Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


AD? Neurodermitis? Kontaktni dermatis?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

pandolina

21.02.2007. 22:50

Eto, to su tri dijagnoze tri liječnika kod kojih sam sa svojim 16-mjesečnim djetetom do sada bila i ne znam više ni koju terapiju da primijenjujem niti što mu je...

Problem je u crvenim flekama nepravilnog oblika, promjera od cca 0,5 do 1,5cm, vrlo lagano izdignutima od ostatka kože, suhima, perutavim na površini. Najzahvaćenije su nogice, stražnja strana koljena i bedra, a često se pojavljuje i ojedina sličnih karakteristika ispod pazuha. Trup je relativno 'čist', a na licu je zahvaćena brada i u blažem obliku područje oko ustiju, te kapci i 'podočnjaci'... Svrbež sam primijetila samo na području testisa koje čim mu otvorim pelenu strahovito nateže i grebe do krvi (inače, na njima ne vidim promjene na koži).

Osim navedenog, na nogicama ima i nekoliko depigmentiranih flekica, područja sa svjetlijom kožom od one na ostatku tijela, ali mi je rečeno da to nije ništa i da će se s vremenom izbalansirati...

Uz preporuku kupanja max. 2x tjedno bez sapuna (čega se i pridržavam) od terapije smo do sada dobili:
1. A-Derminu, exomega kremu za tijelo kojom ga obilno mažem 2x dnevno (nisam sigurna koliko pomaže)
2. A-Derminu emulziju za kupanje za atopičnu kožu
3. za područje očiju betanthen za oči (nakon primjene se brzo vidi poboljšanje)
4. za testise razblaženi elocom (svrbež prestane vrlo brzo, ali kako sam dobila uputu o primjeni max. 3dana i to 1x u mjesecu - nakon tjedan dana je opet sve 'po starom')

Moje pitanje je - o kojoj bi se na kraju dijagnozi moglo raditi i shodno tome kojom terapijom da mu pomognem? Posebno me muči područje testisa koje, kako sam navela, zna 'iznatezati' do krvi... Je li možda riječ o kakvoj vrsti alergije?

Kojem liječniku i u koju ustanovu da dalje idem? Bila sam kod svog pedijatra, kod privatnog dermatologa i u Zaraznoj...

Unaprijed zahvaljujem na pomoći...

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

23.02.2007. 12:00

Kod Vašeg djeteta se vjerojatno radi o atopijskom dermatitisu (AD) ili neurodermatitisu. Dakle, prve dvije dijagnoze koje ste naveli su jedno te isto. Naravno, definitivnu dijagnozu je moguće postaviti samo na dermatološkom pregledu. Terapiju bi bilo neozbiljno propisivati preko računala. Najbolje bi bilo da se javite u dječju ambulantu Klinike za kožne i spolne bolesti na Šalati. Tamo ćete dobiti informacije o atopijskom dermatitisu, te će se odrediti adekvatna terapija i ev. pretrage koje morate učiniti.