Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


dermatitis ili nešto drugo


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

mia

18.11.2005. 15:45

Imam deseogodišnju kćerku kojoj se već par godina unazad pojavljuje na usnama i oko njih kožna promjerna koja izgleda kao jaka ispucalost usta i velike žvale. Višekratno smo posjećivali dermatologa, no sve se svodi na to da joj je ova kožna promjena ostatak jakog neurodermitisa iz dojenačke dobi. Dobilvali smo Beloderm, Apaisac, Uriage, Linolu, ali sve bi kratkotrajno uspjelo sanirati ispucalost, a potom opet novi nalet istog problema. Čitajući ove članke, vidim i nazive lijekova koji očito nisu nama bili preporučeni, pa bih molila nekog liječnika ili ljekarnika da mi ih objasni (lijekovi za po"podizanje" imuniteta).

dr. Krešimir Kostović

21.11.2005. 08:26

Moguće je da promjene koje opisujete predstavljaju ograničeni oblik atopijskog dermatitisa, pogotovo ako je tako zaključio dermatolog. Ne znam točno na koje lijekove i članke mislite, ali ako mislite na topičke imunomodulatore, oni nisu lijekovi za "podizanje imuniteta", već obrnuto. Naime, oni imaju imunosupresivni učinak, dakle, na neki način smanjuju pojačani imunološki odgovor. Na promjenama smještenim samo na usnicama, oni i nisu najbolje rješenje.

Ivana

17.04.2006. 14:30

Moja šestogodišnja djevojčica već 2g.ima problem sa očima.Radili smo test na alergiju:polen trave-negativno,polen drveća-negativno,polen korova-negativno,kućna prašina i grinje negativno.Kućnog ljubimca nemamo,i problem se dešava samo kada je dijete napolju.Naveče kada ulazi u kuću oči su jako crvene,izražen je jak svrab, a iz očiju vadim nekakve končaste tvorevine koje su jako duge ibaš liče na konac.NJen problem traje od početka marta do kraja oktobra.Bolest je tokom svih ovih 8mj.prisutna,samo u manjem ili jačem obliku-ciklično se ponavlja.Dijate se ujutro budi sa jakim otokom oko očiju,oči su skrpljene i nemože ih otvoriti dok se oči dobro ne isperu.Obišli smo bar 15 očnih ljekara svi su rekli da je alergijski konjuktivitis ,a sve što smo radili test na alergiju i preko kože i vađenjem krvi-rezultat je bio negativan.Od terapije jedino pomažu kortikosteroidi,za sada koristimo alomide kapi i rasvor za ispiranje očiju.To ne ublažava njen problem, ali ja jednostavno ne znam šta bih drugo ,pošto su mi doktori to preporučili.Njene suze nisu obične, toje malo gušći sekret od običnih suza i najveći problema je noću kada se to luči,a dijete spava.Ujutro je oko totalno zatvoreno ,najviše tokom maja i septembra.Živimo u sredini gdje nema puno trave i drveća ,ona nosi za štitne naočale ,ali mi još neznamo kako da joj pomognemo.Pošto dijete ide i u školu, nekada se desi da joj oči suze cijeli dan pa je problem kada čita i piše onda suze kapaju na knjigu.Oralno uzima presing sirup.I pored svega toga ona ima neizdrživ svrab ,jako crvene i suzne oči,a oko je svrbi negdje gdje se spaja sa nosom,tu se češe dan-noć.Molim vaš odgovor.Zahvalna majka

dr. Krešimir Kostović

18.04.2006. 08:02

Problem je ofatalmološki (okulistički). Kao dermatolog ne mogu Vam pomoći.