Cjepiva


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 471 | Broj poruka: 2715

Darko Richter, dr. med.

KBC Zagreb
Zagreb, Kišpatićeva 12


Mišljenje molim


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

tbirko

27.10.2007. 00:05

Poštovani,

Naš sin Tibor ima sada 4 godine i 8 mjeseci i godinama pati od opstruktivnog bronhitisa. Na svaku prehladu reagira o bronhitisom a ponekada to završava i sa temperaturom. Uzročnik je streptokok pneumonije koji mu se redovito dijagnosticira brisem iz nosa. Svaki puta se ljieči antibioticima ali se streptokok stalno vraća ? Čuli smo da postoje preventivna cijepiva protiv streptokoka pneumonije ali nam naša pedijatrica nije znala više reći o tome. Raspitavši se unaokolo pronašli smo dvije vrste cijepiva: PREVENAR i PNEUMO 23. Po nama dostupnim informacijama razlika između ta dva je osim u cijeni u broju streptokoka protiv kojih su djelotvorni; Prevenar za 7 tipova a Pneumo 23 za 23 tipova streptokoka pneumonije.
Koje cijepivo je po vašem mišljenju bolje i koje bi nam vi preporučili ?
Kako preporučujete cijepljenje, jednokratno ili više puta?

Unaprijed hvala!

Darko Richter, dr. med.

27.10.2007. 11:15

U dobi vašeg Tibora, cijepi se s Pneumo 23, ili Pneumovax-om. Kod nas je registriran, i u ljekarnama ima Pneumo 23. Jedna doza je u ovoj dobi dosta za daljnjih 5 godina, a ako bi se cijepio onkraj dobi od 10 godina, onda se smatra da je dostatna za 10 godina. Tim cijepljenjem nećete eradicirati tj. iskorijeniti penumokoka iz nosa, ali ćete sigurno uvelike spriječiti penumokokne bolesti: meningitis, sepsu, sinuitis, otitis. Ljudi se varaju kada misle da noseći neku klicu kao kliconoše, obole baš od te klice i da im ona stvara probleme. Oni su s njome u ravnoteži, i, ako se desi da dobiju novu, npr. baš pneumokoknu bolest, onda je to s nekim drugim od ona 23 serotipa. Zapravo ima 100-tinjak serotipova, a najčešći su ona 23 u "Pneumu 23", a između ta 23 serotipa, najgorih je 7 sadržano u Prevenaru. No, Prevenar se daje djeci do 2 godine, najbolje u paraleli s DiTePerom, jer u toj dobi Pneumo 23, koje je jednostavnije cjepivo, ne može izazvati trajniji imuni odgovor.
No, htio bih vas razuvjeriti da Tibor dobiva opstrukcijske bronhitise zbog pneumokoka. Kada padne u opstrukciju, a vi kažete da je to uza svaku prehladu, možete biti sigurni da mu ne treba antibiotik. Nije penumokok, nego virus, a antibiotik na virus ne djeluje. Tibor ima, ili alergijsku astmu, ili tzv. nealergijsku astmu, koju još razumljivije zovemo virusno-induciranim bronhoopstrukcijama u dobi malog djeteta, kod koje nema alergijske sklonosti. Najčešće se radi o nedonoščadi, djeci koja su pri porodu reanimirana, bila na kisiku, ili preboljela žestoki donji dišni infekt (bronhiolitis, pneumoniju) u dobi malog dojenčeta, ili, što je osobito teški faktor, bijahu izložena duhanskom dimu, bilo još in utero, bilo postnatalno. Dakle, smeta čak i dim kojeg se majka u trundoći nadiše, bilo pušeći sama, ili iz sobe u kojoj se puši. Za dijete in utero nema povećanog rizika npr. plućnog karcinoma, ali nikotinski dio iz duhanskog dima ulazi u organizam, oštećuje majčine, ali i fetalne krvne žile, i to se osobito vidi na plućima, gdje bronhi ostanu malo uži i reaktivniji, a postnatalno se to vidi kada uz skoro svaku prehladu reagiraju bronhospazmom. Simptomi se gube do doi 5-6 godina. Može se davati montelukast kao zaštita od upadanja u bronhoopstrukcije kada nastupi prehlada, uglavnom preko zimskih i prijelaznih mjeseci, kada su prehlade najčešće.

tbirko

28.10.2007. 23:55

Najljepše zahvaljujem na brzom i iscrpnom odgovoru! Znamo da nije opstrukcija posljedica pneumokoka ali se ponekad na prehladu i opstrukciju nadovežu druge bolesti a onda se iz brisa nosa ustanovi pneumokok...J
Molim pojašnjenje što je to montelukast....
još jednom zahvaljujem!

Darko Richter, dr. med.

29.10.2007. 09:35

Montelukast je antagonist leukotriena, jednog od kemijskihpsojeva koje luče uplane stanice u bronima i koja steže te bronhe. Izgleda da ima važnu ulogu u astmi, i osobito virusno induciranim bronhokonstrikcijama, pa se daje baš u tim indikacijama. Kod nas je registriran pod imenom Singulair Mini (<6 g. ), Singuliar Junior (6-14 g), Singulair (>14 g.). Daje se jednom dnevno, trajno kroz sezonu u kojoj želite zaštitu.