Astma


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 202 | Broj poruka: 1671

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


obstructivni bronhitis


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

MICANIGI

18.01.2009. 18:20

Poštovani Dr.Richter,

Imam sina od 5 godina. U prošla dva mjeseca imao je 2 bakterijske upale pluća do kojih je došlo za vrijeme obstruktivnog bronhitisa koji ima od rođenja svaku godinu po 4-5 puta od 11 do 4 mjeseca.
IGE vrijednosti smo testirali prošle godine i nalazi su bili uredni. Sada smo na terapiji flixotideom i ventolinom 2 x 2.
Što biste nam Vi preporučili da izađemo iz ovog začaranog kruga.

Darko Richter, dr. med.

18.01.2009. 21:45

Meni apsolutno ništa ne znači da mi netko poruči kao su IgE bili uredni. Koji IgE, i što je to uredno za onoga koji tako kaže? Kakva vi imate pojma o tome što je normalno u tako diferentnoj pretragi?
Meni također, apsolutno ništa ne znači da mi netko poruči da je njegovo dijete dvaput u kratkom vremenu imalo upalu pluća. Ako ja kažem da je netko imao upalu pluća, onda je to doista i bilo, i postoje dokazi koji i bez mene to potvrđuju. A kada ja kažem da je netko imao upalu pluća, i to čak dvaput u godini dana, ili triput u cijelom životu, onda se to automatski zove recidivnom pneumonijom i zahtijeva dodatnu obradu, uključujući i bronhoskopiju. A nije nevažno niti to gdje su bile te upale pluća. Pluća se sastoje od 300-600.000.000 alveola, i dosta je bitno da li recidivne upale pluća zahvaćaju uvijek, npr., istih 50.000.000 ili 100.000.000 alveola, ili šetaju od grupe do grupe alveola.
Najvjerojatnije nisu bile u pitanju upale pluća, već astmatski napadi. Zato treba napraviti korektnu alergološku obradu. Ja bih preporučio odrediti ukupni IgE, te specifični IgE na grinju, dlaku mačke i pelud trava, a možda i na bjelanjak i kravlje mlijeko. Sada bih mu dao Flixotide 50, 2×1 + Singulair granule, 1×1, TRAJNO. Kasnije se nešto od toga može moknuti, ali micati terapiju kao takvu, sigurno još 1-2 godine niti pomisliti.

Darko Richter, dr. med.

19.01.2009. 20:20

Još bih svakako preporučio učiniti kloride u znoju, ako do sada to nije bio slučaj.

jelzu

25.05.2010. 09:25

Poštovani Dr. Richter,
moja malena ima 2,5 godine i konstantno imamo problema sa obstruktivnim bronhitisom, prije šest mjeseci imala je početak upale pluća, a poslije toga svaka tri tjedna grozan kašalj koji malo prestane desetak dana mir pa opet, čim krene doktorica nam da Ventolin i Fleksitid 3x dnevno i također dajem joj Bisalvon za iskašljavanje. Nismo nikakve detaljne preglede radili jer nam doktorica ništa nije rekla, ona smatra da je to normalno i da je sklona toj opstrukciji.
Molim Vas da me savjetujete što napraviti, da li bi trebali napraviti nekakve pretrade detaljnije? Jer zaista je grozan kašalj, onako nadražujući po noći to grozno zvuči kao da će se ugušiti kad počne kašljati. Unaprijed zahvaljujem.

Darko Richter, dr. med.

25.05.2010. 17:05

Ja bih vidio koliko je puta imala taj "opstruktivni bronhitis", i kada je prvi puta počeo. Onda bih vidio da li je neka terapija tu pomagala. Može biti da bi Flixotide pomagao, ali, nikako se to ne moće dogoditi ako se da je na mahove, po par dana, već to ide svakodenvno, mjesecima. Gledao bih da li je eventualo pomogao Ventolin, prekinuo taj suhi kašalj, i sl.
Onda bih pogledao je li dijete prematurus, itd. Također, zanimala bi me njegova koža, vlasište, te podatak da li u obitelji netko ima alergije.
I onda bih učinio alergološku obradu, bez obizra na sve gore.
Na kraju bih vam dao terapiju koja djeluje, a ne obrnuto.

kibo

02.06.2010. 16:10

Poštovani doktore,
prije cca 2 tjedn amoj 2 god. sin završio je na hitnoj zbog jakih opstrukcija, i pri tom je dobio inekciju (: solumedrol), upućen je 7 dana u dnevnu bolnicu na svakodnevne inhalacije ventolina, flixotida. Prilikom liječenja su mu u brisu nosa utvrdili da je prisutna bakterija streptoccoc phneum. (zbog koje je pio klavocin). Kako je moj sin u zadnjih godinu dana imao još 2 opstrukcije (slabijeg inteziteta...tj. doma je uz pomoć sa ventolina prodisao) i 1 jačeg inteziteta (kada je također završio na inekciji i višednevnim inhalacijama), to su napravljene pretrage na nekh cca 20 vrsta alergena (kožni test) i krvne pretrage ( značajno odstupanje je bilo: IgE je bio 174 kIU/L, Eo 1610 ). Napominjem da je kožni test na sve testirane alergene bio uredan. Kako unutar testiranih osnovnih alergena nije utvrđeno na što bi mi dijete bilo alergično (a prema kazivanju doktora parametri iz krvi ukazuu na postojanje nekakve alergije u tijelu), mene interesira što i kako dalje?! Ima li smisla utvrđivati još dodatno koji bi pojedinačni alergen eventualno bio uzrok problema kod mog djeteta (dr. koji ga je pregledavao drži da kod njega (obzirom da je 2 godišnjak) to nema smisla)? Terapija je singular granule 2 tjedna, ventolin po potrebi, od 9 mj. (nakon povratka sa mora) i flixotide...dg. alergijska astma! Slažete li se sa ovakvom dijagnozom i kako se boriti protiv napadača kojeg niti ne znamo? Ima li smisla voditi dijete na more do cca 12 mjeseca kada ne znamo je li problem u zraku, hrani, klimi, ili nečem trećem.

Lijep pozdrav

Darko Richter, dr. med.

02.06.2010. 23:15

I što biste napravili, da, npr. znate da je problem u bjelanjku kravljeg mlijeka. Mislite da astme više ne bi bilo da potučete sve kokoši?
Ima alergijsku astmu, i kad tad vidjet će se na što je alergičan. Terapija u stoj dobi jest Singualir + Flixotide, a nakon oko 1 mj. može se maknuti ono što je manje vjerojatno da mu više pomaže: u ovom slučaju Singulair, a treba nastaviti Flixotide, i to od 50, 2×2 potiska. Ventolin po potrebi. Ako se bude pogoršavao, vraća mu se Singulair, i s time je većina djece predškolske dobi s astmom jako dobro.

kibo

04.06.2010. 11:45

Hvala na odgovoru.
Napominjem da je mom djetetu odlazak na more prošle godine bio spas (znači da mu klima u Zagrebu (bilje, klima....) očito smeta.) A jeo je na moru sve kao i kod kuće u Zgb (znači nije problem u hrani).
Kako ćemo na more ove godine ići sve do 10 mjeseca, treba li, a pod uvjetom da tamo ne bude nikakvih simptoma alergije, koristiti propisanu terapiju?
Znači li, prema sadašnjoj dijagnozi (alerg. astma), da će dijete uvijek imati takove napade uzrokovane određenim alergenom ili će npr. sa odrastanjem, ti napadi biti rjeđi ili čak i izostati?
Srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

04.06.2010. 16:15

J abih i na moru nastavio Flixotide 50. Možete mu smanjiti na 1 potisak dnevno, ali, nemojte mu još prekidati. Možda sljedeće godine na ljeto.

kibo

07.06.2010. 11:20

Prije 2 dana sam djetetu prvi put dala (ujutro) sing. mini granule 4 mg...do kraja dana je dobio jak osip po cijelom trbuhu i po leđima uz prisutan svrbež. Preko noći mu se osip povukao. Dan poslije (tj. jučer) nisam dala sing....osipa nema. Je li moguće da je taj osip od sing.? Trebam li ponovno probati dati sing. mini? Što ako je dijete reagiralo dosita na sing. mini? Još jednom puno hvala.

Darko Richter, dr. med.

07.06.2010. 15:00

Neće biti da je od Singulaira. Dijete je alergičar, i dobilo je osip od onoga na što je alergično, a ne od onpga čime tu alergiju liječi.

kibo

09.08.2010. 23:00

Iako za sada nema opstrukcija unatrag 10-ak dana dijete je strašno promuklo, nema temperatur., kašlja niti drugih vidljivih znakova bolesti. Zvali smo našu doktoricu (jer smo na moru) koja je preporučila da pije 1 žličicu aeriusa i 1/2 tablete šumećeg kalcija. Prošlo je 3 ,4 dana od takve terapije i malo mu je bolje. Međutim, nakon svakog plakanja ili naprezanja glas je i dalje dosta promuknut. Što vi preporučate? Pregled kod specijaliste, neke druge pretrage ili drugačiju terapiju? Je li dobro inhalirati sa fiziološkom otopinom.

Darko Richter, dr. med.

10.08.2010. 22:05

Nadam se da pije i Singulair, osim sada Aeriusa. Možete ga inhalirati 1-2 dana fiziološkom otopinom (1-2 puta u danu). Ne bi bilo loše da imate Pulmicort Respules 0,5 mg/2 ml i da ga inhalirate time, na isti način, u slučaju eventualno jače promuklosti - subglotičnog laringitisa.

kibo

11.08.2010. 22:40

Djetetu je bolje nakon inhalacija fizio. otop. i aeriusa. Koliko dana bi trebao piti aerius? Glas mu je još malo zanemarivo promuknut.
Vezano za singulair..., singulair ne pije od 01.07. do 01.09.2010.g. (kako je bila uputa liječnika sa Srebrenjaka). Sada kada se dijete vratilo u Zagreb, ja bih ipak, po Vašoj preporuci, uvela terapiju. Da li singulair samostalno ili zajedno sa flixotid.? Kako ćemo cijeli rujan mjesec biti opet na moru, trebam li nastaviti sa ikakvom terapijom i na moru. Još jednom, hvala.

kibo

12.08.2010. 22:20

....vezano za inhaliranje...kod kuće imamo uzv inhalator. Je li takav inhalator dobar za kvalitetno inhaliranje lijeka? To pitam jer imam informaciju da je bolja učinkovitost kompresorskog inhalatora, a i na službenim stranicama lijeka- Pulmicort repsule- preporučuju se inhaliranje sa kompresorskim inhalatorom.

Srdačan pozdrav

Darko Richter, dr. med.

13.08.2010. 22:35

Što se tiče inhalatora, jedino koristanjest kompresorski, a ultrazvučni prave lijepu malgicu, ali su beskorisni.
Ako mu je ordiniran Flixotide + Singulair, onda teko treba davati.

kibo

20.08.2010. 11:40

U vezi inhalatora...iz jednog vašeg ranijeg odgovora sam zaključila da postoji razlika između starih UZV inhaltora i današnjih, te da se današnji UZV inahalatori, a obzirom na svoje karakteristike mogu koristiti kod inhalacija pulmicotrom (npr. moj inhalator raspršuje čestice na veličinu od oko 5 UM). Jesam li dobro zaključila ili su UZV inahlatori (čak i današnji) neučinkoviti kod inhalacije lijekom (konkretno: Pulmicort)?!

Darko Richter, dr. med.

21.08.2010. 13:25

Koriste se električni kompresorski inhalatori.
Ja UZ inhalator nisam nikada čak nitiuvjetno preporučio. To je vaše zaključivanje, i, naravno, kada se čovjet petlja u ono što ne zna, u pravilu griješi.
Carnegie je davno rekao: If anything can go wrong, it will.
Ali svi misle da je to zgodna uzrečica, i da to nema veze s njihovom svakodnevnicom. A ima. Sada ste kupili UZ inhalator, i mene masirate da vam opravdam trošak. A neću.

zey7

14.09.2012. 16:30

Poštovani,
imam dijete od 1 godinu i 9 mjeseci koje je u 7 mjesecu imalo virozu i iz toga je prešlo u opstruktivni bronhitis. Sada se prosli tjedan isto ponovilo, tjedan dana viroze i na kraju opstruktivi bronhitis. Nalaz ukupnog IgE-a je 23.10 kIU/L. Dobila je solumedrol više puta s obzirom da smo bili na Srebrnjaku, ventolin i dr. Sada je još na fliksotidu 2 puta dnveno po 2 potiska. Imate li kakav savjet kako spriječiti ponovno pojavljivanje istoga. Imamo električni inhalator iz ljekarne i inhaliramo je je s fiziološkom- da li je to u redu kod bronhitisa? Također, da li inhalacija treba biti na nos ili usta ili preko maskice na oboje s obzirom da inhalator ima više nastavaka?

Darko Richter, dr. med.

14.09.2012. 23:05

Inhalacija treba ići u pluća, a ne u usta, ili nos. No, kada već nema drugog puta, onda se koristi maska za usta, jer kroz nos malo toga prođe do pluća.RE
No, da se vratimo dijagnozi i terapiji. Dijagnoze, očito nema, ali ima terapiju za astmu (Flixotide). Međutim, dijete može imati astmu, virusno inducirane boronhoopstrukcije, gastroezofagealni refluks, i još nekoliko težih i rjeđih dijagnoza.
Netko se o tome mora izjasniti.
Ako ima astmu, ili virusno inducirane bronhoopstrukcije, što je najčešće, terapija je u prvom redu Singulair Mini (ili Melarth Mini), a tek ako to ne daje efekta, dodaje se Flixotide. U napadu možete dati na inhalator Ventolin i Pulmicort REspules 0,5 mg/2 ml, čak pomiješane u komorici raspršivača. Pulmicort se dobiva na privatni recept za svoje novce. On zapravao zamjenjuje SoluMedrol, na jedan bolji način, naime, da taj steroid ide ravno upluća, a odande tek minimalo po tijelu (za razliko od injekcije steroida, koja ide najprije posvuda, da bi na kraju došla do pluća). Umjesto SoluMedrola i Pulmicorta, dijete ože dobiti Rectodelt supp. 1/2-1 kom. jednokratno. Rectodelt je ovdje registriran, ima ga u apotekama, ali se izdaje isto samo za svoje novce, nije na listi HZZO-a. Nadam se da niste previdjeli da se uvijek najprije (u krizi) daje Ventolin, zatim, ili istovremeno, ide jedan od kortikosteroida.