetetu refluks uzrokuje bronhitise. moje pitanje je sto VI mislite i da li mu bronhitos uzrokuju virusi posto je alergijski negativan nalaz ili mu je sve ovo mogap prouzrociti hripavac s obzirom da ne znamo od kada ga ima. Naravno dijete je redovito cijepljeno.

Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

12.12.2017. 14:55

Najvjerojatnije ima alergijsku astmu, a potom može imati samo virusno inducirane bronhoopstrukcije, no potonje je manje vjerojatno.
Stavite ga na Flixotide 50, 2×2 potiska na Babyhaler, i Melarth/Singulair 4 mg per os svaki dan. Tako 3 mj., Ako kroz ta 3 mj. (a zima je) bude posve dobro, skinite terapiju na Flixotide 2×1, a u svibnju maknite Melarth/Singulair. Flixotide nastavitie, eventualno preko ljeta smanjite na 1×1 i tako neka ostane do daljnjega.
Alergija će se kad-tad pokazati, a možda već i na koži ima neke simptome koji na to upućuju, ili je netko obitelji alergičar.

matejcy

12.12.2017. 22:45

hvala na odgovoru.

ne primjecujem nikakve znakove na kozi, čista je. Ja (majka) sam od prije nekoliko god postala alergicna na ambroziju i to je to u obitelji za što znamo. Da napomenem jos, djetetu je vec par mj hemoglobin malo ispod granice, te mu trenutno dajemo i Ferum lek. Da li je i nize zeljezo razlog da dijete pokupi skoro svaku virozu?

Darko Richter, dr. med.

13.12.2017. 22:50

Nema željezo s time veze. Ne bih mijenjao svoj prvi odgovor.

sanelas

30.12.2017. 21:05

Postovani!
Prilikom dubljeg udisaja osjecam kao da mi nesto "zastruže" u podrucju gornjeg dijela želuca, dijafragme, donjeg dijela disnog sustava.... ne znam kako bih opisala taj osjecaj. Ponekad me tjera I na suhi kasalj nakon udisaja kada tako zastruže.
Doktorica me preslusala stetoskopom I kaze da su pluca "čista".
Da napomenem da sam trudnica, u 17.tjednu trudnoce, a taj osjecaj sam pocela osjecati nesto malo prije nego sam ostala trudna. Moram mirovati od pocetka trudnoce.

Na sto bi mogao ukazivati taj osjecaj? On se ne cuje prema Svan kao pištanje ili nesto slicno nego ja osjetim unutra kao da zrak zastruže I onda zakasljem. Ali ne kod svakog udisaja.

Hvala

Darko Richter, dr. med.

31.12.2017. 10:25

Ne znam. Ja sam pedijatar, alergololg i klinički imunolog.

Velicanin

28.01.2018. 19:45

pozz imam djecaka 2.5 godine unazad 20 dana dijete kao da ne moze da dise hvata zrak bili smo u bolnici dva dana rekli su da mu nije nista djecak je opstog stanja dobar jede pije nije febrilan igra se lijepo spava ali cim ustane on podje samo da hvata zrak vodili ga privatno pedijatru rekao mu da je alergijski bronhitis dao mu ontril brnhitol i flonidan i tri dana inhalaciju ventolin atrovent i bisolvon cijelu terapiju smo istroslili ali njemu nista nije bolje idalje samo hvata zrak i dahce kao pile

Darko Richter, dr. med.

28.01.2018. 22:40

Ne mogu vam na temelju opisa dati nikakav konkretni odgovor. To što opisujete, ne postoji, to možda vi nešto vidite, ali ne opisujete ništa na potrebnoj dokumentarističkoj razini.

Anna1212

02.11.2019. 10:25

Poštovani doktore, piše vam vrlo zabrinuta mama koja trazi savjet.
Imam curicu od 9.5mj koja je do sada imala vec 4 bronhitisa te jedan bronhiolitis.

Sa 5tj je imala Bronhiolitis uzrokovan RSV virusom, uz to gripu te adenovirus. Hospitalizirana na 5dana sa visokom temperaturom, na infuziji i antibioticima.
Sa 5mj je imala bronhitis te smo opet ostavljeni u bolnici (dobila Solumedrol nakon kojeg su se javile petehije po cijelom tijelu, kpje su se povukle nakon 4dana) . Sa 7.5mj opet bronhitis, koji se vratio jos dva puta unutar zadnjih 6tj (zadnji prije 10dana), a kasalj koji se eto opet javio danas mi daje naznaku da bi se opet mogao vratiti (trenutno je na terapiji flixotida, 1x1 potisak). Moram napomenuti da joj se bronhitis nikada ne javlja sa temperaturom, te da je terapija do sada uvijek bila ventolin koji joj stavrno brzo pomogne,a flixotid je ostavljen duze u nadi da se bronhitis nece tako brzo vratiti.

Posjet pulmologu pocetkom listopada nam nista konkretno nije pomogao. Vec je samo receno da su 7 bolesti godisnje normalne (pogotovo jer starija kcer ide u vrtic) , da ju vodimo na visoko (Sljeme) i da ce to svremenom biti mozda bolje, a i da njena tezina igra ulogu

Darko Richter, dr. med.

04.11.2019. 00:00

Ima recidivne opstruktivne bornhitise, koji mogu značiti ili astmu, ili virusno inducirane bronhoopstrukcije (VIB). Može biti i jedno, i drugo.
Trebalo bi vidjeti porođajnu težinu, i da li je bio makar i rubni prematurus, da li je bio izložen pasivnom pušenju - a što bi govorilo u prilog ViB-ama, odnosno, da li ima neko atopijsko obilježnje, npr. makar i blagi atopijsk dermatitis ili samo značajno suhu kožu, i pozitivni alergološki nalaz na bilo što (u toj dobi bjelanjak, kr. mlijeko, kikirki, grinja) - a što bi govorio za astmu.
VIB-e se preventivno liječe monetlukastom (Melarth, Singulair i slično), a astma Flixotideom. U toj dobi treba malo više Flixotidea, tj. puna doza od 2×2 potiska na Babyhaler.

Anna1212

04.11.2019. 13:50

Hvala na odgovoru.
Sve sam bila dodala, ali cijeli tekst ocito nije prosao.
Znaci malena je rodjena iz druge uredne trudnoce (visok tlak samo na kraju, tj 5dana prije poroda). Rodjena je u 38+2 sa 2.9kg i 48cm, sad ima 75cm i 11.5kg, dojena 6tj. Nismo pusaci, niti je itko u blizoj porodici niti je ikad bila u kontaktu sa dimom (na to jako pazimo) . Ja i mama smo alergicari (sezonski pelud, prasina, mama grinje), muz ima atopijski dermatitis na sakama, starija kcer na obrazima u ovo hladno vrijeme i imala je reakcije na km(proljev, rane na guzi) , koje su prosle sa 18mj (sada ima 2g i 2mj). Malena nema suhu kozu. Kada sam pitala pedijatricu za testiranje na alergene receno mi je da je premala i da se alergotestovi rade tek nakon godine dana. Ja cu na pregledu kod pulmologa inzistirati na tome da se sve obradi, ako nista otici cemo privatno.

Darko Richter, dr. med.

04.11.2019. 23:10

Ne postoji granica od godinu dana. Neki pričaju o 2 godine, drugi o 7 godina. Nemaju pojma. Neka se međusobno najprije dogovore, pa onda neka lupetaju. Očito je ovdje neznanje takvo, da je ipak očito. U dobi prvih 2-3 godine, uvijek se testira, bez obzira na bilo čije mišljenje ili čuđenje: bjelanjak, kravlje mlijeko i kikiriki, a od aeralergene: grinje i peludi trava. Ako dijete već ima atopjski dermatitis, osobito teži, testira se i dlaka psa, i opet bez obzira na bilo čije čuđenje ("pa, mi nemamo psa"blunk. Alergologiju treba znati, a ne misliti da je znaš kao i svatko drugi. Svatko drugi nema pojma.

Liskić

08.12.2019. 13:40

Postovani Doktore, lijep pozdrav za Vas. Majka sam djecaka od 2 godine. Djecak od svog 6.mjeseca ima problem sa laringitisom koji prelazi u bronhitis i zavrsavamo na inhalacijama (bisolvon, atrovent, ventolin...). Otprilike od 1.5 godine njegove uveden mu je Singulair granule uvece kao redovna terapija. U slucaju napada da koristimo inhalacije. Nekih tri puta je dobio antibiotik. Uglavnom prolazi bez njega. Sto se bolesti tice, jos je prebolio i varicele prije nekih pola godine. Zbog cestih bronhitisa smo kasnili i sa vakcinacijom godinu dana. Ali sad to polahko stizemo. U septembru je dobio trodnevnu groznicu i imao je osip koji ju prati. Povukao se osip, ali nakon tri dana se ponovio. Povukao se ponovo. Medjutim, od tada mu se cesto po tijelu pojavi nekoliko tackica crvene do ljubicaste boje, potkozne, neopipljive, u ravnini koze i ne blijede na pritisak. Recimo, pojave se dvije na licu, po koja na trbuhu i na nogama. Povuku se same kroz nekoliko dana. Ali opet se pokoja pojavi i tako. Temperature povisene nema. Vec smo tri puta vadili krvnu sliku zbog toga i ista bude uredna. Sinoc je recimo dobio napad laringitisa i dala sam mu Rectodelt cepic, ujutro je to preslo u bronhijalno disanje i pregledavsi mu tijelo vidjela sam da je izasla i pokoja ta opisana tackica: po jedna na kapcima, jedna ispod oka, jedna pozadi na vratu i dvije tri na stomaku i trupu. Nema povisene temp. Dobro je opste stanje. Inhalirala sam ga bisolvonom i atroventom. Moje pitanje je sta mogu biti te crveno-ljubicaste tackice u njegovom slucaju? Citala sam kako mogu takve promjene biti opasne, kao petehije, i bas sam u panici svaki put kad mu se to pojavi. Nasi doktori mi nista nisu rekli. Osim da su krvni nalazi ok i to je to. Kakvo je Vase misljenje Doktore? Da li bismo trebali raditi neke dodatne analize? Da napomenem da mu je radjen igE test i uredan nalaz. Brisevi na Eo uredni. Sta bi to moglo da bude? Unaprijed Vam veliko hvala na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

09.12.2019. 21:10

Te točkice ja sebi ne mogu predstaviti, osim što skoro sigurno nisu petehije, jer bi onda u krvnoj slikci, za koju kažete da je uredna, imali trombocitopeniju. Petehije mogu nastati i od pucanja kapilara, npr. na licu kod napornog kašlja, uz normalne trombocite.

Liskić

15.12.2019. 12:45

Postovani Doktore, postoji li mogucnost da dovedemo dijete kod vas na pregled i konsultacije? Mi smo inace iz Bosne i Hercegovine. Dosli bismo kod vas ukoliko je to moguce u nekom terminu? Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

16.12.2019. 21:55

Meni nije problem dijete pogledati, ali termini jesu problem. Idem uskoro u mirovinu, i ne primam više nove pacijente.
Ako živite razmjerno blizu, i nije vam problem doći na brzi termin, može. Sada nema ni teoretskih termina do druge polovice siječnja, pa se možemo čuti iza Nove Godine. Bilo bi dobro da uslikate te osipe, pa mi pošaljete na e-mail: bibice@live.com