Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


opstruktivni bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ninaj

01.10.2010. 00:20

Imam dva sina,stariji ima pet i pol godina,mladji dvije i dva mjeseca.Obojica imaju ucestali opstruktivni bronhitis koji su dobili jos kao bebe od dva odnosno mjesec dana.Od tada su cesto na Ventolinu pa i antibiotiku,ovisno o situaciji.Sad u ovoj dobi nije vise bitno je li ljeto ili zima,nema neke razlike u pojavi opstrukcije,cim procuri nos ne prolazimo bez inhalacije.Sad je stariji na Ventolinu nakon samo 15 dana od proslog puta.Njemu je radjena obrada prije par godina,alergotestovi su bili negativni.Takodjer mi je bilo receno da bi mu bilo dobro izvaditi krajnike,sto nismo ucinili jer mi se tada cinilo da je premali.Cesto je na antibioticima i zbog grla.On nije jos uzimao nista osim sto ga inhaliramo Ventolinom.Znao je primiti i Solu medrol na Hitnoj jer ne bi mogao normalno disati.Sto napraviti?Previse mi je Ventolina po 8 dana u komadu svakih 6-8 sati.Koci ga ta ucestalost i u bavljenju sportom i u odlasku u vrtic.
Kod mladjeg je isti problem.Njemu jos nismo radili alergotestove,to cemo ubrzo.On je u dobi od 8mj uzimao Singular nekih 2mj i u tom periodu mu je bio procurio nos i cak smo prosli bez opstrukcije.No prestankom Singulara opet po starom.I on je cesto na antibioticima.
U obitelji nam nitko nije imao takvih problema.Nije mi jasno zasto se svaka prehlada mora nastaviti opstukcijom.Moze li to prijeci u gore ili se pak moze suzbiti?
Molim vas savjet sto napraviti,kako barem prorijediti ucestalost opstruktivnog bronhitisa.
Unaprijed sam Vam zahvalna.

Darko Richter, dr. med.

01.10.2010. 15:25

Oboje treba alergološki testirati i vidjeti,imaju li alergijsku astmu, ili virusno potaknute bronhoopstrukcije.
Z ajedno i drugo ima odgovarajuća terapija: inhalacijski steroid za prvo, a montelukast (Singulair) za drugo. Ventolin koristi u opstrukciji u oba slučaja, a izgleda i parenteralni (injekcijski) kortikosteroid.

Tatsha

18.10.2010. 11:11

poštovani, imam sina 21mj, zbog viroza koje mu prelaze u ostruktivni bronhitis, napravili smo alergološko testiranje, rezultate još čekamo, molim vas dok se ne vidi što je, kako dozirati ventolin u opstrukcijama (21mj, 13kg), isti liječnik (dječji pulmolog)mi je jednom dao 2x0,3 u 3ml, a drugi put 2x0,2 u 2ml, vjerojatno ovisno o težini bronhitisa, ali molim vas koji je "optimum", a koji maximum da znamo ako bude potrebe. puno hvala

Darko Richter, dr. med.

18.10.2010. 13:30

Može dobiti 2 mg Ventolina (ako u 1 ml otopine ima 5 mg Ventolina, što je uobičajena jačina, onda 2 mg = 0,4 ml) u 2-3 ml fiziološke otopine, i to se smije ponavljati svaih 6 h.

pancho

28.10.2010. 00:35

Poštovani,
molim Vas za savjet u vezi moga sina, unazad dva mjeseca ima česte viroze, koje završe opstrukcijama, ustvri mi se čini kao da se situacija malo primiri na par dana pa opet počne kašljati, uglavnom po noći, Naša pedijatrica mi je objasnila to kao da on niže virozu na virozu, singular m je uvela po ljeti ,nakn pauze od par mjeseci i još uvijek ga pije, par dana bude mir pa opet počne kašljati suho kad zaspi,Ja ga onda odvedem ga kod pedijatra, ona kaže laringitis, smeta djetetu vrijeme, ciklone, promjena vlage, itd, Tada damo jednu respulu pulmicort u inhalator, ventolin na babyhaler , ponovimo to drugi dan i se se primiri na lagano kašljucanje na koji tjedan dana pa opet ispočetka i tako već skoro dva mjeseca. on je inaće nedonošće i bio je na respiratoru dva dana, na temelju čega nam je ona rekla da sigurno ima bronhopulmonalnu displaziju ili nešto tako i da će to sad na dalje biti tako. inače on ima dvje godine i ovo ljeto jje prvi put uu životu zakašljao,ima morexellu, nje smoo se ješavali do kraja hvalaosmog mjeseca, presta kašljati va tjedna i od tada opet, do danas, ponavljali driseve u dva navrata i svi su bili ok.

Darko Richter, dr. med.

30.10.2010. 22:46

Ne znam koliko je star, ali, ako ima >6 mj. tada treba dobiti Singualir Mini 1×1 + flixotide 50 2×1 ili 2×2, uz Ventolin po potrebi 1-2 potiska svakih 6 h. Trebalo bi se orijentirati o mogućoj alergiji (iz krvi, ili prick test: grinja, kr. mlijeko, bjelanjak).

pancho

31.10.2010. 23:50

star je dvije godine i četiri mjeseca, na singularu je već od osmog mjeseca, te opstrukcije su se pojavile nakon viroze u devetom mjesecu, i od tada je zaredao nekoliko virozi, sve pračene kašljem i povremenim opstrukcijama,. napravili smo osnovnu alergološku obradu u alergoviti prije mjesec dana i nije se pkazalo da je na išta alergičan, pregledao ga je doktor Raos i rekao da on ne ćuje opstrukcije i da možda griješim ali neka on uzima taj fliksotide 50 jednom na dan ujutro, preko baby halera i singular dalje, i sigurno će mu biti bolje ,.za tjedan dana opet je počeo kašljati opet optrukcije, naša doktorica ukida fliksotide i daje nam pulmicort respule, tjedan dana po pola respule, ventolin na babayhaler, prođe to opet i unazad 2 tjedna opet počinje kašljti svaku noć po malo dok ne počne jako , ja nazovem doktoricu, ona kaže respule, ventolin, dopeljam ga da ga posluša, kaže nema opstrukcija, sigurno radi respule i njene terapija je tri dana respule, dva tjedna seretide, prvi tjedan dva puta dnevno po jedan potisak na baby haler a drugi tjedan jedan potisak, i naravno singular dalje, što se tiče alergotesta uradili smo i testove na mačku psa i kravlje mlijeko tada u alergoviti, u nalazu ne razumijem na šta je točno testiran ali sam većinu zapamtila, doktor nije baš jasno naveo, to je zbunilo i neuropedijatricu na goljaku gde se Fran kontrolira od rođenja, sjećam se nekih pet trava, grinje, pas, mačka, mlijeko, ambrozija, breza,itd sve skupa 14 alerena,
evo od četvrtka je na tom serotid-u i noćas nije puno kašljao, uglavnom njegovu pedijatricu brine što je on po danu normalno zdravo dijete, a po noći čim legne počinje taj kašalj,svaki put mu izmjeri saturaciju ili kakao se to već kaže, i to je uvijek ok bude 100 ili 99, sada je dala napraviti nekakvu krvnu pretragu serologija ili nešto takvo, na zaraznoj,nalaz se čeka sedam do deset dana, pa ćemo vidjeti

Darko Richter, dr. med.

01.11.2010. 12:25

Nema on dijagnoze, vama treba doktor koji će reći što je djetetu, prije nego zareda s terapijom.
Možete doći malo do mene, na Rebro, prethodno me radi dogovora nazovite na 2367-603 tijekom radnog vremena.

pancho

01.11.2010. 20:42

narućili smo se prošli tjedan kod vas i dobili smo termin 1.12, jer je već i naša doktorica zaključila citiram :"dosta sam se igrala doktora, vrijeme je za Richtera, niste uspjeli sa alergovitom probajte na rebru." dali je to ok datum ili da nazovem za ranije? puno Vam hvala,

Darko Richter, dr. med.

01.11.2010. 23:20

Niste mogli dobiti termin za mene 1. 12., jer je to srijeda, a moja je ambulanta četvrtkom. Provjeriti još jednom.
No, možete mi se javiti i prije, na navedeni telefon. Nešto vremena imat ću u drugom i u četvrtom tjednu o.mj.

pancho

02.11.2010. 16:25

da u pravu ste, naručeni smo 2.12 u 10.50, ali ja ću svakako probati dobitii Vas sutra, pa da se vidimo onda kad ćete imati vremena, puno Vam hvala.

pancho

07.11.2010. 23:00

poštovani,
evo javljam da sam mu prestala davati seretide kako ste me savjetovali i dajem mu dva potiska dva puta dnevno fliksotide 50 i singular mini, jedino sto me sada mući je to da je on opet počeo kašljati unazad tri noći, najviše ponoći, tokom dana tu i tamo zakašlje,kašalj je suh i čini mi se da mu je nos ok, ako ispuše nešto onda je to ujutro kad se probudi , kašalj počne oko jedan ,ustvari da tri sata nakon što zaspi, puno hvala

Darko Richter, dr. med.

08.11.2010. 11:00

Treba dati Flixotide 50, 2×2 potiska + Singulair Mini 1 vrećicu UVEČER.

pancho

08.11.2010. 14:10

dajem singular mini uvečer od osmog mjeseca. svaku većer u isto vrijeme,

Darko Richter, dr. med.

08.11.2010. 19:25

Izgleda, da, nažalost, ipak nešto radite po svome - ne dajete mu Flixotide kako i koliko treba.

Tatsha

27.11.2010. 16:40

stigao nam je nalaz (dijete 22mj)
Ig E 108, skrining na nutritivne alergene i na inhalacione negativan
spec na ambroziju <0.35
spec na bjelanjak <0.35
spec na mlijeko 0.38

dakle po meni on pokazuje alergiju na nešto i ja pp da bi grinje ili plijesan dale rezultat, al naša dr to nije tražila
za nama su 2 bronhitisa i 2-3 puta viroze praćene težim disanjem koje smo riješavali ventolinom u dan-dva, viroze nam redovito dolaze za vrijeme izbijanja zubi.
trenutno mi sin već mjesec dana kašlje, noćni napadi su se smanjili od sat vremena kašlja na par minuta, a po danu uglavnom produktivno kašlje (u igri, poslije spavanje, vani), nosić curi (bijekasta sluz), temperatura ponekad uvečer 37,2, dakle zanemariva
popio je i turu antibiotika (cefixim), bris grla je negativan, te bio na fenistilu, oboje bez većih rezultata
pošto nam dr nije dala nije dala nikakvu dijagnozu, nego samo gore navedene lijekove, molim vas savjet, kako postupiti, u kojem smjeru dalje ići, nisam baš sigurna da bi kašalj od neke viroze ovako dugo trajao
unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

28.11.2010. 03:20

Nije testiran na bjelanjak jajeta, a to je apsolutno najčešći alergene u toj dobi u nas. Ne testirati na bjelanjak, a sumnjati na alergiju, nije odraz dobrog poznavanja alergologije.
Moćžetemu uključiti Singulair Mini 1 vrećicu svaki dan, a Ventolin po potrebi.

Tatsha

28.11.2010. 12:15

možda niste vidjeli: spec Ig E bjelanjak je <0,35

kašalj? (suhi po noći, zreli po danu, trajanja mjesec dana)

Darko Richter, dr. med.

29.11.2010. 00:30

Terapija je samo ono što doktor kaže, a ne i dopune koje roditelji potajno provode. Od tih dopuna djeci je zlo.

Tatsha

29.11.2010. 11:05

stvarno ne znam što je pjesnik ovim htio reći happy
dijete nije ništa drugo dobilo, ako aludirate na biljne pripravke- čak i čaj pije vrlo rijetko, dakle onda kad ga sam traži
i da napomenem kod nas nitko nikada nije pušio u kući