Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Crvenilo lica


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Anjetka

01.09.2010. 11:40

Poštovani,

Dijete ima 5 g., astma (alergija jaja i kravlje mlijeko) dijagnosticirana sa 17 mjeseci, stalna terapija Flix. 50 2x1 i Singulair mini 1x, Ventolin uvodimo kod gotovo svake prehlade na prijelazu iz suhog u produktivni kašalj. Intervencija bolnice ili hitne službe nije nam, na sreću, trebala već dvije godine jer sve nekako sami uspijevamo prebroditi. Ovo je prvo ljeto bilo da smo uz dogovor sa liječnikom prekinuli terapiju i napravili pauzu. Terapiju počinjemo uvoditi ponovno zbog početka vrtića. Ono što mene zanima je:
1. da li slobodno upišemo dijete na sport (slično tjelesnom odgoju) u vrtiću jer smo do sada to izbjegavali?
2. ovo ljeto dok nije bio pod terapijom prilikom povećane fizičke aktivnosti (nogomet, tenis, bicikl i sl.) nije kašljao, možda bi se malo zapuhao, ali bi se jako, jako zacrvenio u licu i tako bio i više od sat vremena od prestanka aktivnosti. Da li to crvenilo ima ikakve veze sa astmom ili je samo do povećane cirkulacije i nije ništa oko čega treba brinuti? Čudno nam je jer je on inače cijele godine blijed u licu, bijele puti i kad je pod terapijom nikada se toliko ne crveni.
Zahvaljujem unaprijed.

Darko Richter, dr. med.

01.09.2010. 15:50

Terapija se i daje da dijete normalno funkcionira, te ne smatram da je bilo pametno dijete u normalnim i sportskim aktivnostima do sada ograničavati.
A povodom uvođenja novog simptoma astme u obliku "crvenog lica" mogu reći samo to da je mašta roditeljska doista bujna. Ako ovako nastavimo, najbolje je da se napiše nova knjiga iz medicine, a autori budu svi zabrinuti roditelji.