Benigna hiperplazija prostate (BHP)


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 9 | Broj poruka: 22

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


krv u mokraći


Autor Poruka

mancika

26.06.2008. 22:55

Poštovani doktore! Molim Vas da mi pojasnite dijagnozu djeda koji je rođen 1936.g. Povremeno ima hematuriju, UZV bubrega normalan, mjehur sigurnih pat.promjena se ne vidi, DRP: prostata; lijevi režanj tvrdi i suspektan. PSA 1.25ng/ml, IPSS: 12, cy: tm mjehura, th operativna. Nakon samo nekoliko dana opet su se javili teži simptomi poput jačeg pečenja i otežanog mokrenja . Makroskopski nalaz urina sukrvav, UZVom bubrezi bez posrenalne opstrukcije, mjehur bazalno i na lat. stijenkama s tm.tvorbom.Nakon mokrenja reziduum oko 100 ml ( nema razloga za kateter). Th Novocef 2x500 7 dana te dodatne pretrage za operaciju. HVALA VAM unaprijed

Mr. sc. Goran Štimac, dr. med.

08.07.2008. 20:30

Poštovana, u vašeg djeda je cistoskopski postavljena sumnja na ekspanzivni proces/tumor mokraćnog mjehura. Prvi simptom je u pravilu bezbolna makrohematurija (pojava krvi u mokraći). Primarni oblik liječenja je endoskopska, transuretralna resekcija procesa na mjehuru, istvremeno je zahvat i terapijski i dijagnostički. Naravno, preoperativno (po primitku na odjel) potrebno je učiniti i dodatnu dijagnostiku urotrakta. Ovisno o operativnom nalazu i naravno definitvnom patohistološkom nalazu materijala znat će se prognoza i eventualno će se odlučivati o dodatnoj terapiji. Zahvat se radi u regionalnoj anesteziji.