Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Dermatitis kod djeteta od 6 godina


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

dragica333

27.11.2020. 10:50

Poštovani doktore,
molim vas za savjet što koristiti kod dermatitisa kod djeteta od 6 godina?

Kad je imao nekih 2 godine izbile mu fleke na pregibima koljena i laktova, konzultirali smo se sa dermatologom i mazali kako nam je propisano sa kortikosteroidima. Nakon njih isprobavali smo razne (preskupe) kreme, Mustela La Roche Posay, Aderma, jedina koja mu je „pomagala“ je bila od Biovitalisa.

Shvatili smo da mu je okidač bio kad smo mu na jesen obukli štrample sa 5% neke sintetike. Od onda mu na kožu oblačimo isključivo 100% pamuk i sad mu je već godinama bilo sve u redu.

Sa dolaskom ove jeseni počelo mu je crvenilo između prstiju (na rukama), to traje nekih cca mjesec i pol znači, a pred par dana mu je počelo izbijati i na zglobovima od prstiju.

Prvo sam mu mazala sa Neutrogenom jer sam mislila da mu je koža samo suha od čestog pranja ruku i hladnog zraka. Stanje se nije maknulo s mjesta.
Onda smo ipak kupili kremu od Biovitalisa (jer nam je jedino ta pred par godina pomogla) ali sad mu se nakon par dana mazanja još pogoršalo, proširilo mu se znači i na zglobove prstiju.

Nema nikakve alergije, prehranu nismo mijenjali, kravlje mlijeko ne pije (ne znam da li je to bitan podatak) nego adaptirano. Uredno sve cijepljen prema kalendaru, sa 3 godine i sa Prevenarom.
Inače je rođen sa atrezijom anusa, operiran je od strane dr. Luetića na Rebru, ne troši nikakve lijekove, sve (zatvor s vremena na vrijeme) reguliramo prehranom (zato i pije adaptirano mlijeko) i dijete stvarno jede sve raznoliko i ne bira, čak će uvijek prije pojesti varivo nego recimo pizzu.

Tušira se sa Mixa gelom za tuširanje. Ide u vrtić na 5 sati dnevno (predškolarac je). Nije pretjerano bolestan, imao je par puta bronhitis, ali ništa ozbiljno, riješili i bez antibiotika.

Znam da bi možda bilo najbolje da odemo pedijatru, ali u ovo doba to ostavljamo za neke „ozbiljnije“ poteškoće. Inače živimo u Međimurskoj županiji gdje je kako sigurno znate, situacija jako loša.

Hvala vam puno na svim savjetima i sugestijama.
Dragica

Borna Pavičić, dr. med.

02.12.2020. 16:45

Poštovana,

s obzirom na anamnezu, vrlo je vjerovatno da vaše dijete ima atopijski dermatitis, a sada su promjene u smislu irritativnog dermatitisa lokalizirane na šakama i prstima što je tipično za hladni dio godine, ali i u ovo vrijeme pojačanog korištenja dezinficijensa koji isušuju kožu i tako dolazi do oštećenja kožne barijere.
Kod takvih slučajeva, u fazama upale (crvenilo, svrbež) preporuča se protuupalna terapija (kortikosteroidni preparati) kroz nekoliko dana uz redovnu primjenu zaštitnih krema. Za pranje ruku i tuširanje preporučaju se sindeti i uljni preparati koji na takvu kožu djeluju poštedno.

U slučaju da i uz te mjere ne bude bolje, svakako preporučam da odete na pregled kod dermatologa.