Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 192 | Broj poruka: 1500

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

matejcy

12.12.2017. 11:40

Poštovani doktore,

imam dječaka od 15 mj koji je do 1.godine imao nekoliko prehlada, viroza uz hroptanje i sve je proslo kroz par dana uz salbutamol sirup.
sa godinu dana dijete se hospitalizira ba zaraznu bolnicu uz dijagnozu pneumonija, bronhiolitis i alektaza desnog gornjeg reznja. Tada je bio na kisiku 2 dana. Lijecen inhalacijama salbutamolom i ceftriaksonom 4 dana te kod kuce amoksicilinom jos tri dana. kontrolni rtg pokazao je regresiju atelektaze. 3 tjedna kasnije opet kroz noc zavrsava u dnevnoj bolnici na zaraznoj uz ubrzano disanje , kasalj i hroptanje, ovaj put nije bio ovisan o kisiku te je nakon par inhalacija salbutamolom djecak ujutro otpusten.
2i pol tj.kasnije opet sekret iz nosa, kasalj. na srebrnjaku ujutro radimo alergeolosko testiranje koje je negativno osim histamin 5mm. Do navecer tog dana djecak pocinje tesko disati te se u noci hospitalizira na srebrnjaku: spo2:89,respiracija 56, temp.37.5,puls 169 .Provdeno lijecenje metilprednizolon parentwralno, parenteralna rehidracija,inh.salbutamola,ipertropija uz ostalu simptom terapiju. Vec sljedece jutro djecak jebolje nastavljeno je lijecenje kortikosteroidom parenteralno 2 dana a zatiminhalacijskim kortikostwroidom uz inhalaciju salbitamola. rtg srca i pluca nalaze se parabronhiticne infiltracije parakardijalne desno bez znakova aleveolarnog supstrata, hilusi neostro ograniceni uvecani bez znakova adenopatije a srce u granicama normale. alergija na grinje negativna, IgG 5.9, IgA 0.4, IgM 0.8. Nalaz otorinolaringologa: endoskopski propasiran lijevi nosni kavum,bistri sekret, blijeda sluznica, epifarinks cist, minimalno limfaticnog tkiva oko 20 % uz iniciran straznji larinks i postkrikoidno,tipicno za LPR.preporuka ukodanja nocnih podoja. Od tada koristi flixktide 2x1 i ventolin po potrebi.
Mjesec dana kasnije djecak povraca u kaslju , cuje se teze disanje u grlu- laringitis. dobio ventolin i solumedrol nakon cega je bolje.
2 tjedna nakon toga djecak pri disanju blago koristi pomocnu respiratornu muskulaturu, kaslja i curi nos. nad plucima uredan sum disanja. u HA srebrnjak dobio solumedrol , inhalaciju ventolina i pulmicorta te flixotide 2x2.
ucinjen je test na hripavac na koji je pozitivan a na kontroli otorinolaringologa: diskretni otklon spetuma u desno, u epiofarinkus oko 40 % adenoida uz sliku refluksnog nadrazaja larinksa poglavito straznjeg. preporuka gaviscon sirup navecer i ukinuti nocne podoje.

Dakle, otorinolaringolog tvrdi da djetetu refluks uzrokuje bronhitise. moje pitanje je sto VI mislite i da li mu bronhitos uzrokuju virusi posto je alergijski negativan nalaz ili mu je sve ovo mogap prouzrociti hripavac s obzirom da ne znamo od kada ga ima. Naravno dijete je redovito cijepljeno.

Unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

12.12.2017. 14:55

Najvjerojatnije ima alergijsku astmu, a potom može imati samo virusno inducirane bronhoopstrukcije, no potonje je manje vjerojatno.
Stavite ga na Flixotide 50, 2×2 potiska na Babyhaler, i Melarth/Singulair 4 mg per os svaki dan. Tako 3 mj., Ako kroz ta 3 mj. (a zima je) bude posve dobro, skinite terapiju na Flixotide 2×1, a u svibnju maknite Melarth/Singulair. Flixotide nastavitie, eventualno preko ljeta smanjite na 1×1 i tako neka ostane do daljnjega.
Alergija će se kad-tad pokazati, a možda već i na koži ima neke simptome koji na to upućuju, ili je netko obitelji alergičar.

matejcy

12.12.2017. 22:45

hvala na odgovoru.

ne primjecujem nikakve znakove na kozi, čista je. Ja (majka) sam od prije nekoliko god postala alergicna na ambroziju i to je to u obitelji za što znamo. Da napomenem jos, djetetu je vec par mj hemoglobin malo ispod granice, te mu trenutno dajemo i Ferum lek. Da li je i nize zeljezo razlog da dijete pokupi skoro svaku virozu?

Darko Richter, dr. med.

13.12.2017. 22:50

Nema željezo s time veze. Ne bih mijenjao svoj prvi odgovor.

sanelas

30.12.2017. 21:05

Postovani!
Prilikom dubljeg udisaja osjecam kao da mi nesto "zastruže" u podrucju gornjeg dijela želuca, dijafragme, donjeg dijela disnog sustava.... ne znam kako bih opisala taj osjecaj. Ponekad me tjera I na suhi kasalj nakon udisaja kada tako zastruže.
Doktorica me preslusala stetoskopom I kaze da su pluca "čista".
Da napomenem da sam trudnica, u 17.tjednu trudnoce, a taj osjecaj sam pocela osjecati nesto malo prije nego sam ostala trudna. Moram mirovati od pocetka trudnoce.

Na sto bi mogao ukazivati taj osjecaj? On se ne cuje prema Svan kao pištanje ili nesto slicno nego ja osjetim unutra kao da zrak zastruže I onda zakasljem. Ali ne kod svakog udisaja.

Hvala

Darko Richter, dr. med.

31.12.2017. 10:25

Ne znam. Ja sam pedijatar, alergololg i klinički imunolog.

Velicanin

28.01.2018. 19:45

pozz imam djecaka 2.5 godine unazad 20 dana dijete kao da ne moze da dise hvata zrak bili smo u bolnici dva dana rekli su da mu nije nista djecak je opstog stanja dobar jede pije nije febrilan igra se lijepo spava ali cim ustane on podje samo da hvata zrak vodili ga privatno pedijatru rekao mu da je alergijski bronhitis dao mu ontril brnhitol i flonidan i tri dana inhalaciju ventolin atrovent i bisolvon cijelu terapiju smo istroslili ali njemu nista nije bolje idalje samo hvata zrak i dahce kao pile

Darko Richter, dr. med.

28.01.2018. 22:40

Ne mogu vam na temelju opisa dati nikakav konkretni odgovor. To što opisujete, ne postoji, to možda vi nešto vidite, ali ne opisujete ništa na potrebnoj dokumentarističkoj razini.