Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


AD ili P.Rosea


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mariva

05.03.2013. 10:45

Pozdrav!
Potrebna mi je pomoc, posjetila sam 2 dermatologa i dobila dvije razlicite dijagnoze. Dakle, imam 28 godina, kao dijete bolovala sam od bronhialne astme uzrokovane alergijama na grinje, perje i zivotinjsku dlaku. Negdje oko 15.-20.12.2012. pojavila mi se okrugla crvenkasta fleka velicine kovanice od 5 kuna, i to u podrucju iza koljena. Sljedeca je bila ovalna, malo manja u donjem dijelu ledja. I onda su se polako sirile, sve manje od one prve, neke crvene a neke vise roza boje. Povremeno svrbi, ali da se prezivjeti. Najvise ih imam na nogama, bedrima i donjem dijelu ledja, nesto malo po rukama, na trbuhu i ledjima skoro pa nista.
Prva dijagnoza pocetkom 1. mjeseca: P. Rosea - Elocom mast 5-7 dana + Claritine tabletice. Postojece flekice su se skoro pa skroz povukle, no izbile su nove, promjera do 1 cm.
Prije tjedan dana pojavili su se kao sitni pristici na desnom bedru (gdje imam dosta flekica) koji su malo jace svrbili i picela sam opet uzimati Claritine, koji je ublazavao svrbez i jos sam mazala Adermom.
Nervozna zbog razvoja situacije 28.02. odlazim kod drugog dermatologa koji spominje purpure i AD - tretman izmijesana kremica - 60% Elocom + jos jedna, zaista ne znam koja + 2x1 telfast tableta. Od telfasta se osjecam umorno pa na svoju ruku uzimam jednu navecer i osjecam se super, ako uzmem samo jednu.
Svrbeza vise nema, flekice se povlace, ali povlacile su se i prvi put. Sad me zanima na koji nacin da saznam koja je dijagnoza tocna? Sto vi mislite? Ako je AD uzrokovan alergenom, voljela bi znati koji je, ako je P. rosea znam da ne mogu utjecati. Hvala svima na bilo kakvom savjetu! Ulovio me u gastritis jer nikako da dobijem tocnu dijagnozu!
P.S. Prvo sam otisla lijecniku opce medicine koji mi je dao Oronazol kremu ali nije uopce pomogla, te me je on poslao dematologu.
Hvala!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

05.03.2013. 12:35

Kod Vas se vjerojatno ne radi o pityriasis rosea, jer su promjene veće trebale proći nakon više od 2.5 mjeseca. Nadalje, ruke i noge nisu tipična lokalizacija.
Opet, klinička slika koju opisujete ne govori niti prilog atopijskom dermatitisu. K tome, vjerojatnost je mala da bi se on javio s 28 godina (bez obzitra što ste u djetinjstvu imali bronhalnu astmu). Sve u svemu, mogli bi se raditi o nečem trećem. Trebalo bi razmotriti i biopsiju kože koja bi možda pokazala o čemu je riječ.

mariva

05.03.2013. 12:55

Hvala Vam lijepa na brzom odgovoru. Zavrsiti cu propisanu terapiju te ukoliko se flekice budu opet javljale zatraziti uputnicu za biopsiju. U 10. mjesecu radila sam kompletnu krvnu sliku, koju i inace kontroliram jednom godisnje i sve je bilo savrseno, osim malo snizenog Fe, napravila sam i urinokturu - savrseno, UZ abdomena, bubrega u 12. mjesecu zbog bolova u predjelu ledjima - savrseno.Hvala jos jednom na savjetu, poslusat cu Vas ukoliko ni ova terapija ne pokaze rezultate. Lijepi pozdrav!