Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


AD i jako suha koža


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Sabina B

06.05.2013. 10:50

Poštovanje,
od rođenja imam probleme sa kožom. 1996 godine na su mi diagnosticirali AD. Tad sam i prvi put radila alegrotestove, gdje je pokazano da sam alergična na metale (nikl, kobalt i bakar). Dobila sam terapiju Volin (injekcije), Ecural Fett krema, Balneumhermal i Zirtek sirup. Ponovo sam 2009. godine uradila alergotestove koji su mi pokazali da sam alegrična na grinju (++) i na histamine (++). Ovaj put na metale ili na bilo koji druga alergen nije bilo reakcija. Tad mi je dokrotica preporučila da koristi kolekciju od A-Derme Exomega, tablete AERIUS, Lipikar Xerand krema za šake, kremu Elidel samo za lice i križa, i po potrebi Afloderm. Ja to sve koristim, ali mi je koža jako, jaaaako suha. Jednostavno, ona se peruta. Toliko da na pregibima prstiju koža puca, te na rukama mi jako tanka koža, toliko da se imam osjećaj da je i providna. Tad ja moram koristiti kortikosteroid, Dermovat mast, jer ni od jedne druge masti neće da mi se ranice zatvore. A kada mi se zacijele ranice, 5-10 dana bude sve ok, i onda opet isto. Aerius tablete ne pijem stalno. Uvijek pijem u periodu od 15-20 dana. Kada koristim Elidel kremu, koristim je uvijek navečer kad krenem spavati, ujutro je saperem, ali kada izađem van, mjesta koja sam namazala kremom jako se užare, jedostavno mi npr. lice počne ''goriti''. Puno sam krema, kremica i masti probala. Dosta sam se umorila probavati uvijek nešto novo, jer se s tim samo vratim na početak. Želim da Vas pitam kako da ja nahranim svoju kožu i da ne bude jako suha? Da li bi trebala da pijem neke tablete ili sirup za imunitet, i da tako pokušam nahraniti kožu i iznutra? Šta mi Vi predlažete? Da li bi trebala da se opet javim doktorici? I ako možete da mi Vi date svoje mišljenje na moje stanje.


Unaprijed Vam se puno zahvaljujem.
Sabina Bašanović

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.05.2013. 12:40

Osnovna karateristika AD je da je koža izrazito suha. Taj problem je trajan i potrebna je stalna njega preparatima za atopijsku kožu (kao Exomega, Lipikar koje ste koristili). Te preparate morate primjenjivati ako treba i 3-4 puta dnevno.. Nažalost, ne postoji preparat "iznutra" koji bi to rješio. Općenito sva terapija koju ste koristili i koju koristite mi se čini sasvim ok. Možda bi u fazama pogoršanja došla u obzir i fototerapija, a u toplijim mjesecima sunčanje.

Sabina B

06.05.2013. 13:40

Hvala Vam puno na odgovoru. Pokušat ću sa čestim nanošenjem krema. Nadam se da će mi pomoći.

Imala bih još jedno pitanje. I prije sam imala problema sa disanjem. Ali od ovog proljeća je to postalo učestalo kod naglih promjena vremena. Npr. kad je sunčano i toplo vrijeme i kad naglo počene padati kiša imam jako otežano disanje. Mogu da dišem, ali je to jako otežano i jednostano imam neki pritisak u grlu i u plućima i nemam dovoljno zraka. U tim trenutcima mogu samo da sjedim ili stoji i pokušavam duboko udahnuti, jer ukoliko legnem onda počnem da kašljem i taj pritisak postaje još jači i moram da se ispravim. To traje otprilike 20-30 min i onda prođe. Ponekad mi se to desi i više puta na dan kad su takve nagle promjene vremena.
Da li imate neki savjet za mene? I šta mi vi predlažete?

Unaprijed puno hvala na odgovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

06.05.2013. 15:40

Bilo bi dobro da npravite pulmološku obradu kod pulmologa. Naime, kod osoba koje imaju atopijski dermatitis česta je bronhalna astma, te bi to mogli biti njezini simptomi.