Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


kašalj


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

sanysb

08.09.2013. 16:25

Poštovani dr Richter,
Obraćam Vam se u nadi da ćete nam pomoći u rješavanju našeg problema. Moja kći ima 18 godina. Od malena je sklona suhom nadražajnom kašlju koji bi se pojavljivao u sklopu viroza, trajao 10-ak dana i povlačio se. Nijedan lijek nije pomagao u smirivanju kašlja˙(Supremin, Pholcodin,Panatus).Prije točno godinu dana počinju tegobe curenja nosa, začepljenosti nosa, gubitka okusa, svrbež očiju i nosa i nakon mjesec dana tih smetnji počinje suhi nadražajni kašalj. Nema gušenja i nedostatka zraka. Poslani smo kod pulmologa.
Imunoglobulin E 34,99
U obrisku nosne sluznice nađeno je dosta stanica cilindričnog epitela, nešto neutrofilnih granulocita i eozinofili
Spirometrija-opstrukcija srednjeg stupnja
Kutanim testiranjem na inhalacione alergene postoji klinički značajna alergija na polene trava, stabala i korova
Terapija Syngular 10 mg navečer
Symbicort 160 2x1 udah
Aerius 1 tbl ujutro
Kašalj se smiruje i sve je pod kontrolom do siječnja ove godine kada se redaju tri puta viroze praćene jakim kašljem koji onemogućava spavanje. Na kontrolnom pregledu u ožujku Symbicort je zamjenjen Budelinom Novolizer 2x 1 udah uz Melarth, Aerius, Tafen Nasal i Ventolin po potrebi. Narednih pet mjeseci smo mirni, osim povremenog svrbeža nosa i očiju. Prije 10-ak dana sve počinje ponovo, uz redovito korištenje terapije izrazito jak suhi kašalj , posebno noću, curenje i začepljenost nosa, gubitak okusa. Gdje griješimo? Kako zaustaviti kašalj koji je prisutan unatoč svoj redovito korištenoj terapiji? Lijep pozdrav i hvala.

Darko Richter, dr. med.

09.09.2013. 00:40

Griješite u nekolko koraka.
Najprije, ne znate dijagnozu, a dobivate terapiju za astmu i za alergijski rinitis, i to sve živo što se može za te dijagnoze dobiti. Od te terapije bilo bi sasvim dovoljno da uzima inhalacijski steroid i intranazalni steroid.
Ventolin uvijek može dobiti po potrebi, ali te potrebe uz dobro provođenu terapiju ne bi smjelo biti. Uvijek se postavlja pitanje da li pacijent zna dobro udahnuti propisanu terapiju, jer su baš to najšešći izvori insuficijentne efikasnosti.
Zatim, griješite i kada mislite da na svijetu nema drugih problema od onih za koje vaša kći dobiva terapiju (makar ne znate dijagnozu), pa se čudite da kašlje, ako se, npr., prehladi. U tom slučaju kašljem čak i ja, koji znam skoro sve o astmi. I to, također, noću, ali i danju. Baš kao ona. Ustanem noću i ispušem nos u umivaonik, popijem vode, i vratim se spavanju. Drugu noć obično uzmem Operil ili slične kapi za nos, i spavam kao beba.

sanysb

10.09.2013. 01:30

Hvala na odgovoru. Rečeno nam je da ima alergijsku astmu iako ni na jednom nalazu to ne piše kao dijagnoza. Shvaćam da je moguće da dobro ne udiše lijek. Kako da znamo udiše li ga pravilno? Šta nam preporučate?Jasno mi je i da uz astmu može dobiti prehladu ili virozu i zbog toga kašljati. Svejedno mi je je li pozadina kašlja astma ili prehlada, samo da postoji lijek koji bi ublažio te napade kašlja.Očito ne uspijevam objasniti intenzitet kašlja koji traje po 2-3 sata i izgleda kao kad se nešto zaleti u grlu pa pokušava iskašljati. Vjerujte kada bi čuli i samo 5 minuta tog napada kašlja znali bi da se ne javljam zbog običnog nadražajnog kašlja, već nečeg što onemogućava spavanje, praćenje nastave. Ni Ventolin niti išta drugo ne pomaže.Ako mora biti tako strpljivo ćemo kao uvijek čekati da prođe sam od sebe, a ako znate da nešta može pomoći unaprijed hvala.

Darko Richter, dr. med.

11.09.2013. 16:25

Ako je to istina, da nema dijagnozu astme, ali da uzima terapiju za astmu, i da vam govore da je ima, onda tu nešto nije u redu.
Ja bih se još znao pozabaviti astmom, ali, ne znam, barem ne bez pregleda ili snimke kašlja, koji je to i kakav kašalj.
Vi meni taj kašalj plasirate kao sveprisutni problem. Da li je tako? Ili tako zakašlje jednom u dvije godine?

sanysb

12.09.2013. 23:35

Poštovani dr Richter, hvala na odgovoru. Potaknuta vašim komentarima upitala sam našu doktoricu opće prakse radi li se tu o alergijskoj astmi, odgovor je potvrdan , s tim da je to kao graničan slučaj. Rekla sam da sam tražila Vaš savjet i da smatrate da je terapija koju koristi pretjerana i doktorica nam je ostavila Budelin, Melarth, Tafen nasal, a ukinula Aerius. Pošto je trenutno nakon 14 dana kašalj u smirivanju , krvna slika je sasvim u redu, doktorica smatra da je ona bila u virozi i da svaki puta kada ju uhvati viroza aktivira se taj grozni kašalj i za koji nema pomoći . Pitali ste me da li se on javlja jednom u dvje godine ili...Ovo je 4. puta ove godine. U periodu između tih napada samo se povremeno nakašljava, svrbi ju nos i oči.Kada budemo u mogućnosti snimit ćemo kašalji ako budemo mogli kontaktirati Vas, voljela bih čuti tada Vaše mišljenje i savjet.. . lijep pozdrav i hvala.

Darko Richter, dr. med.

14.09.2013. 00:05

Po ovome sada,ima alergijsku astmu i alergijski rinitis. Za terapiju tu bi bio dosta Budelin i Tafen nasal. Čemu Melarth?
Ako se već "mora" uzeti Melarth, onda je kombinacija: Melarth + Aerius + Budelin. Međutim, moćnija je kombinacija Budelčin + Tafen nasal, uz koju ne treba drugih lijekova, ali sve, naravno, uz uvjet da tu terapij uredno udiše/ušmrkava.