Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


Je li to AD?


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

clea

30.03.2006. 12:10

Poštovani doktore,

imamo djevojčicu od 18 mj. Unazad godinu dana smo zbog stalnih upala uši radli alergotestove koji su bili sljedeći:
IgE:14,2 kU/l RAST bjelanjak 0,67 (+1), kravlje mlijeko 0,44 (+1)

Savjetovali su nam da eliminacijsku djetu provodimo tek u slučaju jasnih kliničkih smetnji (koje tada nije imala), tako da smo sve do sada konzumirali mlijeko i jaja bez ikakvih problema.

No unazad mjesec dana počele su se pojavljivat crvene mrlje isključivo po licu koje se svakim danom šire. Nepravilnog su oblika, malo su uzdignute u odnosu na zdravu kožu, a kada lice nebi mazali neutralnim kremama, ta područja bi se perutala. Ne svrbe je.

Kada se to jako proširilo po cijelom licu, pedijatrica nam je dala recept za kortikosteroidnu kremu (mislim Elocom) izmješanu u Belobazi i kada mažemo sa njom 4 noći crvenilo se povlači, te nastavljamo mazati A DERMA Exomega kremom. No, već nakon 8 dana pojavljuje se opet sve na novo.

Pedijatrica nam kaže da nema smisla opet je testirati i preporučuje da provodimo samo ovu terapiju kao do sada tj. svakih 15 dana mazati kortikosteroidima što mislim da ne rješava problem, a znam da i nije bezazleno.
Da li se to može povezati sa alergijom, pošto se to pojavljuje samo na licu?
Da li to po opisu može biti AD?

Molim za savjet u odnosu na sve gore navedeno.

Hvala unaprijed!

dr. Krešimir Kostović

31.03.2006. 10:04

Po opisu i smještaju promjena, te po tome što se povlači nakon kortikosteroida moglo bi se raditi o atopijskom dermatitisu. AD je kronična bolest i nije neuobičajeno da se često vraća nakon prestanka kortikosteroida. Probajte što više koristiti neutralnu terapiju (npr. Exomega cr., A-DERMA). Slažem se da za sada nije potrebo ponavljati ukupnio IgE i RAST.

jelena

14.04.2006. 23:08

Posovani doktore,

imam 28 godina i ekcem od rodjenja.Postojale su faze u zivotu kad ga nije bilo,pa se opet vrati,svaki put u sve vecem obimu,tj. zauzima sve vecu povrsinu tijela.Trenutno je na ledjima,rukama(pregibima),potkoljenicama,licu.Zadnjih godina ga drzim pod kontrolom upotrebom elocoma,pa me zanima koliko je on stetan.Koristim otprilike 2 tube godisnje.Znam da su kortikosteroidi stetni,zanima me da li je ova kolicina pretjerana?Ne pijem nikakve druge lijekove.

Hvala unaprijed

dr. Krešimir Kostović

18.04.2006. 08:06

Elocom u količinama koje Vi koristite ne može biti štetan. Važno je da ga na licu ne koristite duže od 5 dana u kontinuitetu.