Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


česti bronhitisi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

jovceski

30.11.2010. 00:20

Poštovani doktore!
Lijepo Vas pozdravljam.
Imam pitanje za Vas.Moje dijete,dečko 3,5 god.ima učestale bronhitise (svaki mjesec barem 1 puta),ljeti,zimi,jesen...nije bitno godišnje doba.Pomogne mu Ventolin,terapija 3 x dnevno ,1 potisak-10udaha.U par navrata dobio je inekcije i kortikosteroida za širenje disnih puteva).Prije dva mjeseca,dva dana za redom doktorica mu je prepisala neku tabletu koju je popio jednu na dan (kako je rekla,umjesto inekcije kortikosteroidaa da ima isti efekt).
Ide u vrtić
Bolest uvijek započne sa suhim kašljem koji se u par dana razvije u "zreli kašalj",šlajm,hropti,jedva diše i dobijemo Ventolin i za tjedan do10 dana se smiri.

Krenul ismo naSrebrnjak u 7mj.ove godine i dobio je Singular mini granule koje mu nisu nista pomogle.Alergo test je doktorica komentirala kao uredan da nije alergičan.Od tada je imao 3 brohitisa.
Bili opet na Srebrnjaku,prije tjedan dana i kako je imao bronhitis dr.je prepisala Serotide 50,2 x dnevno 1 potisak-10 udaha na baby haler.kontorla za dva tjedna.
Po preporui doktorice ponovili smo alergotest jer doktorica sumnja na kucnu prasinu i grinje.Čekamo nalaze.

Što Vi mislite,jeli to astma,preosjetljivost djeteta,nerazvijen dišni sustav...molim Vas probajte mi dati savjet.
Isto tako sam u naputku Serotid lijeka čitala da se ne preporuča djeci ispod 4 god.
Koju biste Vi terapiju savjetovali? Jel postoji mogućnost da dovedemo dijete k Vama na pregled?

Unaprijed zahvaljujem na trudu i odgovoru.
Pozdrav

Darko Richter, dr. med.

30.11.2010. 10:10

Najvjerojatnije ima astmu. Ako ima bilo koji atopijskibiljeg,npr, ekcem,nekog u obiteljis alergijama, to je onda (skoro) sigurno alergijska astma. Ako taj alergijski znak "bježi", onda treba još razmotriti cističnu fibrozu, nepokretne cilije, sinuitis, gastroezofagealni refluks.
Pod pretpostavkom onog prvoga, Seretide bi mu trebao pomoći. Ima samo jedan mali problem: nije baš registiran za djecu ispod 4 godine. Ja bi dao Flixotide 50, 2×2 i Singulair Mini 1×1. Ovo ne može da ne djeluje.

jovceski

30.11.2010. 11:05

hvala Vam doktore.Zbilja ste nam brzo odgovorili.Nitko u obitelji nema alergiju,osim moje svekrve što ima psorijazu.Ne znam što su ove bolesti koje ste naveli i kako se očituju.Jel biste nam mogli pomoći savjetom,koje pretrage da učinimo i gdje.Da pričekamo još ponovljeni alergotest.
S kim da se savjetujemo o promjeni terapije,doktoricom na Srebrnjaku koja nam je i propisala Serotide 50?

Čitala sam puno o nuspojavama kortikosteroida,ali nisam dobro upućena koliko se nuspojave pojavljuju u tako male dijece.Jesu li nuspojave manje moguće uzimanjem Serotida ili Flixotida?

Još jednom ljubazno zahvaljujem na odgovoru.

Pozdrav.

Darko Richter, dr. med.

30.11.2010. 11:35

Nije pitanje kortikosteroida u Seretideu i Flixotideu (isti je), već salmeterola (u Seretideu). Zbog toga se ne u principu daje ispod 4 godine.
Svi se m uče s nekakvim kortikosteroidima, što nema nikakve veze, a ne s onim, zbog čega je kontarindikacija stavljena. Čudno.
Dajte terapiju Flixotide 50, 2×2 potiska na Babyhaler + Singulair Mini, granule, 1 vrećica dnevno, i javite se za 3 tjedna.
Usputa nemojte davati ništa drugo, dopunsko, alternativno i sl., osim antibitotika, ako ordinira vaša pedijatrica, ili Ventolina, ako zatreba (no, kladim se da neće u preporučenu terapiju).

jovceski

30.11.2010. 12:35

hvala doktore.
Biti ćemo slobodni javiti Vam se kada dobijemo nalaze alergotesta.
Inače,voljeli bih doći s djetetom kod Vas na pregled,ako je moguće.
Možete li nam dati broj telefona na koji se možemo naručiti

Darko Richter, dr. med.

30.11.2010. 16:15

KBC Zagreb - Rebro, Kišpatićeva 12, ulaz novog Hitnog prijema, pa odmah iza vrata lijevo do kraja: Poliklinika Klinike za pediajtriju.
Centralno naručivanje: informacije: 01/2367-425; narudžbe izravno na faks 01/2367-626, ili e-mail: predbiljezbe.poliklinika.pedijatrija@kbc-zagreb.hr

jovceski

07.12.2010. 15:05

Poštovanje.
evo upravo smo dobili nalaze alergotesta.Alergija nema,UIgE: 118 .Kaze doktorica je malo povećan.jel mi možete pojasniti što bi to trebalo značiti.
Dokotirca je izbacila Serotice 50.Dala je terapiju Singulaer 4 mg 1 X navečer.
Hvala na svemu.

Darko Richter, dr. med.

07.12.2010. 16:55

Ukupni IgE od 118 kU/L je barem dvostruko više no što bi trebao biti za njegovu dob. To znači da je vjerojatnost alergije veća. Jer, odnekuda taj IgE dolazi, bit će od neke alergije.
Testirati 3,5-godišnje dijete na grinju nije dosta. Treba uključiti bjelanjak, kravlje mlijeko, kikiriki, grinju i pelud trava, kao neki orijentacijski minimum.

jovceski

07.12.2010. 16:55

Poštovanje.
javljam se sa nalazima alergotesta.Alergije NEMA,UIgE :118 (navodno blago povišen).Ukinita terapija Serotide 50,uveden Singular 4 mg 1 x navečer.Htjela bih dodati da smo Serotide 50 zadnji dali jutros.A u petak je opet počeo kašalj,zreo oko crveno upaljeno,žuti sekret (tobrex kapi koristimo) ,nos jako ,jako neprohodan.Doktorica ga je danas pregledala i kaze nema bronhitis,sza sada ok.
Što nam savjetujete?
Hvala unaprijed,pozdrav !

Darko Richter, dr. med.

07.12.2010. 22:35

Seretide mu sigurno ne bih bio dao, ni prije, ni sada, a doalzi u obzir Singulair ili Singulair + Flixotide 50, 2×2 potiska, ili samo Flixotide.