Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Nisam sigurna


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

ninci

22.05.2008. 12:30

Imam jedan problem! Imam 15,5 godina i do sada nikada nisam bolovala od nekakve opasnije bolesti niti bolesti koja je trajala više od tjedan dana. No sada kašljem već gotovo šest mjeseci. Jedno sam vrijeme pila "Ceporex", "Sumamed", "Fluimukan", "Ventolin" i cijelo vrijeme pijem "rinolan" tablete. Nalazi su svi uredu (krv, spirometrija). Ali bez obzira na sve, već gotovo šest mjeseci kašljem i to me izluđuje. Na neko se vrijeme smiri, a onda opet kašljem. Kašalj je produktivan. Stalno mi u prsima "svira". Već sam jako zabrinuta jer se bojim da se to ne pretvori u nešto puno veće.

Darko Richter, dr. med.

22.05.2008. 16:35

U medicini nema pretvaranja u nešto drugo ili veće, već je nešto od početka ono što je i na kraju. Ako je astma, astma je, ne može se ovo pretvoriti u astmu, ako već nije astma.
No, nemate dijagnozu. Šo je to nalaz krvi? Većina je nalaza iz krvi, i pitam je li ovo neka krvna slika, ili npr. nalaz IgE. Da je spirometrija uredna, dobro je, ali u astmi je spirometrija jako često uredna, a neuredna je (obično) kada vam svira u prsima. Dakle, uredan nalaz spirometrije ne znači ništa, bez uvida u kliničko stanje u tom času.
Na vašem bih mjestu prvo prekinuo svu terapiju, jer, nemate nikakvu dijagnozu. Kao drugo, pobrinuo bih se da dođem do dijagnoze, a ne do liječenja. Dijagnoza je uglavnom ravni putokaz za liječenje. Liječenej bez dijagnoze, ili bez koncepcije, obično je petljanje.

26.06.2009. 20:25

Poštovani, imam 23 godine i već duže vrijeme osjećam nekakve smetnje. Naime, stalno imam osjećaj u grlu i predjelu pluča kao da moram nešto iskašljati i povremeno se nakašljavam, ali ništa ne iskašljem. Imam osjećaj kao da mi je nešto "zapelo" u grlu. Nekad kao da mi netko "sjedi" na plučima. Pila sam sirup za iskašljavanje koji mi uopće nije pomogao. Moram napomenuti da sam jako osjetljiva što se tiće grla, puno puta sam preboljela upale grla i gnojnu anginu. Budući da te smetnje osjećam neko vrijeme, prestala sam pušiti. Kod liječnika još nisam bila. Molila bih Vaš savjet.

Darko Richter, dr. med.

26.06.2009. 22:00

Ne mogu vam dati pametni savjet o vašim subjektivnim smetnjama. Niste opisali ništa objektivno, tj. nešto šo bi se isto tako vidjelo na fotografiji ili čulo na YouTubeu. Na vama je da odlučite što i kamo dalje. Ja vam bez objektivnog podatke ne mogu biti od velike pomoći. Ili snimite, ili recite. No, ja vam neću metati riječi u usta. To morate vi. Ako ne možete, onda ili niste bolesni, ili ne prepoznajete svoje tegobe, što znači da ćete imati većih zdravstvenih tegoba, nego netko tko je u stanju tegobe točnije prepoznati. No, ima i ono da siljudi nepotrebno kompliciraju život,jer prepoznaju i ono što ne postoji.