Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


AD i Imunitet


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

16.06.2007. 11:25

Postovani,
Imam 26 godina, problem je poceo sa 19 (bombardovanjem - predpostavljam) u obliku crvenila na gornjim ocnim kapcima, dalje se to prosirilo svuda po licu a sada od 2004-05 po telu, sve to je propraceno nesnosnim svrabom. Bio sam 2 puta hospitalizovan, terapija - lokalne masti, naravno kortikosteroidi i pronizoni tablete, takodje sam bio na PUVA-i fototerapiji i to mi je jos vise izazvalo crvenila i svraba po kozi. Koristio sve moguce antihistaminike, i kortikosteroide ukljucujuci Elidel, Elokom, Pronizon, Fenergan i td. Znam da je neizlecivo i sa tim se necu pomiriti ali posto je, kako kazu doktori sve to imunoloski problem dali ima efekta uzimati dodatne vitamine ili potraziti pomoc na imunologiji???
Takodje primecujem da mi spavanje i miran san smanju crvenilo i svrab, also kada mi je ispunjen dan obavezama prosto nemam vremena da se cesem i izazivam crvenilo i svrab. Unapred hvala,
D

Dinko Kaliterna, dr. med.

12.09.2007. 10:30

Stres pogoršava vašu bolest te ga smanjite što više. Za njegu kapaka koristite Bepanthen mast što češće. Terapija izbora su topički imunomodulatori koji se mogu koristiti bez ograničenja te neka vam ih prepiše vas dermatolog.