Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Ekcem/AD na ocnoj vjeđi malog djeteta


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

anonimeja

18.11.2019. 23:15

Postovani,
Dijete ima 2god i prema rijecima pedijatrice, AD je primjecen s 6mj starosti. Stanje nikad nije toliko eskaliralo da kroz neko krace vrijeme (tjedan dana) ne bi uspjeli ublaziti sa Stellatopiom, Exomega, Aveeno ili Eucerin proizvodima, tako da do sada nismo koristili kortikosteroidne kreme.
Medjutim, prije dva tjedna pojavio se ekcem, lisaj, nadrazena, suha i perutava koza tocno ispod lijevog oka.
Djetetu smeta, trlja i grebe to podrucje i ima silovitu reakciju na pokusaje mazanja tog podrucja (probala sam nanijeti i tanak sloj Cicatridina masti). Odmah nakon mazanja ide trljanje i grebanje, mast dospije u oko i nastane urlanje. Tako da sad i sam pogled na kremu pokrece tantrum.
Postoji li ikakva krema koju bih mogla mazati da olaksam svrbez koze, a koja ne bi pekla ako dospije u oci?
Hvala Vam unaprijed!

Borna Pavičić, dr. med.

19.11.2019. 22:40

Poštovani, s obzirom na nezgodnu lokalizaciju promjene, vrlo je teško postići da se namazana krema ne razmaže i do oka. U princiopu svaka krema će izazvati osjećaj nelagode kada dođe u dodir s okom tako da bi vam preporučio da namažete neku neutralnu kremu u slučaju slabije izraženih promjena tehnikom vlažnog povoja (vlažni povoj stavite preko kreme pa dijete neće doći u neposredni kontakt s kremom. U slučaju izraženog crvenila i svrbeža biti će nužno aplicirati neki od slabije potentnih kortikosteroida (npr. Maxidex), takožer tehnikom vlažnih povoja.
Na kraju, ukoliko dijete nije bilo na pregledu kod dermatologa, preporučio bi isti i to kod subspecijaliste pedijatrijske dermatovenerolgije.