Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


melarth i trombocitopenija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tratincicab

03.09.2013. 15:05

Dijete (8,5 g) ima alergijsku astmu koja je praćena i dobro kontrolirana. Na početku godine je nova liječnica promijenila lijek i sad uzima melarth. Pogledala sam forumove teme i vidim da je lijek uglavnom dobro prihvaćen i učinkovit. Prije tri mjeseca, (nakon 3 mjeseca uzimanja lijeka) dobio je jaku trombocitopeniju. Isključene su autoimune bolesti, ostali parametri krvne slike savršeni ali trombociti izrazito niski. Otpušten je iz bolnice uz dijagnozu imune trombocitopenije iako uzrok nije utvrđen a nema ni terapije. Budući se "sklonost krvarenju" navodi kao jedna od mogućih nus pojava djelovanja melartha, mislite li da bi te dvije pojave mogle biti uzročno povezane, odnosno treba li ga isključiti i koristiti neki drugi lijek za reguliranje astme? Dijete je izrazito živo i veselo, ovo stanje mu je teško podnošljivo a ja se osjećam beskrajno nemoćno.
Hvala na odgovoru i pomoći.

Darko Richter, dr. med.

03.09.2013. 22:55

Par pitanja, koja su bitna:
1. Promijenila "lijek" u Melarth - koji "lijek"?
2. "... dobio je jaku trombocitopeniju. Isključene su autoimune bolesti ... Otpušten je iz bolnice uz dijagnozu imune trombocitopenije iako uzrok nije utvrđan a neme ni terapije". Dobro, dobio je trombocitopeniju, ali ne samo da je autoimunost isključena, već je i potvrđena, čim piše: "imuna trombocitopenija". Što bi to vama značilo da uzrok nije utvrđen? Meni je već jako puno da je utvrđen mehanizam, a to je autoimunost. A ako se radi o imunoj trombocitopeniji, onda ne samo da nema terapije, nego je i ima, i to nekoliko vrsta: čekanje, kortikosteroidi, intravenski imunoglobulin, plazmafereza.

Koliko je poznam montelukast, trombocitopenija i autoimuna trombocitopenije nikada nisu opisane s tim lijekom. Sklonost krvarenju je sve i ništa, i ako se ne definira u čemu se ta sklonost sastoji, onda to ne znači puno, a sigurno nije autoimuna trombocitopenija, jer, velim, nije do sada (kolovoz o.g.) opisana.
Tako da i opet imamo problem koji se sastoji u tome da roditelji ne razumiju apsolutno ništa o bolesti svojega djeteta, i onda, naravno, ne mogu niti formulirati pitanje na koje se može dati odgovor, osim: dođite na pregled da to vidimo. Onda se gubi svaki smisao internetskog savjetovanja. Jer, ja umjesto vas moram pročitati otpusno pismo i vidjeti je li to doista autoimuna trombocitopenija, na temelju kojih nalaza, i u kojem kontekstu - infekcija, uzimanja monetlukasta, drugih lijekova, pohanih šnicla itd. Napisali ste, jednostavno nekoliko netočnosti koj ne mogu stajati jedna uz drugu. Jednostavno mi nije jasno, i ne želim da mi bude jasno, kako i zašto roditelji nisu sposobni razumjeti osnovnu osnove bolesti svojega djeteta i kako i zašto ne znaju postaviti liječniku svojega djeteta pravo pitanje - tj., prikliještiti ga pravim pitanjem. Ovo što ja dobijem kao pitanje, samo je odraz konfuzije u kojoj se roditelj nalazi, a nije pitanje od kojega bismo mogli početi rješavati ono što ste formulirali kao pitanje: ev. promjena terapije, veza lijeka i trombocitopenije, itd.