Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Opstrukcije - nedonošče


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

borna22

15.06.2015. 10:40

Poštovani, rodila sam s 24 tjedna trudnoće. Dijete je bilo na respiratoru 63 dana. Po izlasku iz bolnice (10 dana prije termina) nismo imali respiratornih problema, štoviše 16 mjeseci dijete je bilo zdravo, bez prehlada. Nekako s ovim proljećem, krenuo je nadražajni kašalj (trajanje 4 tjedna). Dijete smo vodili liječniku u nekoliko navrata, no dobili bi odgovor da je to reakcija na povećano lučenje sline zbog rasta zubića. U to vrijeme eozinofili u krvi su u 3 uzastopne slike bili povećani (10%).
Ubrzo nakon toga (svibanj), boravimo na Goljaku i vraćamo se doma s istim kašljem, no ovi put dg je bila opstruktivni bronhitis. Također, dobio je temperaturu a crp je bio 27. Doktor je uključio antibiotik. Dobili smo upute i da se inhaliramo ventolinom. Po prestanku inhaliranja (prema uputama liječnika) jave se isti simptomi (nadražajni kašalj, otežano disanje). Opet su nam uveli ventolin i vadili smo krv (leukociti 18000.) LIječnik uvodi novi antiiotik (Augmentin). Nakon 3 dana inhaliranja, simtomi se povuku i dubijemo naputak od liječnika da ukinemo inhaliranje. I ovaj vikend opet ista priča, suhi nadražajni kašalj. Liječnica je uradila rtg pluća koji ne ukazuje na upalu, krvna slika je u redu (dijete je pod antibiotikom). Ovi put liječnica uvodi profilaksu 50mcg Flixotide 4 tjedna. Mene zanima: da li je moguće da je uzrok alergija? Kada je primjereno raditi alergo test za djecu? Mogu li sve te promjene s disanjem biti povezane s činjenicom da je riječ o nedonoščetu koje je dugo bilo ovisno o kisiku i molim Vase mišljenje o daljnjim postupcima? I zanima me da li povišeni eozinofili mogu ukazivati na alergiju koju liječnici, za sada, isključuju?

Srdačan pozdrav i unaprijed se zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

17.06.2015. 02:15

Nikakvi liječnici ne mogu isključiti alergiju, osobito ako ne učine alergološku obradu.
Dijete sasvim sigurno ima ono što zovemo bronhopulmonalnom displazijom, a možda ima i astmu.
Za to bi valjalo učiniti pregled, vidjeti tu učinjenu RTG pluća, učiniti alergol. obradu, a do tada dati montelukast (Melarth, Singulair, ili slično), 4 mg dnevno, te Flixotid 50, 2×2 potiska na Babyhaler kroz 5 dana, u nastavku 2×1 trajno.

borna22

18.06.2015. 01:50

Hvala Vam na brzom dogovoru i preporuci. S obzirom da je riječ o visokoneurorizičnom djetetu i s obzirom da sam jedno dijete izgubila dok je bio na respiratoru, molim Vas da li postoji neki Vaš kontakt (mail) da se što prije dogfovorimo za pregled. Inače smo u Zadru. Hvala!

Darko Richter, dr. med.

18.06.2015. 23:50

Izgleda da smo se već čuli na mail (bibice@live.com).