Atopijski dermatitis


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 116 | Broj poruka: 352

anonymous

Krešimir Musa, dr. med.

KB Dubrava
Zagreb,


zamjena za kortikostereoide


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

elvira_ka

14.01.2007. 16:25

Imam curicu od 2 godine i sa mjesec i pol joj je diagnosticiran atopični dermatitis. Prije 2 mjeseca joj se dermatitis pojavio na guzi i oko spolovila. Liječnica joj je prepisala kremu (elokom u belobazi 40%) i s tim smo mazali i naravno prošlo je, da bi se opet pojavilo nakon par dana, nakon prestanka terapije. Sve neutralne kreme koje postoje u ljekarni poput stelatopija, a-derma i slične, imamo ali one djelomice samo ublažavaju, no to joj ne sprečava iritaciju i grebanje. Da li bi je trabala testirati za alergijske reakcije na hranu? Testiranja smo već obavili za prašinu i grinje i pozitivan je test. Kako dalje, a da ne koristimo kortikostereoidi?

Unaprijed hvala

Doc. dr. sc. Krešimir Kostović, dr. med.

15.01.2007. 11:50

Terapija koja je ordinirana Vašem djetetu je u redu. Kortikosteroidi i razblaženi kortikosteroidi u fazi pogoršanja, a medicinska kozmetika u fazama poboljšanja. Problem je u tome da je AD kronična bolesti i povremena upotreba kortikosteroida je neophodna. Od nekortikosteroidnih preparata dolazi u obzir i promjena Elidela (pimecrolimusa) i Protopica (tacrolimus). Slažem se s Vama da bi bilo potrebno učiniti alergološka testiranja na hranu (nutritivni alergeni).