Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Što učiniti ???


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

goran

06.03.2006. 14:58

Pozdrav. Imao bih par pitanja koja neznam gdje drugdje postaviti jer svih drugih koje pitam nemaju vremena za razgovor. Imamo dječaka starog 3 mjeseca. Pred mjesec dana utvrđem mu je atopijski dermatitis. Crvrnilo i točkice izbace mu po licima, ušima, glavici i malo malo po rukama. Radili su mu i alergo testove iz krvi ali oni nisu ništa pokazali. Ukupni IEg mu je visi od normalnog ali parcijalni testovi nisu pokazali ništa. Mi smo u kući maknuli sve sto bi mogloi smetati (tepihe, igračke, kupamo ga u vodi, jede Neocate jer ga supruga nema mlijeka, čistimo svaki dan, robu dva put ispiremo i ne koristimo omekšivač itd.) ali to crvenilo se stalno vraća. Otprilike na svaka 3 do 4 dana i toliko dugo i traje. U zadnje vrijeme mažemo ga sa A-derma Xomega kremom i kupkom pa mu to crvenilo nije toliko izraženo.
Mene zanima dali je normalno da mu to tako često izbija i koje su posljedice tog čestog izbijanja? Zatim dali vi imate refernce za ovu kremu i koliko je često moguće mazati ga time? Jer mi ga mažemo praktički konstantno. Po noći se često grebe po licu i ušima i to ga budi. Neznam dali je to radi toga ili nečeg drugog ali kosa mu sva ispada i to u čupovima kad se ispre žuta krasta koja je nastala kad i crvenilo. Naznam dali postoji još nešto što bi molgli napraviti sad da mu to ne izbija tako često? I još nešto, neznam dali je i to vezano za a.d. On jako puno bljucka. Posle jela ili čaja obavezno odleti na pod ali i nakon jela ako je razigran stalo pomalo bljucka. U prosjeku pojede 140ml a od toga izbaci barem 30-40ml. a ako mu za toliko smanjimo obrok plače jer je gladan.
Znam da sam se raspisao ali to me stvarno muči. Unaprijed Vam zahvaljujem.

dr. Krešimir Kostović

08.03.2006. 11:35

Bez da se pogleda dijete teško je dati neki specifični savjet, ali u svakom slučaju morate znati da je atopijski dermatitis kronična bolest koje se javljaju u dobi u kojoj je Vaše dijete i da je česta, te da će potrajati duže vrijeme. Svrbež je konstanta koja prati ovu bolest. Exomega je krema za njegu atopijske kože i smije se mazati neograničeno puta i dulje vrijeme. Samo je pitanje zahtjeva li obim promjena i kratkotrajnu kortikosteroidnu terapiju. Prolazni opad kose se javlja u toj dobi, tako da djeca kroz 1. godinu života mogu biti znatnim dijelom bez kose (iako su je imala kod rođenja). Za bljuckanje se obratite pedijatru.

tatjana

13.04.2006. 01:15

pozdrav i hvala što odgovarate na naša pitanja. Imam mušku bebicu sa navršenih 5 mjeseci. On još uvijek jede Hipp PRE hranu i to oko 750ml dnevno otprilike svaka 3-4 sata osim po noći jer spava od 22-7,8,9 ujutro. porođajnu težinu je već udvostručio sa 4 mjeseca, ali zadnji mjesec je dobio samo 500g. Ima relativno tvrdu stolicu 1 dnevno ponekad i nema stolicu 1 dan iako po preporuci Hipp savjetovališta dodajemo više vode u hranu i pije čaj i vodu ali baš i neće puno piti. Sa 4 i pol mjeseca izbili su mu i doljni zubići. Imao je lakši dermatitis i to na Hippovu kašicu, davali smo mu izmiksanu jabuku i nije imao reakciju. No doktorica je zabranila sve osim mlijeka do 6 mjeseci. On je počeo slabije jesti mlijeko i bljucka nakon jela dosta mlijeka, a bojim se mijenjati mlijeko jer smo na nagovor već jednom promijenili mlijeko i počeli davati comformil pa je imao tvrdu i kiselu stolicu koja mu je nagrizala guzu pa smo se vratili na Hipp( to je bilo u toku 1. mjeseca) Zanima me da li da mu mijenjam mlijeko?
Koliko mlijeka treba pojest dnevno, i koliko po obroku, čitala sam da je djeteov želudac 130ml, dali je to ispravno?
Da li da mu počnem davati pasirano voće i povrće jer odbija mlijeko, a teško mi je već sada sa jabukom jer kao da mu se diže želudac na sve što nije slatko? On je već velika i jako živahna beba, ali bojim se da mu neću moći sa 6 mjeseci samo odjednom dati juhicu jer ni ona nije slatka. Unaprijed Vam puuuuuno hvala što imate strpljenja za ovakva pitanja!!!

dr. Krešimir Kostović

13.04.2006. 10:54

Mislim da je pedijatar kompetentniji za odgovore na Vaša pitanja. Generalno, s dohranom bi bilo bolje da pričekate do punih 6 mjeseci i ne mojte mu davati voće i povrće do tada.