Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Ekcem


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Mubera

10.10.2005. 20:07

Moja djevojčica stara 9 godina od treće godine ima ekcem na jagodicama ruku.U početku je bilo na dva prsta,ali se godinama polako širilo i sada trenutno ima ekcem na 7 prstića.Koža je jako suha i raspucana.Liječena je kremama koje su preporučivali liječnici i pod tretmanom bi koža bila zaliječena ali bi ponovno nakon 10-15 dana počinjala da se ljušti.Posljednje kreme su bile:
-Belosalic
-Jekoderm
Te sirup Dimidril 2x1
Napominjem da su prije toga liječnici propisivali neke druge kreme,uglavnom dvije su se kombinirale.Jedna je bila kortizonska,a druga vitaminska.Nijedna terapija nije trajno pomogla.Zadnju godinu dana koristim Zagrebački melem,ali ni on nije od velike pomoći.Nadam se da bi ulaskom u pubertet možda došlo do pozitivnih promjena,što je bila i konstatacija dermatologa,mada ni u to ne vjerujem potpuno,jer je bolest uporna.Nemam velike mogućnosti za detaljne pretrage,ali vas molim da mi odgovorite što je moguće napraviti od pretraga,na jednoj skromnoj klinici u Tuzli,i da li postoji neki biljni melem koji bi mogao pomoći kod ovih stanja kože.Srdačan pozdrav,Marta i Mubera.

dr. Krešimir Kostović

11.10.2005. 10:18

Promjene koje ima Vaša djevojčica su česte i obično predstavljaju manifestaciju atopije s ograničenom kliničkom slikom. Dermatolozi govore obično o tzv. "finger tip eczema". Kreme koje ste dobivali su sasvim uredu, ali je bolest (kao što ste sami rekli) kronična i uporna. Od pretraga bi bilo potrebno učiniti kompletno alergološko testiranje: epikutano testiranje, prick test na inhalacione i nutritivne alergene, te ukupni IgE. Biljne pripravke Vam ne bih preporučio, jer na njih može doći do alergijske senzibilizacije.