Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


AD i prehrana


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dobro

26.02.2007. 00:05

Postovani doktore,

moj 6-mjesečni dječak ima dosta jaku tjemenicu koja se pojavila kad je imao skoro 3 mjeseca i tada je bila u obliku dosta debelih krastica. Pedijatrica je rekla da je to normalno i da je redovito uljimo i skidamo krastice. Koristim za to maslinovo ulje, ali tjemenica je i dalje tu, sada vise u obliku prhuti i nesto tanjih krastica. Na zadnjem pregledu je doktorica samo pogledom na glavicu ustanovila da on ima atopijski dermatitis i zabranila nam prehranu alergenim namirnicima tj. od voća preporuča samo jabuku, krušku, i bananu. Ja sam isključivo dojila do njegovog petog mjeseca a od tada sam počela i s voćnim kašicama. Zadnjih desetak dana primjetila sam i na leđima mrljicu crvene suhe kože.
Do sada nisam upotrebljavala nikakve posebne preparate za njegu kože; kupamo ga u vodi s par kapi maslinovog ulja ili koristimo Mustelin preparat bez sapuna. Kupamo ga svaki dan. Zanima me trebam li zaista predostrožnosti radi limitirati unošenje nekih namirnica i ako mi možete preporučiti neke preparate za njegu te suhe kože (mislim da su kortikosteroidi za njegovo stanje preagresivni?). Da li na osnovi mog opisa možete zaključiti radi li se zaista o AD?
Unaprijed hvala na odgovoru,

Dobro

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

01.03.2007. 10:20

Kod vašeg djeteta bi se možda moglo raditi o AD, ali se to bez pregleda i ev. pretraga ne može sa sigurnošću reći. Za njegu kože možete koristiti Exomega preparate od A-Derme. Ukoliko se zaista radi o AD limitiranje unosa nekih namirnica je preporučljivo (držite se savjeta Vašeg pedijatra).