Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Nedonosce-alergijska astma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ana36

22.01.2009. 16:20

Pozdravljeni
Kcerka je nedonosce,rodjena u 25 tjednu trudnoc(3,5 mjeseca prije vremena).Imala je Hialinsko membransku bolest pluca 2 stepena( dobila Curosuft i dobro odreagirala) bila je intubirana samo 2 dana,16 dana bila na CPAP,potpuno bez kisika od 1 mjeseca starosti.Drugih problema nije imala
Nakon 1 godine je dobila respiratorni virus RSV i u bolnici bila 7 dana.Nakon druge godine(6 mjesec 2008) imala je opstruktivni bronhitis,saturacija 89, opet 7 dana u bolnici.Pocetkom decembra(nakon 6 mjeseci) 2008,ujutro krene sa kasljom,nosic curi da bi po noci imala napad teskog dihanja,saturacija izmjerena 86,bila na kisiku par dana,inhalacije sa ventolinom,inekcije medrola.(7 dana u bolnici) Za kuci smo dobili flixtide 125 1*2,berodual na 6 sati,i postepeno smanjiti i ukinit.Nakon 14 dana opet napad,saturacija 92,inhalacije berodualom i dodatak 1 litre kisika 1 dan,treci dan smo isle kuci,ponovo zastita flixtida 1*2 i berodual. Testirali su je i alergija na grinje je jedino bila pozitivna,4 razred.Odmah smo kupi navlake za jogi,jastuke i jorgane,iz njen sobe maknili tepihe i igracke.Dobila je Claritin 1 na dan.Nakon 20 dana, 4.1. 2009 opet isto,kasljanje kroz dan(bez znakova prehlade),navece sve teze disanje,u bolnici saturacija 92,kisik,inhalacije,sve opet isto. Nakon 3 dana opet kuci jer jako brzo dodje k sebi.Otisle smo na pregled alergologu pulmologu,dobila je flixtide 125 2*2 14 dana,poslje smanjit na 125 1*2,navece Singulair,i sirup Claritin 1 na dan.Kcerka sad ima pune 3 godine.
Diagnoza je alergijska astma
Posto je imala u 1,5 mjesecu 3 puta teski napad,mene zanima da li je moguce da nije pravilno udisala flixtide(u bolnici su nam rekli,da broji do 10 dok ima aerochamber na ustima,dok su u alergoloski ambulanti rekli da ne,da ja brojim a ona da mora min. 5 puta dugoko udahniti)
Nekako ima osjecaj da ona nije dovoljno udahnila jer ako broji nekako mi to previse plitko udisanje ili je nesto drugo u pitanju.
Zanima me vase misljenje,da li je terapija u redu i da li bi moguce nesto jos savjetovali,jer dolaze viroze i nas je strah ponovnih napada.Protiv gripe se je cjepila
Unapred hvala,Ana

Darko Richter, dr. med.

22.01.2009. 17:00

Terapija u ovakvom slučaju jest:
1. Singulair mini, granule, 1 vrećica dnevno, i
2. Flixotide 50, inhaler, 2×2 potiska na Babyhaler, ili Flixotide 125, inhaler, 2×1 potisak na Babyhaler.
Skoro sigurno ne udiše dobro lijek preko Babyhalera. Pročitajte sami dobro upute i tako primijenite. Babyhaler ima ventil, plave boje, pa valjda vidite da li se on kreće. Ako se ne kreće dok dijete udiše i izdiše, onda ne povlači lijek iz utrobe Babyhalera. Što je tu tako mistično, da morate dobivati posebne upute ovdje i ondje? Od uputa nema nikakve koristi. Netko, tko vam daje upute, bolje bi učinio da vam POKAŽE primjenu Babyhalera, a ne da vam priča, a vidim da vam pričaju. Ja sam ovdje osuđen na priču, ali, već mi pomalo ti problemi s tehnikom udisanja lijeka idu na živce. Svi znaju lakirati kosu, inhalirati cigaretu, i ne znam što sve ne, a onda, kada dijete treba dobiti lijek, uštoglje se i uškope, kao da se radi o teškoj znanosti. Najtočnij auputa, ako se već ne pokazuje u stvarnom vremenu, glasi: Dajte mu flixotide tako, da raspršena suspenzija iz pumpice stigne u pluća. Ako je dijete živo, znači diše, i skupa s tim disanjem Flixotide ide u pluća. Jedino se namjerno može osigurati da dijete NE udahne Folixotide, ako inače normalno ddiše, ili čak normalno plače..
Osim toga, morate dobro protresti pumpicu prije akutacije, jer inače dobiva samo potisni plin.