Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Antibiotici Klavocin i Klavax - reakcije kod beba


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Molie

10.01.2020. 17:05

Postovani,

Zbog manje upale na kozi lica (ispod oka, poput pristica) moje dijete od 15 mjeseci je za terapiju dobilo koristiti lijek Klavax. Upala se uspjesno sanira ali se pojavilo tockasto crvenilo (blago) oko anusa treci dan nakon prvog koristenja te nam je pedijatrca preporucila Plimycol mast. Zeljela bi napomenuti da je par mjeseci zbog upale uha dijete koristilo Klavocin i poslije tri dana takodjer je dobilo osip koji je bio rasprostrt od donjeg dijela trbuha do grudi. Na antibiotike slicnog spektra augmentin i betaklav nije imalo reakcija u vidu alergija. Doktorki smo napomenuli da je bilo reakcija na klavocin na sto nam je receno da je Klavax od drugog proizvodjaca i da ne bi trebalo bit reakcija. Da li smatrate da trebamo nastavit terapiju s Klavaxom s obzirom na ovo sto sam Vam izlozila ili inzistirati na augmentinu ili betaklavu u situacijama kada su antibiotici neophodni? Pomalo me to brine i ne bi dijete zeljela muciti s ljekovima koji mu ocito ne pasu, a postoje oni koje bolje podnosi. Rekla bi da nije u pitanju alergija na penicilin no na odredjeni sastojak koji imaju Klavocin i Klavax a koji je alergen, bar sam to procitala u medicinskoj literaturi. Molila bi Vase misljenje i savjet. Hvala unaprijed.

Borna Pavičić, dr. med.

13.01.2020. 12:50

Poštovana, alergijske reakcije na antibiotik su obično u obliku osipa po cijelom tijelu.
Nekada se uz uzimanje antibiotika može razviti kandidoza koja se onda liječi antimikoticima.
Svi navedeni lijekovi (Klavax, Klavocin, Augmentin, Betaklav) su istog sastava djelatnih tvara pa prema tome nebi rekao da je riječ o alergiji na amoksicilin ili klavulansku kiselinu.
Također u slučaju sumnje na alergiju, može se učiniti i alergološko testiranje na lijekove da se alergija sa sigurnošču isključi ili potvrdi.