Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


elidel


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

petra

11.10.2005. 23:35

Molim Vas mišljenje o opravdanosti i sigurnosti primjene Elidel kreme za liječenje neurodermitisa kod dojenčadi. u kojem opsegu i koliko dugo se može primjenjivati? Hvala!

dr. Krešimir Kostović

12.10.2005. 11:23

Elidel se koristi u liječenju atopijakog dermatitisa kod djece starije od 3 mjeseca. Kroz brojne studije nije pokazao štetne učinke niti nakon višemjesečne primjene. Nema nuspojave koje se javljaju kod dugotrajne terapije kortikosteroidima npr. atrofija kože, strije, teleangiektazije, što proizlazi iz njegovog mehanizma djelovanja koje je različito od kortikosteroidnog. Posebno je pogodan za liječenje promjena na licu i vratu, gdje se kortikosteroidi kod djece mogu koristiti samo nekoliko dana. To je novi lijek koji se koristi tek nekoliko godina i relativno je skup. Za vrijeme njegove primjene savjetuje se izbjegavati izlaganje UV svjetlu. Jedina dilema koja se javlja kod ovih lijekova je da li bi oni s obzirom da imaju imunosupresijski učinak tijekom više desetaka godina povećali učestalost karcinoma kože. Za sada nema niti jedan dokaz koji bi govorio tome u prilog.

ana

03.04.2006. 17:25

imam 14 godina i prije godinu dana pojavilo mi se povremeno crvenilo na licu .Površina zahvaćena crvenilom se povećava i ima oštre rubove.
Bris kože je uredan .O čemu se radi i što upotrebljavati