Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Da li je to AD


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Alex

14.02.2006. 13:33

Pronasla sam ovaj forum i drago mi je da on postoji. Opisacu vam svoj slucaj: od puberteta (sada imam 36 godina) imam na ledjima (gornji deo) kao i na rukama (spoljni deo nadlanica) i ramenima promene koje su moji lekari okarakterisali kao atopijski dermatitis. Medjutim, kada citam o toj bolesti, zakljucujem da se te promene uglavnom nalaze na drugim delovima tela, ne kao kod mene. Promene su u vidu tamne pigmentacije, na rukama su cak i ljuspaste, svrbe. Cesanjem izazivam ogrebotine koje, cini mi se, ostaju kao trajne promene pigmentacije koze. Godinama unazad koristim kortikosteroide koji naravno poboljsaju stanje, ali se ubrzo vrati prvobitno stanje. Preporucen mi je ELidel, ali mi je takodje i receno da on nije dovoljno ispitan. Leti je situacija prilicno dobra (ako se to moze reci), i sve dok traje tamniji pigment stanje je drugacije.
Takodje na licu imam ceste alergije u vidu crvenila, peckanja pa cak i bola. Pre deset godina sam lecena od steroidnog dermatita.
Interesuje me da li ovo stvarno jeste AD, i sta vi preporucujete

dr. Krešimir Kostović

25.02.2006. 10:19

Kod Vas se ne promjene ne nalaze na tipičnim mjestima za AD, ali to ne isključuje gore navedenu dijagnozu. Dijagnoza AD se postavlja na temelju više različitih kirterija kao što su svrbež, tipične kožne promjene i njihov raspored po tijelu, kroničan tijek uz povremena pogoršanja i poboljšanja, pozitivna obiteljska anamneza za atopijske bolesti, zatim na temelju laboratorijskih pretraga (IgE), alergoloških testiranja itd. Dakle, kod Vas je svejedno moguće da imate AD.

Alex

19.04.2006. 15:18

Drago mi je da ste odgovorili. Zanima me samo da li imate predlog kako to leciti. Da, znam da je to hronicna i neizleciva bolest. Ali da li ipak postoje neki preparati koji to mogu sanirati a bez upotrebe kortikosteroida?

dr. Krešimir Kostović

20.04.2006. 09:41

Dolazi u obzir primjena topičkih imunomodulatora: pimecrolimusa (Elidel) ili tacrolimusa (Protopic).