Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


laringitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

matija i filip

30.09.2012. 15:40

Moj sin ima 5 godina. Unatrag 2 godine zbog problema s bronhitisima kontrolira se kod pulmologa u Varaždinu i u bolnici na Srebrnjaku. Stalno je pod terapijom Flixotide 2 puta po 1 i po potrebi Ventolin i sve je bilo pod kontrolom do 6 mjeseca ove godine. Dijagnoza sa Srebernjaka Ventolinski test mu je bio pozitivan , spirometrija uredna, dijagnoza bronhitis , nespecificiran kao akutni ili kronični. Od 6 mjeseca 6 puta smo završili na hitnoj zbog laringitisa ( akutna upala grkljana i dušnika- akutni laringitis i traheitis). Svaki put injekcija Solumedrola i smirilo se, ali to je tako često . U proteklih mjese dana 2 puta. Okidač je virus. Svaki put počinje začepljenim nosićem , a završi hitnom. Pokušala sam preduhitriti odlazak na hitnu inhaliranjem fiziološkom otopinom, medom za dišne puteve ali rezultata nema. Savjetuju nam da će se kako on bude veći to smiriti. Napminjem da do ove godine nije imao problema s laringitisom. Kao pomoći svom djetetu i sprječiti odlazak na hitnu. U očaju probali smo i homeopatiju, različite narodne lijekove za prehlade, ali uvijek svaka naša viroza završi laringitisom. Molim Vaš savjet!

Darko Richter, dr. med.

30.09.2012. 23:20

Pitanje je da li je na išta alergičan. To je prvo i osnovno, nakon vašeg ekspozea u kojem dosta stvari nije jasno. Npr., ako mu je ventolinski test pozitivan, onda je to astma, i točka, a ne neki bromnhitsi, nespecificirani. I terapija je Flixotide ili nešto slično tome. No, bez obzira na to, najčešće astma nema veze s laringitisom.
Ako je istina dobiva laringitise, vezane uz virusne infekcije, onda je terapija mikronefrin u inhalaciji + kortikosteroid (u inhalaciji, parenteralno, per os ili per rectum).
Kod kuće ne možete davati mikronefrin, to hje rezervirano za stručni prostor i nadzor.
Ali, možete dati Rectodelt supp, 1 čepić u sam osvit ili predznak da će se desiti laringitis, jednokratno. Rectodelt je kortikosteroid poput SoluMedrola, ali ga možete dati doma, kao čepić.
Drugo, možete nabaviti inhalator i na inhalator dati Pulmicort respulu. Te treba nabaviti naprivatni recept, iz uvoza, jer ovdje nisu registrirane, makar je supstanca (budesonid), kao inhalacijski steroid prisutna u sprejevima za nos ili napravama za udisanje u pluća. Pulmicort se također daje u sam osvit napada, ili, još bolje, na prvi predznak da će se laringitis dogoditi, i može se dati 1-2 puta dnevno kroz 1-3 dana, ako treba.
Inhaliranje fiziološkom otopinom ne koristi kod laringitisa, a može i škoditi, štop stei sami referirali, iako ne tim riječima.

ivana1q

18.09.2013. 23:55

postovani doktore
Imam sina od 4 godine koji je do sada bio 37 puta na srebrnjaku i svaka dijagnoza mu je kronicna upala grkljana i dusnika(kronicni laringitis i laringotraheitis).ulgE mu je bio 88.60,testiran na alergije i odgovor je bio da je alergican na nesto inhalaciono al je premali da se utvrdi na sto????!!!
Previse lijekova,previse informacija,svatko vodi svoju politiku.Ja vas lijepo molim da mi pomognete i kazete kada sta da dajem.Pulmikort,recodelt cepici,mokronefrin,medrol tablete,flixotid,ventolin,rinolan,fenistil.....
Rijetko kad na vrijeme primjetim da ce dobiti laringitis da bi zapocela pulmicortom a kad vec pocne lajat rekli su da on nema smisla.Znaci kad ponoci pocne lajat i tesko disat odma mu dam pola tablete medrola(od 4 mg) i odma krenemo sa flixotidom(2 potiska uj i navecer).Dali je to dovoljno?

Darko Richter, dr. med.

19.09.2013. 23:20

Ne.
Čim počne promuklost, ili zvonkiji glas, odmah treba dati Pulmicort, a ako hoćete, možete dodati i Rectodelt 1/2 čepića, ili Medrol (dakle Pulmicort + Recotdelt ILI Medrol).
Nije točno da je dob ograničenje za alergološku obradu. On ima povišeni ukupni IgE, i vjerojatno ima neku alergiju. Međutim, sumnjam da su laringitisi prouzročeni alergijom, iako to ne mogu sasvim isključiti. Moguće je i to da dijete ima tzv. stridulus, ili "vocal cord dysfunction".
Mogu vas pogledati u svojoj ambulanti na Rebru, ako želite. Svakako ne izgleda kao neki rutinski slučaj, ali baš zato treba raspetljati što je stvarni problem, a što su zapetljancije raznih mišljenja i politika, kako vi kažete.

ivana1q

26.10.2013. 11:35

kako se mozemo naruciti kod vas?
Unaprijed hvala

Darko Richter, dr. med.

26.10.2013. 12:35

Možete se naručiti tako da va naruči vaša drica/dr primarne zaštite, preko e-naručivanja.
Onda se možete naručiti i tako da pokušate poslati faks u zgradu na Rebru, no nisam siguran kada, i za kada, bi vam zgrada dala odgovor.
Onda možete pistati i meni na mail: bibice@live.com.