Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


AD kod bebe - očajna sam!


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

buba

31.05.2006. 21:57

Nadovezujem se na prethodni post. Imam bebu staru 4 mj "teškog atopičara" . Koža cijelog tijela je suha i crvenkasta, peruta se (pogotovu na glavi), jako crvenilo na svim pregibima, vlaži jako iza ušiju, ispod vrata i pregibu koljena. Bio je hospitaliziran na Kantridi i nakon terapije kortikosteroidima (injekcije) koža mu se smirila ali samo nakratko. Dokazana je alergija na proteine kravljeg mlijeka. Hrani se Neocateom i majčinim mlijekom. Ja (mama) se do ekstrema pridržavam propisanih preporuka o prehrani, izbjegavam sve osim pšenice. Nakon kratkotrajnog poboljšanja koža mu se opet upalila i to najviše ispod vrata. Napominjem da ne koristim nikakvu kozmetiku osim Belobaze i obloga od antibiotika (1promil sol. Rivanoli ispod vrata). Perem ga svaki drugi- treći dan, tek toliko da isperem naslage stare kože. Koža ispod vrata mu je toliko upaljena da izgleda poput opekline -tanka, jaako crvena, vlažna, ispucala, a na pregibima se skupljaju bijele naslage (pretpostavljam kože). Ne usudim se ničim mazati to područje u strahu da mu ne naškodim još i više. Ne znam kome da se obratim. Moja pedijatrica je također ostala bez ideja. Injekcije kortikosteroida nisu rješenje, a kortikosteroidne kreme ne može koristiti jer je zahvaćena cijela koža. Čime da mažem to najupaljenije područje podbratka? Kome da se obratim za pomoć u liječenju? Očajna sam i na rubu snage!! Zahvalna bi bila na bilo kakvom korisnom savjetu ili pomoći jer ne znam kome više da se obratim.

Krešimir Kostović, dr. med.

01.06.2006. 10:06

S obzirom na opis stanja mislim da bi ipak bili potrebni razblaženi lokalni kortikosteroidi kroz kraće vrijeme (5-7 dana). U svakom slučaju je to bolje nego injekcije kortikosterida. Potrebni su i preparati za njegu atopijske kože - Belobaza nije dovoljna. Možete pokušati Exomega liniju od A-Derme ili neki od preparata za atopijsku kožu od Mustele ili Eucerina (naravno kada se stanje malo smiri kortikosteroidima). Rivanol ispod vrata nikako nemojte koristiti (stanje se može samo pogoršati).Najbolje bi bilo da se obratite nekom od dermatologa koji se bave dječjom dermatologijom.

db5

09.04.2020. 21:20

Poštovani!

Pretpostavljam da je ovo atopijski dermatitis kod dijeteta od 15 mjeseci, da izbjegavam narodne nazive, ali nisam siguran. S obzirom na situaciju oko koronavirusa ne želim nepotrebno odlaziti kod pedijatra. Na slici se vidi crvenilo i suha koža na vratu, pojavilo se crvenilo na još dva mjesta na vratu i na ramenu. Inače ima osjetljivu kožu te ga kupamo u vodi bez šampona, samo se na kraju kupanja se kosa malo našamponira i ispere odmah, izbjegavamo brisanje ručnikom navedenog područja. Za navedeno mjesto smo koristili biomedis balzam za problematičnu kožu, ali nakon toga je počelo sušenje pa smo uzeli la roche posay cicaplast baume b5 i nema pomaka na bolje. Navedena pojava je sad već mjesec dana na vratu i počelo se širiti. Možete li po slici reći da je to atopijski dermatits i kako ga liječiti ako je?
Slika:
https://imgur.com/a/FtgFT6x

Lijepi pozdrav!

Borna Pavičić, dr. med.

12.04.2020. 20:25

Poštovani,

silku koju ste poslali ne vidim, odnosno ne otvara se.
Prema opisu moguće je da se radi o atopijskom dermatitisu koji je jedna od najčešćih bolesti kod djece.
Za njegu kože bitno je koristiti neutralne preparate redovno da se spriječi suhoća kože, a u slučaju jače upale (crvenila) i posebice svrbeža, mogu se kratkotrajno dodati lokalni kortikosteroidni preparati; čisti ili razblaženi.
Također, moguće je kod jačeg svrbeža dodati i antihistaminik per os (npr. Fenistil kapi).
Režim kupanja je također jako bitan - preporučaju se uljne kupke i odmah po brisanju nanošenje neutralnih preparata za njegu kože (krema ili losion). Cicaplast losion nije pogodan jer će još više isušiti kožu. Iz linije od te firme treba uzeti Lipikar preparate.