Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Opstruktivni bronhitisi


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Gusjenice

12.11.2010. 11:25

Poštovani,
Imamo dvoje klinaca.
Starijem je 3 godine i prošle zime krenulo ej s prvim opstruktivnim bronhitisom koji se pripisao posljedicama nedavno preboljene bakterijske infekcije.
Ove jeseni, opstruktivni bronhitisi su se 2 puta ponavljali. Terapija je prvi puta uključivala Sumamed forte kroz 5 dana i dvije inhalacije dnevno ventolinom u zdr. ustanovi. Drugi put krvni nalazi pokazivali su samo povišene eozinofile. Tretiran isključivo inhalacijom ventolina 2 put na dan.
Mlađe dijete ima nepunih godinu i pol i sada već punih tjedan dana traje opstruktivni bronhitis unatoč inhalacijama 2 puta dnevno ventolinom preko babyhalera.
Jučer je uveden i Flixotide, 2 puta na dan po jedan potisak. Malena je, unatoč svemu i ovu noć provela u kašlju.
Upućeni smo da s oboje napravimo alergološku obradu jer se opstruktivni bronhitisi javljaju nevezano uz ikakvu povišenu temperaturu ili neki drugi znak infekcije.
Čekamo termin na obradu koji se u Rijeci čeka po više mjeseci.
Zanima me kako djeci možemo pomoći dok obrada ne završi i je li uputno početi sa svakodnevnom primjenom Flixotidea bez konkretnog nalaza.
Možda Vam je još važna informacija da je majka do puberteta patila od čestih opstruktivnih bronhitisa. Tada postavljena dijagnoza ej bila astmatični bronhitis, a terapija je uključivala ventolin tabletice godinama svakodnevno.
Unaprijed puno hvala.
Zabrinuti roditelji

Darko Richter, dr. med.

12.11.2010. 15:00

Uputno je uključiti Flixotdie 50, 2×2 potiska na Babyhaler, svakom djetetu, i čekati alergološku obradu. Ako to nije dosta, dodati Singulair Mini 1 vrećicu dnevno. Ako je sam Flixotide dobar, možete pokušati nakon 1-3 mjeseca smanjiti na 2×1 potisak.

Gusjenice

25.11.2010. 15:36

Poštovani doktore,

evo mi smo odradili alergološku obradu.
Sin, koji je inače i atopičar, testiran je na 9 alergena i nalazi su mu negativni.
Kćer, kojoj se i nakon mjesec dana od prve pojave bronhitisa i danas čuju bronhitični šumovi, testirana je na 5 alergena, sve negativno.

Liječnik je prepisao terapiju Singularom, po jednu vrećicu navečer do 6. mjesca 2011., a tada kontrolu.
Pedijatrica opće prakse uz to je preporučila da kod kćeri sada nakon testiranja nastavimo i promjenu Flixotidea, 2 puta po jedan potisak na dan.

Kod oboje po potrebi inhalirati i ventolinom.

Liječnik smatra da nije u pitanju astma, konačna dijagnoza na nalazu piše ostale kronične bolesti pluća. Ništa specifično nam nije rečeno...

Je li, po Vašem sudu, određena terapija u redu?
Napominjem da nismo ljubitelji medikamenata koji se prepisuju preventivno i bez dijagnoze, ali da ćemo, barem do nekog drugog mišljenja, poslušati savjet i davati terapiju.

Zahvaljujem

Darko Richter, dr. med.

25.11.2010. 22:35

Terapija je u redu.
Što znači da ste testirani na 9 i na 5 alergena? Kojom metodom, i na koje alergene, jedno, a na koje drugo dijete?

Gusjenice

26.11.2010. 10:36

Hvala na odgovoru.
Testirani su kožnim testovima.
Nalaze smo predali našoj pedijatrici pa ovo pišem po sjećanju.
Oboje su imali + test (histamin) i -test (NaCl), epitel mačke, dlaka psa, grinje.
Sin je imao još i naranču (jer nakon konzumiranja naranče pojačava se atopijski derkmatitis), mlijeko i jaja.
Čini mi se da je kod njeja bilo jopš i na perje.
Svi "ubodi" bili su negativni, tj. nigdje se nije pokazala reakcija.

Darko Richter, dr. med.

26.11.2010. 15:25

Djecu te dobi bi trebalo istestirati na kravlje mlijeko, bjelanjak, kikiriki, te grinju i trave.
Ako ima atopijski dermatitis, skoro je sigurno da će se kad-tad pokazati alergija (nije 100%, ali je gotovo izvjesno), pa ga treba pratiti svakih, otprilike, godinu dana.
Brat koji ima brata s atopijskim ekcemom i već otežano diše, ima sličnu prognozu.

Gusjenice

26.11.2010. 15:31

Hvala.
Ove alergene izabrao je liječnik nakon kraćeg razgovora s nama.
Znači, zasad nastavljamo gdje smo stali i čekamo kontrolne preglede na koej smo naručeni za cca 6 mjeseci.

Darko Richter, dr. med.

27.11.2010. 12:55

Nažalost, bez obbzira na to što roditelji pričaju, djecu sumnjivu na alergiju testira se svime onim što sam vam nabrojio, a onda se može dodati i nešto što prema priči roditelja ima uvjerljivu vezu s tegobama djeteta. To isto treba uvažiti, ali, ako roditelj dođe i prepričava biografiju svojeg djeteta, koje ima atopijski ekcem, ili opstruktivne bronhitise, i da je poečo jesti banane, a 2 tjedna potom dobio pogoršanje ekcema, onda treba znati kako se testira: a testira se ono što sam rekao. Loše je što se u alergije pačaju svi, od bake do akademika, samo zato što misle da o tome nešto znaju. A znanje piše u knjizi, nije u nečijoj glavi.

Gusjenice

28.11.2010. 12:15

A dragi doktore, pa šta vi stvarno mislite da sam ja imala ilkakav utjecaj na to kako, koliko, na što je liječnik odklučio testirati djecu?!?!
Pa ja Vas zbilja ne razumijem i ne kužim na koji način Vi smatrate da roditelji trebaju doći doktoru kad dijete ima problema.
NISMO na nikoji način utjecali na liječnikove odluke, samo smo odgovarali na njegova pitanja.
Ako mislite da nije dobro ocijenio što treba učiniti, onda trebate prvenstveno osigurati nekakvu sustavnu dodatnu edukaciju za svoje kolege jer očito da gospodin doktor kod kojega smo mi pripali nije istog mišljenja.
Ne znam tko je od Vas u pravu, ali, eto, mi nemamo priliku birati.
Odemo kome nas se naruči, a naravno po preporuci u primarnoj zdravstvenoj zaštit.
Hvala Vam na svoj dosadašnjoj pomoći

Darko Richter, dr. med.

29.11.2010. 00:30

Vi ste mene nešto pitali, i ja sam vam odgovorio točno ono što ja znam, a to, slučajno, ili ne, jest u skladu sa objektivnim stanjem dječje alergologije.
Zašto ste ne mane ljuti? Zato ste me pitali, jer, očito niste bili sasvim sigurni u ono što ste do sada doznali. Ja nisam odgovoran niti za kojeg drugog liječnika, osim za sebe samoga, i ne mogu vam objašnjavati zbog čega on nešto misli, ili ne misli. U interakciji ste bili vi sa njime.
Da vam ponovi još koji puta: testirati dijete te dobi na dlaku psa, a ne obraditi bjelanjak i kravlje mlijeko, ukazuje da ta interakcije nije bila plodonosna, i da je u alergološkoj dijagnostici propušteno ono što se najčešće javlja. A to nema veze s mišljenjem roditelja, pa niti s eventualinim oportunizmom liječnika prema tom mišljenju.