Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


AD/terapija Rinolanom


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ttin

07.06.2013. 10:55

Poštovani!

Dječaku (3 i pol godine, dobra zdravlja,pohađa kolektiv) nedavno je dijagnosticiran blaži obilik AD-a. Dijagnozu je postavila pedijatrica nakon što su mu se radi korištenja nekakve "biljne kreme" iz prodavaonice izbacili plikovi po licu.Propisana je terapija Rinolanom i korištenje adekvatnih krema.
Moram napomenuti da smo od njegova rođenja primjetili da ima jako osjetljivo lice (plikovi bi se pojavili i nestali sami od sebe),nekoliko smo puta bili kod pedijatra radi tog problema, no rečeno nam je da mu damo jednu žlicu Rinolana ili Fenistila ukoliko mu se nešto izbaci na licu i da će sve biti u redu.
Međutim,u zadnja 2 tj. primjetili smo da mu je lice puno osjetljivije i da mu se često izaci jedan do dva plika na licu, u međuvremenu smo opet bili kod pedijatra i rekli da sumnjamo da se osim AD-a radi i o nekakvoj alergiji (suze mu oči,nosić povremeno curi,povremeno se po noći svrbi po nogicama) te da bi željeli napraviti alergo testove, no odgovor je bio opet isti -terapija Rinolanom po potrebi i adekvatne kreme (koristimo duže vrijeme A-Dermu Exomega za lice i Mustelu za kupanje).

Zanima me Vaše mišljenje - bi li trebali napraviti adekvatne alergo testove ili i dalje samo slijediti upute pedijatra?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

07.06.2013. 12:50

Atopijski dermatitis je alergijska bolest s nasljednom predispozicijom, te su kod njega češći drugi oblici alergijskih bolesti kod kojih su mogući simptomi koje navodite. Terapija koju provodite mi se čini ok. Bilo bi dobro učiniti alergološku obradu i testiranje, ali ne radi se o nečem hitnom. Testitanje treba napraviti u fazi poboljšanja, jer se 5 dana prije testiranja ne smiju uzimati antihistaminici (kao što je Rinolan).