Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

Poliklinika Zagreb
Zagreb, Lavoslava Ružičke 30C


Ponavljajući dermatitis na rubovima ušiju


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

vsegvic

16.02.2019. 20:30

Poštovani,
Pred nešto više od pola godine, na vanjskom rubu lijevog uha pojavilo mi se crvenilo, rub je djelomično otekao, koža je popucala, sve praćeno uz nesnosan svrbež i preosjetljivost na dodir. Tada sam od strane privatnog dermatologa dobio Belogent, uz čije je korištenje svrbež i oteklina smanjena, ali crvenilo nije potpuno nestalo ni za 10 dana. Nakon toga prestajem uzimati Belogent, a crrvenilo i oteklina nestaju sami s vremenom (mjesec, mjesec i pol).
Pred tjedan dana (nakon iznimno stresne situacije, ne znam da li je povezano), ponovo se javlja i otok, crvenilo sa svrbeži, ovaj put na oba uha po većoj površini, opet lokalizirano na rubove ušiju.
Ne znam koji bi ovo tip dermatitisa trebao biti i da li je uopće dermatitis i da li da odem na ispitivanje prije uzimanja lijekova.

Daniel Ceković, dr. med.

17.02.2019. 21:50

Poštovani,

vjerojatno se radi o atopijskom dermatitisu, savjetujem pregled kod dermatologa i prema potrebi provocirajući atopijski prick test, specifični IgE i RAST alergijsko testiranje.
Ne mogu napamet davati terapiju, ukoliko se radi o eksacerbirajućem atopijskom dermatitisu u akutnom stanju potrebna je lokalna terapija sa kortikosteroidima klase II-III u trajanju do tjedan dana, kasnije kod poboljšanja daljnja proaktivna terapija održavanja.

Lijep pozdrav