Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Lijekovi za astmu - nuspojave


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

damodar1

11.12.2010. 12:55

Imam 45 god. i oko 6 god. imam alergijsku i bronhijalnu astmu. Redovito sam uzimao Nasonex, Singular i Seretide 2x500. Zadnjih godinu dana imao sam uglavnom zaduhu pri većem naporu. Na redovitoj kontroli liječnica mi je dala 2 pa još dvije infuzije medrola (40mg) i aminophilin iako, osim manjih zaduha nisam imao veće probleme. Odmah nakon prve infuzije osjećao sam se loše a nakon četvrte dogodilo se da sam više od 10 dana imao osjećaj neprestanog gušenja, bez pauze, tako da sam par puta bio na hitnoj. Osim ovog neprestanog pritiska i otežanog disanja imao sam osjećaj prašine u plućima, grudima, nosu. Ovo stanje je nakon desetak dana prošlo da bih nakon tjedan dana opet dobio iste simptome, tjedan dana imao samo neprestano otežano disanje i osjećaj prašine. Liječnik kaže da je spirmotrija dobra. Zanima me da li su infuzije medrola mogle prouzročiti sve simptome (dugotrajni pritisak u prsima i osjećaj prisutnosti prašine) koje sam spomenuo i koje prije nisam imao (osim prašine što bi trajalo ne više od jednog dana). Odn. da li su infuzije mogle pogoršati moju astmu i oslabiti moj imunitet. Naime, prije infuzija osjećao sam se dobro, ali nakon njih imam sve prethodne spomenute simptome koji remete moje aktivnosti.

Darko Richter, dr. med.

11.12.2010. 16:00

Nije od Medrola. No, postoje i preosjetljivosti na taj lijek, koji jest po sebi glavni lijek za alergije. To je jako rijetko. Onda možete probati Dexamethason.
Meni se čini da ste, prije prve infuzije ušli u pogoršnaje, kojem niti te infuzije nisu bile dosta za prekidanje. Naime, ako je tako, i da sam vas ja morao liječiti, vjerojatno bih vam dao infuziju aminofilina i SoluMedrola, a u nastavku ordinirao peroralno Medrol 3×16-32 mg (ovisno koliko imate kg) kroz 3-5 dana, ili i duže, već prema razvoju stanja, a ne bih prekidao Seretide i Singulair.

damodar1

15.12.2010. 15:05

Poštovani dr. Richter,
Zahvaljujem na odgovoru. Moj liječnik je također ustvrdio da je pogoršanje nakon infuzija bila koincidencija jer je vjerojatno prethodno došlo do pogoršanja, a prema onome kako se ja sjećam to je moguće. Ja sam jedino bio zbunjen što su simptomi nakon infuzija bili znatno teži, tj. bio je period od oko tjedan dana stalne zaduhe što je u meni potaklo sumnju da se radi o nuspojavama infuzija. Liječnik me je nadalje dao symbicort umjest seretide, astma je sada bolja, no ipak su prisutni povremeni pa i nešto duži periodi s pritiskom u grudima kao i osjećaj prisustva prašine u nosu. Još jednom zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

15.12.2010. 17:20

Ne vidim kako bi Symbicort mogao biti bitno različit od Seretidea, osim što je doziranje fleksibilnije, pa, vjerojatno, dobivate veću dozu, i to vam je onda bolje, a mogli ste isto i sa Seretideom, npr diskus od 500, 2×1 udah.
Neće biti da vam je odmah po SoluMedrolu bilo lošije, već nakon dan ili dva vremena, jer niste dobili nastavak liječenja kako sam bio sugerirao.

damodar1

15.12.2010. 22:36

Postovani dr. Richter,
Jos jednom zahvaljujem na odgovoru. Symbicort mi je lijecnik dao 2x1 i nekoliko puta po potrebi. SoluMedrol sam dobio u 4 infuzije, no dalje nisam uzimao Medrol u tabletama. Jos bih vas zamolio za jedan savjet. Do prije neko vrijeme simptomi moje astme bili su uglavnom zaduha pri fizičkom naporu. Od prije mjesec, dva simptom koji imam je pritisak u grudima koji traje i danima. Buduci mi je lijecnik rekao da su nalazi dobri, uključujući spirometriju (neke vrijednosti FVC 82, FEV1 85, PEF 130, FEV1/FVC 106..), je li uobičajeno u tom sluačju imati osjećaj pritiska u prsima koji traje danima bez prestanka kao i kakva je prognoza same astme u tom slučaju.
Još jedno zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

16.12.2010. 10:30

Nije normalno, jer pritisak u grudima spada u simptom astme. Zato bih vam preporučio uzeti Symbicort 160, 2×2 udaha, kao trajnu terapiju, ili 2×1 plus po 1 udah svaki puta kada osjetite pritisak (ukupno do 8 udaha dnevno).

damodar1

16.12.2010. 19:55

Postovani dr. Richter,

Zahvaljujem na odgovoru. Ja uzimam Symibicort redovito 2x1 udah plus još do 5 puta po potrebi. Medjutim, to izgleda ne olakšava moje tegobe, tj. vjerojatno ne dovoljno ili do te mjere da bih se mogao dobro osjećati. Bavim se intelektualnim radom ali i fizičkim aktivnostima. Tegobe u obliku pritiska u grudima te otežanog disanja su u takvom obimu da se ne mogu baviti svojim intelektualnim aktivnostima kao ranije, bez obzira što redovito uzimam terapiju. Ipak, u zadnjih mjesec dana imao sam oko 3 puta 'odmor' od tegoba u trajanju od nekoliko dana. S obzirom da nalaz spirometrije nije loš, tako mi je rečeno, da li mogu smatrati da je poboljšanje mojeg stanja moguće ili simptome koje imam prate astmu bez obzira što kažu sami nalazi.

Zahvaljujem na odgovoru.

Darko Richter, dr. med.

17.12.2010. 00:55

Ako imate mjerač vršnog protoka (PEF), onda si mjerite PEF u fazi dok osjećate tegobe. Moguće je da vam spirometrija ispadne uredno izvan perioda smetnji.

damodar1

18.12.2010. 18:51

Zahvaljujem na odgovoru, PEF ću zasigurno nabaviti. Spirometriju sam radio nekoliko puta i čak i kada sam se osjećao vrlo loše i bila je dobra. Moj liječnik je rekao da prema slušanju pluća, spirometriji imam blagu trajnu astmu. Danas cijeli dan, od jutra, imam sve veći pritisak u grudima, moje disanje je polagano ali toliko otežano da moram pratiti svaki udah i izdah i dnevne aktivnosti obavljam s velikom teškoćom. Nemam nikakvo fijukanje. Niti jedan od spomenutih inhalera nije olakšao moje stanje. Ja počinjem dvojiti da li su ovo simptomi astme, da se možda ne radi o drugom problemu, možda psihološkom, EKG je u redu. Zahvaljujem na vašem mišljenju.

Darko Richter, dr. med.

18.12.2010. 21:30

Svakako treba da nabavite mjerač vršnog protoka PEF; kako se ne bi dogodilo da, zbog seenzacija koje su moguće kod astme, a bez znatnijeg ograničenja PEF-a, ne upuhujete odviše Ventolina, ili Symbicorta, jer to onda može dodatno pogoršati stanje.
Ako su to smetnej prave astme, onda bi se trabale pogoršavati noću, a ne danju, kao što anvodite, a radite uglavnom sedentarni posao.

damodar1

19.12.2010. 14:00

Postovani dr. Richter,

Trenutno uglavnom radim sedentarni posao, no sklon sam šetnjama, radu u vrtu i sl. što sada ne mogu više raditi. Do početka zime redovito sam vozio bicikl i cijeli problem koji sam imao je manja zaduha pri većim uzbrdicama. Redovito sam plivao u moru bez problema. Par dana nakon što sam primio 4 infuzije osjetio sam slabost u grudima koja se izmjenjivala s pritiskom, nisam osjećao gušenje već otežano disanje, kao da u mojim plućima ili prije prsima nije bilo snage, kao da su beživotne. Takvo nešto nikad ranije nisam imao. Nije bilo razlike između dana i noći, čak je danju bilo teže, smirivalo bi se, ali samo malo, kako se bližila noć. U ta 2 mjeseca u par navrata ovaj je pritisak jednostavno nestao na po par dana i ja sam opet normalno funkcionirao. Nakon toga opet je bilo isto. Jasno mi je da imam astmu, veoma jake i intenzivne napadaje imao sam samo dva puta. Terapiju sam uzimao i uzima redovito. No ovi simptomi koje imam u meni ostavljaju sumnju da možda postoji drugi razlog. I u tom pogledu ne znam kome se obratiti i što uraditi jer mi je sve teže obavljati i osnovne radnje. Posjetit ću i psihijatra. Sutra ću kupiti PEF, mada mislim da ga ovdje gdje živim moram naručiti i čekati dan, dva.

S poštovanjem

Darko Richter, dr. med.

19.12.2010. 16:35

Ne vidim problema u čekanju od par dana.
Možete ići psihijatru, no, s ovakvim tegobama, ja bih vam napravio i RTG pluća.
Morali biste otići do pulmologa.

damodar1

19.12.2010. 22:10

Postovani dr Richter,

čim su problemi počeli moj RTG pluća pokazao je: pojačana prozračnost plućnog parenhima bez znakova svježih infiltrativnih kao i akutnih zastojnih promjena, ostalo je u redu. Bio sam kod pulmologa, čak sam tražio i dodatno mišljenje, drugi pulmolog mi je rekao da probam uzimati Alvesco 160 2x2 (prethodna terapija mi nije mnogo pomogla, odn. ne koliko bih htio). Uzimam Alvesco dva dana ali isto bez rezultata. Pulmolog mi je rekao da mi vise nista ne moze preporučiti. Budući da mi postojeća i prethodna terapija nisu mnogo pomogli, a pulmolog više nema opcija, ne znam koji je naredni korak koji mogu poduzeti. Da li da opet odem pulmologu bez obzira što sam veći bio više puta, a dva tj. tri puta i na hitnoj.

S poštovanjem.

Darko Richter, dr. med.

19.12.2010. 23:25

Svoju dilemu morate riješiti sami.
Da li ćete pozvati vatrogasce, otići liječniku ili kupiti osiguranje za skijanje, to morate sami odlučiti.