Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


opstrukcije ili ???


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

zrinka33

15.12.2008. 17:30

Poštovani,
naš 7-mjesečni sin prije četiri dana počeo je bez ikakvih prethodnih znakova prehlade kašljati.To je dubok i produktivan kašalj. Naša pedijatrica dala nam je Augmentin sirup i Ventolin sirup. Augmentin nismo nikako mogli uzimati,konstantno bi ga povraćao nakon uzimanja.U petak navečer počeo je teže disati pa smo dobili inekciju Solu Medrola-10mg i uputu da i dalje daje Ventolin sirup 1ml 3x dnevno. Unatoč tome nije došlo do nekog većeg poboljšanja pa smo i danas kod svog pedijatra na kontroli ponovo dobili inekciju Solu Medrola i inhalirali se Ventolinom 2 kapi u 2 ml uz napomenu da inhaliranje nastavimo svaka 4 sata ako primjetimo da i dalje teže diše odnosno svakih 6 sati ako disanje nije tako teško uz daljnju kontrolu sutra. Mene zanima po Vašem mišljenju koje bi pretrage dalje trebalo obaviti kako bi se dobio uvid u pravo stanje jer mislim da konstano "trpanje" djeteta kortikosteroidima i Ventolinom a da se bar nisu napravile krvne pretrage ne vode ka pravom načinu liječenja...no ja sam samo laik ali i vrlo uplašena majka pa Vas molim Vaše stručno mišljenje.

Darko Richter, dr. med.

15.12.2008. 22:00

Nemam pojma, jer iz činjenice da vam je netko davao Solumedrol, i Ventolin, može proistjecati da bih to isto učinio i ja, ali ne nužno. Iz svega bi se moglo zaključiti da dijete ima opstrukcijski bronhitis. Najvažnije pretrage su utvrditi da li je to doista opstrukcijski bronhitis, a to se ne može iz podatka da je dobio SoluMedrol, ili nekih pretraga za sprečavanje trpanja SoluMedrolom, već iz običnog slušanja djeteta, i utvrđivanja da li je eventulano nešto slično već prije imao, i u kojim okolnostima, i da li je bio nedonošče, imao ekcem, članovi uže obitelji imali neku alergiju, pušili, itd. itd. Medicina je jako, jako kompleksna, pa dok ovo pišem, sam se sebi čudim kako je to, makar ja to znam, prilično komplicirano, a roditeljima tako jednostavno. I oni znaju sve o trpanju kortikosteroidima i nekakvim pretragama. Ako se radi o opstrukcijskom bronhitisu, bez obzira na etiologiju i pretrage, samo na temelju slušanja, ja bih mu bio dao SoluMedrol jednom do dvaput dnevno kroz tri dana, uz Ventolin, ali ne u sirupu, već na Babyhaler ili na inhalator.

zrinka33

16.12.2008. 19:00

Danas smo opet dobili Solu Medrol i inhaliramo se Ventolinom svaka 4 sata.Uz navedeno dana nam je i terapija Sumamedom. Dijete nema temperaturu,prva dva dana imao je 37,7 i 38,2 izmjereno u guzi. Nije nedonošće i nije imao do sada nikada takvih problema. Genetski možda ima predispozicije za takve probleme. Ja sam alergičar,moj otac također a suprugov otac je asmatičar,svi smo nepušači. Njegovo disanje je jutros bilo plitko,ubrzano i čuje se da "hropti" u prsima,nosić mu curi,kašalj je produktivan i dubok-kad se nakašlje čini to sa velikim naporom. Sluz koju aspiratorom izvadim iz nosića je boje bijele kave i žilava je -teško se razvlači. Eto pokušala sam vam što podrobnije opisati simptome. Zanima me koliko dugo se Solu Medrol može uzimati i ima li kakvih posljedica po dijete i da li je potrebno još kakve pretrage učiniti..... Oprostite ako sam svojim zaključkom o nepotrebnom davanju kortikosteroida prešla granicu,samo sam zabrinuta i preplašena.

Darko Richter, dr. med.

16.12.2008. 23:00

Sada izgleda kao astma. No, da bismo to konačno kazali, potrebno je učiniti alergološku obradu: ukupni IgE, te specifični IgE na bjelanjak, kravlje mlijeko i grinju (Dermatophagoides pteronyssinus). Ništa više.
Ako je alergičar, i ima ovako opisane smetnje, ima alergijsku astmu.
U akutnom napadu treba mu SoluMedrol, i inhalacije Ventolina.
Da ne bi bilo akutnih napada, liječenje se provodi inhalacijskim kortikosteroidima i/ili montelukastom (granule uz hranu).
Niti jedan lijek nije neškodljiv, ali je u pravoj indikaciji i dozi manje škodljiv od boelst za koju se daje. To je definicija lijeka. Neškodljivi lijekovi su skupi i nedjelotvovni, a u Hrvatskoj i mnogim drugim zemljama prodaju se iza svakog ugla.