Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Neugodan osjećaj u dušniku


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dfran

15.01.2011. 22:22

Štovani dr.Richter,

Cijenim Vas kao vrhunskog stručnjaka, te zato postavljam pitanje upravo Vama, u nadi da ćete mi odgovoriti.

Moji problemi započinju prije cca 3 tjedna (do tada sam bio izvrsnog zdravlja dugi niz godina). Prvo me 2 dana bolilo grlo pri gutanju a treći dan sam počeo kašljati. Kašalj je bio suh i ponavljao se svakih 10-15 minuta. Imao sam vrlo malu temperaturu 37,1 dan-dva. Kako to nije prolazilo, nakon 5 dana sam otišao kod liječnice opće prakse koja mi je poslušala pluća pri čemu je sve bilo u redu, dala mi Pholcodin 10 mg tablete (3x1 na dan) i na tome je završilo. Ubrzo nakon početka terapije Pholcodine-om stanje mi se počelo popravljati, te sam do kraja pijenja tableta prestao kašljati. To je bilo prije 2 tjedna.

Suma sumarum svega toga jest da sada kašljem jednom-dvaput na dan, ako i toliko. Nekad prođe i dan-dva da ne zakašljem. Kašalj je sada drugačiji nego prije, prije kašlja osjetim kao da me ubola neka iglica u grlu i to me natjera na kašalj. To me ne bi toliko zabrinjavalo, da nije drugog simptoma zbog kojeg sam Vam se i odlučio javiti. Drugi simptom koji imam, a koji nisam osjetio prije terapije Pholcodine-om jest „čudan“ osjećaj u donjem dijelu grla, iza prsne kosti – vjerojatno u dušniku. Povremeno osjećam kao neki nadražaj na kašalj iz tog dijela, kao da ondje stoji neiskašljani šlajm koji tjera na kašalj. Međutim, kada pokušam namjerno izazvati kašalj, kako bih iskašljao nešto, ništa se ne događa, nema reakcije i kašljem na silu. Takav osjećaj se javlja neovisno o dobu dana, nekad cijeli dan ne osjećam ništa i javi se predvečer, a nekad ga osjećam skoro cijeli dan. Po noći za sada nisam osjećao nikakve tegobe i spavam odlično, hvala Bogu.

Sve to me jako zabrinulo te sam neki dan posjetio specijalista pulmologa koji me je pregledao, preslušao i izveo spirometriju (FVC je bio 110, FEV1 115% s time da je liječnik rekao da bi rezultat bio bolji da sam bolje izveo spirometriju), te je rekao da se vjerojatno radi o „Kataralnoj upali gornjih dišnih puteva“ i preporučio terapiju inhalacijom otopine.

Prije 10 godina sam se testirao na inhalatorne alergene (perje, grinje, itd.) putem prick testa i svi rezultati su bili – 0 mm. U užoj i široj obitelji nisam imao niti jedan zabilježen slučaj astme ili alergijskih oboljenja. Prije 12 godina imao sam infekciju Helicobacter Pylori bakterijom, koju sam liječio antibioticima, te se nakon toga nije nikad više pojavila (redovito se testiram na nju). Što se tiče žgaravice, vrlo rijetko osjećam probleme s njom, možda jednom u par mjeseci nakon obilnijeg obroka. Još bih htio napomenuti da me u pogledu ovih tegoba ni najmanje ne smeta fizički napor, ne smeta me dim cigarete (namjerno sam se testirao boraveći u blizini osobe koja puši). Za kraj bih želio reći da imam 28 godina, visina 185, težina 105 kg, nepušač niti sam ikad pušio.

S obzirom da sam zabrinut i uspaničaren, molio bih da mi Vi kažete svoje mišljenje i preporuke što mi je činiti, da li se ponovno testirati na alergije, itd. U principu me najviše zabrinjava taj „čudan“osjećaj u dušniku koji se javlja i nestaje.

U nadi da ćete mi odgovoriti, najsrdačnije Vas pozdravljam i želim svako dobro u novoj godini.

Darko Richter, dr. med.

16.01.2011. 04:50

Koje su vaše tegobe, išto vas zanima? Od puste pisanije nikakve koristi.

dfran

16.01.2011. 14:20

Dakle, zanima me koji bi mogao biti razlog tog neugodnog osjećaja u dušniku, tj. kao nekog podražaja na kašalj i što mi je činiti da bi to prestalo ako je ikako moguće?

Darko Richter, dr. med.

16.01.2011. 15:50

"Osjećaj" u dušniku je najčešće psihogen, a skoro je 99% psihogen, ako nemate smetnje noću.
Pozabavite se svojom dušom.